Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Osobnosti

TA#8.2 Out of camera Petra Prycla

  • 17.05.2018
TA#8.2 Out of camera Petra Prycla
Nyní vám přinášíme out of camera Petra Prycla, elektrikáře, rybáře a notorického konzumenta kafe. Prozradíme, kde se nejlépe rybaří kolem Jihlavy a kde na takovou činnost vyšetřit čas. A nemůžeme ani v tomto díle vynechat božský chuťový zážitek jménem kafe. Jaké kávě dává Petr Prycl přednost, ať už v práci nebo doma? Sledujte vše, co se do hlavního dílu nevešlo.

TA#8.1 "Není problém vypít osm kafí za den", říká Petr Prycl

  • 10.05.2018
TA#8.1 "Není problém vypít osm kafí za den", říká Petr Prycl
Je tady osmé vydání seriálu Talk About. Pohodlně se usaďte, pravě se rozjíždíme. Dnešním hostem je silnoproudý elektrikář z Jihlavy, rybář, notorický konzument kafe a mediálně neznámý Petr Prycl. Dozvíte se, kdy se naučil pít kafe. Jaký je rozdíl mezi tím co se učí ve škole a skutečnou praxí v terénu. A v neposlední řadě také o tom, co dokáže potěšit a vylepšit den. Sledujte osmý díl seriálu Talk About.

TA#7.2 Out of camera Petra Jahody

  • 22.03.2018
TA#7.2 Out of camera Petra Jahody
Je tady všechno, co se do hlavního dílu nevešlo. Jak Petr Jahoda vnímá právo? Čeho se snaží vyvarovat při cestování? Jak je připraven na cestování s vnučkami? Otázka vedla také na poruchy a na to, zda bylo potřeba řešit nějaký defekt na cestách. A také se ze země a ježdění autem přesuneme do vzduchu a létání. Sledujte Talk About Petra Jahody.

TA#7.1 O právním minimu a cestování s Petrem Jahodou

  • 15.03.2018
TA#7.1 O právním minimu a cestování s Petrem Jahodou
Dnes do pořadu Talk About přijal pozvání Petr Jahoda. Toho si mnozí pamatují jako elektromobilního nadšence, který zdolával cílové pásky autem na elektrický pohon. Časy se mění a lidská povaha také, ovšem u cestování zůstáváme i tentokrát, ale pouze v poklidné rekreační fázi. "Ovšem dávejte si pozor, kde necháváte svoje DNA", varuje Petr Jahoda, jako právník.

TA#6.3 Out of camera Františka Kosmáka

  • 22.02.2018
TA#6.3 Out of camera Františka Kosmáka
Vítejte u třetího pokračování s Františkem Kosmákem, kterým je out of camera. V minulém díle jsme se dotkli oblasti našeho rodného jazyka, jak jsme na tom dnes s češtinou podle Františka Kosmáka? Jaké zkušenosti a zážitky si František Kosmák pamatuje ze státního dozoru? A nechybí ani příběh ze života, aneb po jídle trocha piva neuškodí. Sledujte Talk About exkluzivně na portálu Elektrika.

TA#6.2 Nechuť učit se, mě opravdu rozčiluje, říká František Kosmák

  • 15.02.2018
TA#6.2 Nechuť učit se, mě opravdu rozčiluje, říká František Kosmák
Je zde pokračování šestého dílu Talk About s Františkem Kosmákem. Toho dnes můžete znát jako školitele a normoznalce v oboru elektrotechniky. Dnes probereme téma řízení a řidičského průkazu, počítačů a zda nás elektronika jednou jako lidstvo spolkne. Nechybí ani dotaz, zda František Kosmák někdy porušil zákon, odpověď mnohé z vás překvapí. Sledujte Talk About s Františkem Kosmákem exkluzivně právě teď na Elektrika.TV.

Historie nejstaršího velkoobchodu na Kladensku

  • 9.02.2018
Historie nejstaršího velkoobchodu na Kladensku
Velkoobchodních prodejen je v České republice mnoho, ovšem těch kultovních, založených na tradičním osobním přístupu zase tolik není. Většinou v každném regionu nalezneme oblíbené prodejny a ty ostatní. Podívejme se na jeden kladenský, který vznikl krátce po revoluci, prakticky z ničeho. Pokud vás zajímá, jak a z čeho tento velkoobchod elektroinstalačním materiálem v té době začínal, poslechněte si jejího zakladatele!

