Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Nač myslet při zřizování přípojek nn


Document Actions
Nač myslet při zřizování přípojek nn
Víte, čeho elektrická přípojka zřízená po nabytí účinnosti zákona č. 458/2000Sb nebyla součástí? Distribuční nebo elektrizační soustavy? K čemu slouží přípojka nn ve smyslu §45 zákona č. 458/2000Sb.? Přípojková skříň je místem, v němž se odběrné elektrické zařízení zákazníka připojuje na zařízení provozovatele distribuční soustavy a zároveň i místem jištění celého odběrného elektrického zařízení. Toto jištění slouží zejména k lokalizaci poruch vzniklých v odběrném zařízení (v prvé řadě k ...
Václav Macháček, Tým portálu Elektrika, ze dne: 21.07.2017
reklama


Elektrická přípojka je spe­cifickým případem rozvodu elektřiny. Přípojka zřízená po nabytí účinnosti zákona č. 458/2000Sb. nebyla obecně součástí distribuční soustavy, byla však vždy a je nadále sou­částí elektrizační soustavy České republiky. Novelou energetického zákona vydanou zákonem č. 158/2009Sb. (účinnost od 4. července 2009) dochází ke změně definice distribuční soustavy (viz §2 odst. 2 písmeno a) bod 1 zákona), dle které se elektrické přípojky ve vlastnictví pro­vozovatele distribuční soustavy též stávají součástí distribuční soustavy (distribuční soustava je zřizována a provozována ve veřejném zájmu).


Ve smyslu §45 zákona č. 458/2000 Sb. v platném znění slouží elektrická přípojka nízkého napětí k připojení jedné nemovitosti, v případě souhlasu vlastníka přípojky a provozovatele distribuční soustavy lze připojit i více nemovitostí. Při připojení odběrného elektrického za­ řízení pomocí smyčky (smyčkové kabelové připojení) se nejedná o přípojku.
Nemovitost může být připojena z venkovního vedení, které je v místě již provozováno, pří­padně nově zřizováno (zejména v menších obcích) nebo z kabelové rozvodné sítě realizované převážně v městské zástavbě. Společným znakem nově prováděných přípojek řešených buď venkovním, nebo kabelovým vedením je místo ukončení přípojky, což je dle ČSN 33 3320 vždy přípojková skříň.

Přípojková skříň z hlediska technických norem
Přípojková skříň je místem, v němž se odběrné elektrické zařízení zákazníka připojuje na zařízení provozovatele distribuční soustavy a zároveň i místem jištění celého odběrného elektrického zařízení. Toto jištění slouží zejména k lokalizaci poruch vzniklých v odběrném zařízení (v prvé řadě k lokalizaci poruch přívodního vedení od přípojkové skříně po hlavní jistič odběrného zařízení), tj. zamezuje např. přenesení vzniklých zkratových proudů z od­běrného zařízení do rozvodného zařízení distributora elektřiny. Jističi prvky v přípojkové skříni dále slouží k mechanickému odpojení odběrného zařízení objektu od rozvodného zařízení distributora, což je v řadě případů nezbytné.

Z pohledu ČSN 33 3320 je přípojkovou skříní:
- hlavní domovní pojistková skříň, je-li přípojka provedena venkovním vedením (přičemž nerozhoduje, zda je řešena holými vodiči, izolovanými vodiči nebo závěsným kabelem),
- hlavní domovní kabelová skříň, je-li přípojka provedena kabelovým vedením.

Z hlediska konstrukčního provedení jsou přípojkové skříně uzpůsobeny pro:

- koncové připojení vodičů,
- průběžné připojení vodičů.

Z hlediska způsobu osazení jsou přípojkové skříně určeny:
- pro zapuštění do zdivá (do výklenku ve stěně),
- k montáži na sloup venkovního vedení,
- jako volně stojící - osazené do pilířů,
- pro montáž na povrch stěny.

Z hlediska technických norem se přípojkové skříně a ostatní kabelové rozvodné skříně považují za stabilní typově zkoušené rozvaděče pro venkovní instalaci, které se používají v trojfázových sítích distribuční soustavy na místech přístupných veřejnosti. Přístup do těchto skříní mají (z hlediska obsluhy a údržby) pouze osoby s kvalifikací stanovenou vyhláškou ČÚBP a ČBÚ č. 50/1978Sb.

