Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Komentáře

Podnikatelské lobby 1/2003 píše...

  • 23.01.2003
Podnikatelské lobby 1/2003 píše...
Měsíčník pro lobby a informování podnikatelů vydavatele HK ČR píše o svém začleněném profesním společenstvu ESČ. Na tři položené otázky odpovídá neuveřejněný autor, který se ovšem ani jedinou větou nezmiňuje o nově vzniklé sekci elektro.

Zatím ctěme padesátku a tolerujme cizince....

  • 17.01.2003
Zatím ctěme padesátku a tolerujme cizince....
V Praze 14.1.2003 pokračovaly nelehké rozhovory představitelů elektrotechnické obce. Schůzka začala dlouhým ujasňováním domněnek nově zúčastněných zástupců, kteří celou diskuzi vrátili o několik měsíců vzad. Překvapením bylo množství účastníků...

Tip na pájecí soupravu

  • 15.01.2003
Tip na pájecí soupravu
Odsávačka cínu s profukem. Digitální pájecí stanice. Tužková mikropájka. Někteří čtenáři tyto přístroje možná používají častěji, než by se od silnoproudařů očekávalo.

ABB EPJ: Historie chráněných domovních zásuvek (2.)

  • 7.01.2003
ABB EPJ: Historie chráněných domovních zásuvek (2.)
Od kdy byly u nás chráněné zásuvky? Kdy bylo bylo doporučováno přizemnění středního vodiče na vstupu do objektu? Proč je ochrana nulováním v kombinaci s hliníkovými vodiči nebezpečná? Odkud se vlastně vzala myšlenka nulování?

KAČMAŘÍK: Ráj domovních telefonů

  • 26.12.2002
KAČMAŘÍK: Ráj domovních telefonů
V centru Brna naleznete malou prodejničku domovní komunikace. Hned po vstupu vám je jasné, že jste se obrátili na specialisty na domovní telefony.

Co jste dostali pod stromeček praktického?

  • 24.12.2002
Co jste dostali pod stromeček praktického?
Naježil vám Ježíšek nějakou praktickou věc? Odbornou knihu, normu, měřák.....?

Novinka! Stromeček shoří zkratem!

  • 24.12.2002
Novinka! Stromeček shoří zkratem!
Naše média nově informují o nové hrozící příčině požárů vánočních stromečků. Světe div se! Je to náš starý, dobrý zkrat! A víte co je to noční proud?

Kdy se cechy sjednotí?

  • 19.12.2002
Kdy se cechy sjednotí?
To je otázka! Množina cechů se skládá z často naprosto odlišných subjektů, které mají jiné financování, jiné cíle a také jiné manažerské schopnosti svých představitelů. V takovém případě je těžké sjednocování! Tak co tedy?

Duhový spam.

  • 18.12.2002
Duhový spam.
Minulý týden byly naše schránky doslova napěchovány reklamními letáky společnosti ČEZ. A proč vlastně?

Slovenský cech elektrotechniků

  • 17.12.2002
Slovenský cech elektrotechniků
Na Slovensku byl loni založen cech. Pokud chcete vědět o čem má být cech, pak vězte, že sousedé Slováci to umí lépe definovat než my v Česku. Přiznejme si, že je stále nutné se učit!

Elektrosvit přišel s novou svítilnou

  • 12.12.2002
Elektrosvit přišel s novou svítilnou
Na libereckém Elektro Festu představil Elektrosvit novou ruční akumulátorovou svítilnu, která je prokazatelně zajímavá i pro další uživatele než jsou elektromontéři.

Pěkný kousek!

  • 4.12.2002
Pěkný kousek!
Na ostravské Elektrotechnice mnohé zaujal vystavený důlní vypínač, který repasovala společnost Q-Elektrik. Víte, kde se takový přístroj používá? Kdo jej vyrobil? Jak je tento kousek starý?

BAEL: Prozkoumaná Elektrotechnika 2002

  • 3.12.2002
BAEL: Prozkoumaná Elektrotechnika 2002
Letošní ročník ostravské Elektrotechniky byl ve znamení velikých, prosvětlených prostor nových pavilonů na Černé louce. Dosažitelnost vozem i MHD byla přímo ideální. Parkoviště zajištěno ve venkovních prostorách výstaviště nebo v podzemních garážích. Návštěvník měl výstavu doslova "pár kroků" od tramvaje.

VŠB Ostrava, Fakulta elektrotechniky a informatiky

  • 1.12.2002
VŠB Ostrava, Fakulta elektrotechniky a informatiky
VŠB Ostrava, Fakulta elektrotechniky a informatiky na Elektrotechnice 2002

Elstav, společnost dodávající komponenty k VO.

  • 1.12.2002
Elstav, společnost dodávající komponenty k VO.
Elstav, společnost dodávající komponenty k VO.
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933