TA#6.1 K elektrotechnice jsem se dostal náhodou, říká František Kosmák

  • 8.02.2018
TA#6.1 K elektrotechnice jsem se dostal náhodou, říká František Kosmák
Dnešní pozvání do pořadu Talk About přijal František Kosmák. Toho znáte jako školitele a normoznalce v oboru elektrotechniky. Šestý díl je speciální v tom, že hlavní díl je půlený na dva. Dnes tedy první polovina o tom, zda se František Kosmák zajímá i o jiné obory kromě elektro, o tom, jak je možné se orientovat v legislativě, nebo zda to nebylo v 90. letech lepší...

TA#5.2 OUT OF CAMERA Jiřího Vlka

  • 18.01.2018
TA#5.2 OUT OF CAMERA Jiřího Vlka
Je tady leden 2018 a teď je připraveno vydání OUT OF CAMERA Jiřího Vlka. Dozvíte se, jaká je skutečná odpověď na otázku, kdo tě dokáže nejvíce rozčílit? Jaká je povinná výbava Tesly? Kdy chce jít Jiří Vlk do důchodu? Nechybí ani přednáška co se věku týče a nakonec necháme všechny vydělat těžký milióny. Připoutejte se, právě startuje OUT OF CAMERA.

TA#5.1 O zdravém životním stylu s Jiřím Vlkem

  • 11.01.2018
TA#5.1 O zdravém životním stylu s Jiřím Vlkem
Do seriálu o osobnostech na Elektrika.tv přijal pozvání elektromobilní nadšenec a zastánce zdravého životního stylu, Jiří Vlk. Dozvíte se názor na odpůrce elektro aut kteří tvrdí, že výroba a likvidace takového auta vyprodukuje více spalin než obyčejné auto se spalovacím motorem? Probereme stav českých silnic a přírodní energy drinky. Sledujte lednové vydání Talk About.

TA# Vánoční medailonek 2017 (2.)

  • 26.12.2017
TA# Vánoční medailonek 2017 (2.)
Druhý vánoční výběr se známými tvářemi. Česká elektrikářská síť je sice nesourodá, za to velmi rozsáhlá. Vlastně se nějak všichni přes někoho nějak známe. Ono to vypadá, že skoro každý úspěšný elektrikář musí být obr! Samozřejmě až na drobné vyjímky. Takový Štefan Beláň by se v trávě ztratil. Ale někteří jsou fakt ... :-)

TA# Vánoční medailonek 2017 (1.)

  • 25.12.2017
TA# Vánoční medailonek 2017 (1.)
Je tu první malá vánoční kompilace. Pár střípků z našich objektivů. Nebojte, žádná práce! Alespoň na chvíli žádné normy, předpisy a nařízení. Víte, že jsme se ptali různých odborníků na marketing a propagaci a dozvěděli jsme se, že elektrikáře zajímá pouze jeho odbornost? Někteří nechtěli přijmout fakt, že elektrikář také vnímá emoce, je veselý nebo smutný a dokonce se může i těšit. Zajímavé. My se sami sobě zdáme stejní jako ostatní ...

TA#4.2 OUT OF CAMERA Vítka Rotrekla

  • 14.12.2017
TA#4.2 OUT OF CAMERA Vítka Rotrekla
Druhý díl ze dvou čtvrtého vydání Talk About je tu. Startuje OUT OF CAMERA Vítka Rotrekla. Dozvíte se jaké pocity panují nad změnou zaměstnání? Jaké sporty se dají spojit s focením? Která nehoda dokáže člověku opravdu zvednout mandle nebo jaká značka piva je ta nejlepší? Sledujte OUT OF CAMERA z naší redakční kuchyně.

TA#4.1 Gaučing a dřevorubectví s Vítkem Rotreklem

  • 7.12.2017
TA#4.1 Gaučing a dřevorubectví s Vítkem Rotreklem
S Vítkem Rotreklem jsme ladili termín natáčení opravdu dlouho, i kvůli jeho velkému pracovnímu nasazení. Vůbec nás tedy nepřekvapuje poznámka, že si taky rád občas vydechne s nohama nahoře. Otázka padá i na jeho proslulou přezdívku "Pařez", na nové zaměstnání nebo na focení. Nechybí ani část rychlých otázek a odpovědí. Sledujte prosincový díl Talk About s Vítkem Rotreklem.

TA#3.2 Out of camera Radka Červeného

  • 16.11.2017
TA#3.2 Out of camera Radka Červeného
"Na Elektrické spojce byl největší problém s obloženými mísami", říká Radek Červený. Prozradil také, co musí jeho nová posila zvládat, jak se skutečně dívá na jednotlivé zakázky a co ho v konečném důsledku nejvíce potěší. Jaký typ auta bude u Radka další v pořadí? A jaká značka to určitě nebude? Sledujte třetí část Talk About, Out of camera s Radkem Červeným.
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933