Současnou kmenovou (základní) normou pro všechny typy rozvaděčů nn je ČSN EN 60439-1 ed. 2 (35 7107) Rozvaděče nn. Část 1: Typově zkoušeně a částečně typově zkoušeně rozvaděče, jejíž druhé vydání vstoupilo v platnost 1. prosince 2000. Norma je českou verzí EN 60439-1 z ro­ku 1999 a je identická s IEC 60439-1:1999. Tato základní norma byla v prosinci 2004 doplněna o změnu A1.


Základní technické požadavky na provedení kabelových rozvodných skříní (a tudíž i pří­pojkových skříní) stanovuje ČSN EN 60439-5 ed. 2 (35 7107) Rozvaděče nn. Část 5: Zvláštní požadavky na rozvaděče distribuční soustavy, která vstoupila v platnost 1.6.2007 a která s účin­ností od í . 9. 2009 zcela nahradila ČSN EN 60439-5 (35 7107) ze září 1997 a ČSN EN 50300 (35 7042) z března 2005 platící do data znišení souběžně s citovanou normou.

Uvedené normy jsou vyhlášeny jako harmonizované. Splnění požadavků harmonizované české technické normy lze ve smyslu § 4a zákona č. 22/1997 Sb. považovat za splnění po­žadavků stanovených technickým předpisem, kterým je pro kabelové rozvodné skříně zej­ména nařízení vlády č. 17/2003 Sb.

Dle vysvětlivky k textu ČSN EN 60439-5 ed. 2 se pod pojmem kabelová rozvodná skříň (CDC) rozumí:
- přípojková skříň,
- rozpojovací jističi skříň

V provedení, kdy je kabelová rozvodná skříň dle ČSN EN 60439-5 ed. 2 vybavena přidaným zařízením (např. elektroměry) v rozsahu měnícím hlavní funkce skříně, mohou také platit pro tyto výrobky i jiné normy, jak je dohodnuto mezi uživatelem a výrobcem. Jedná se zejména (v případech elektroměrových rozváděčů) o ČSN EN 60439-3 (35 7107) Rozvaděče nn. Část 3: Zvláštní požadavky pro rozvaděče nn určené k instalaci do míst přístupných laické obsluze. Rozvodnice a ČSN EN 60439-4 ed. 2 (35 7107) Rozvaděče nn. Část 4: Zvláštní požadavky pro staveništní rozvaděče (ACS). Uvedené normy pro jednotlivá provedení rozvaděčů doplňují, modifikují nebo nahrazují články základní normy ČSN EN 60439-1 ed. 2. Všeobecné požadavky naprázdné skříně pro rozvaděče nn, které jsou vhodné pro vnitřní i venkovní aplikaci (tudíž i pro prázdné skříně charakteru kabelových rozvodných skříní), stanovuje ČSN EN 62208 (35 7040) Prázdné skříně pro rozvaděče nn - Všeobecné požadavky, která vstoupila v platnost 1.1. 2005. I výše citované technické normy jsou vyhlášeny jako harmonizované.


Pro orientační výpočet mezního oteplení kabelové rozvodné skříně, případně pro získání informace týkající se rozptylu tepelné energie vzhledem k účinnému chladicímu povrchu prázdné skříně (výpočet maximálního ztrátového výkonu prázdné skříně), lze vycházet z ČSN IEC 890+A1 (35 7110). Metoda stanovení oteplení extrapolací pro částečně typově zkoušené rozvaděče (PTTA) pro spínací a řídicí zařízení nízkého napětí z dubna 1998.

Další z vydaných technických norem z oblasti rozvaděčů nn je ČSN EN 50274 (35 7108) Rozvaděče nn - Ochrana před úrazem elektrickým proudem - Ochrana před neúmyslným přímým dotykem nebezpečných živých částí z října 2002.

Více informací
o elektroinstalacích v bytové výstavbě naleznete například v této publikaci.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933