Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

MSV: O robotu JETTY, který umí čistit potrubí


Document Actions
MSV: O robotu JETTY, který umí čistit potrubí
Na MSV 2011 vyhrál robot Jetty zlatou medaili. Tento robot umí čistit potrubí. Jak se ovládá a kde najde své využití? Do jak velkých trubek ho můžeme pustit a jak rychle je vyčistí? S jak silným znečištěním si poradí a umí čistit všechna potrubí nebo jen některá? Zvládne i hranaté potrubí? Co všechno nám o Jettym prozradil Petr Palatka ze společnosti Neovision?
Stanislav Cieslar, ze dne: 5.01.2012
reklama



Zlatou medaili v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu 2011 v Brně získala společnost Neovision, a to za robota Jetty, který slouží k čištění a inspekci vzduchotechnických potrubí, především průmyslových a kuchyňských odtahů.

Do našeho improvizovaného televizního studia přišel Petr Palatka, výkonný ředitel Neovision, který nám robota více popsal. Inovovaný přístroj je schopen čistit potrubí vzduchotechniky od 350 do 700 milimetrů průměru, s nástavcem pak až 1.300 milimetrů, další nástavce pak slouží pro čištění hranatých potrubí. Přístroj firma vyvinula ve spolupráci se specialisty z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze s Centrem strojového vnímání. 

Robot je řízen obsluhou dálkovým ovládáním pomocí ovládacího pultu, kdy potrubí před robotem je snímané kamerou a zobrazuje se na monitoru panelu operátora. Pomocí joysticku lze robota navádět do požadované pozice a navíc lze přímo dohlížet na proces čištění potrubí s okamžitým vyobrazením výsledků. Samotné čištění se v potrubí provádí tryskáním suchým ledem pomocí nastavitelné otáčející se trysky, přičemž rychlost otáčení trysky i rychlost pojezdu robota lze nastavit podle potřeby.

Co umí robot JETTY sledujte zde ...


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933