Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Moderní způsob ochrany před úrazem elektrickým proudem a před požárem pomocí proudových chráničů s opětným zapnutím


Document Actions
Moderní způsob ochrany před úrazem elektrickým proudem  a před požárem pomocí proudových chráničů s opětným zapnutím
Předmětem tohoto příspěvku jsou důsledky intenzivní elektrizace, které se projevují jako nežádoucí unikající proudy a přepětí, které jsme nuceni v praxi maximálně eliminovat. Více se dočtete zde ...
Autorský článek, ze dne: 13.09.2011
reklama


Předmětem tohoto příspěvku jsou důsledky intenzivní elektrizace, které se projevují jako nežádoucí unikající proudy a přepětí, které jsme nuceni v praxi maximálně eliminovat.

Úvodem si připomeňme historické souvislosti
Když Thomas Alva Edison (1847 – 1931) započal s experimenty v oblasti elektrotechniky, pracoval se stejnosměrným proudem. Za svůj život získal 1 093 patentů. Mezi jeho nejdůležitější vynálezy a patenty patří zejména, žárovka, elektroměr, dynamo na výrobu elektrického proudu, elektrocentrála, první elektrárna v r. 1882 v New Yorku včetně elektrických rozvodů na DC 110 V, akumulátor NiFe, fonograf, duplexní a automatický telegraf, sčítač hlasů, tepelná pojistka, elektromobil, a řada dalších. Založil řadu dalších úspěšných podniků v oblasti elektrotechniky a fyziky. Byl úspěšným podnikatelem.

V r. 1884 se stal Edisonovým asistentem syn pravoslavného kněze srbského původu geniální vynálezce Nikola Tesla (1856 Chorvatsko - 1943 New York; přes 700 vynálezů), který v Edisonových laboratořích pracoval na konstrukci stejnosměrných strojů. Postupně docházel k názoru, že stejnosměrný proud nemá takové racionální využití v praxi jako proud střídavý. Odešel z Edisonových závodů a v roce 1887 založil vlastní Teslovu elektrickou společnost. V roce 1888 učinil objev točivého magnetického pole, jehož principem byly dvě cívky umístěné vzájemně do pravého úhlu, napájené střídavým proudem s fázovým posunem 90°. Tento objev byl základem pro vynález asynchronního motoru. Tím se otevřela cesta k levnějším motorům, které nepotřebují komutátor, mají méně součástek, vyšší účinnost a životnost.
Dalším velkým vynálezem byl transformátor a vodní turbína a řada dalších. Stává se několikanásobným předsedou Institutu elektrotechnických inženýrů a v 41 letech získává občanství USA. Je podporován velkou společností Westinghouse, která se zabývá vícefázovým střídavým proudem a tvoří tak konkurenci Edisonovi. (George Westinghouse 1846 – 1914, americký vynálezce a průmyslník).
Největším Teslovým projektem je obří vodní elektrárna na Niagarských vodopádech, kterou uvedla do provozu v r. 1896 společnost Westinghouse Electric Corporation z Pittsburghu v Pensylvánii. Systém plně využíval střídavý proud, transformátory a rozvody s nižšími průřezy vodičů a s větší přenosovou kapacitou na větší vzdálenosti než stejnosměrný (DC) proud. Rovněž provozní náklady se výrazně snížily.

Současníkem obou velkých vynálezců byl i jeden z nejvýznamnějších českých elektrotechniků Ing. Emil Kolben zakladatel továrny Kolben a spol., později ČKD. Nar. 1862 ve Stránčicích, zemřel v r. 1943 v koncentračním táboře v Terezíně. Kolben se na své stipendijní cestě z r. 1887 po Evropě a do USA stal osobním spolupracovníkem T. A. Edisona a šéfinženýrem ve vývojových laboratořích firmy Edison Machine Company ve městě Orange v New Jersey. V r. 1889 se při zkouškách vícefázových motorů setkal s Nikolou Teslou a dále už se věnoval jen střídavým motorům a střídavému proudu.
Po návratu do Prahy v r. 1896 založil ve Vysočanech továrnu na výrobu motorů, generátorů a zařízení pro elektrárny na střídavý proud. V Praze v té době pracoval F. Křižík se stejnosměrným proudem (oblouková lampa aj.), ale i zde byl DC proud postupně nahrazen proudem střídavým. V r. 1911 osobně navštívil T. A. Edison Ing. Kolbena v Praze a vyjádřil mu tak podporu v průmyslovém podnikání.

Původní technická soutěživost obou současníků se stala "Válkou proudů" v níž jednoznačně zvítězil proud střídavý. Rozhodujícími událostmi bylo vyhrané výběrové řízení společností Westinghouse společně s N. Teslou na osvětlení Světové výstavy otevřené 1. 5. 1893 v Chicagu, k 400. výročí objevení Ameriky. Celkem bylo použito 92.000 žárovek na střídavý proud. Půl roku pak osvětlovaly rozsáhlý komplex budov i venkovní prostory výstaviště. Na této výstavě také získal Nikola Tesla zakázku na instalaci strojního zařízení s turbínami, generátory a transformátory na střídavý proud na první světové vodní elektrárně pod Niagarskými vodopády.
26. 8. 1895 byla uvedena Niagarská elektrárna na střídavý proud do provozu a to včetně 40km venkovního vedení 3kV do města Buffalo ve státě New York a zde bylo transformováno na distribučních 100V/60Hz.


Obr. První světová vodní elektrárna Niagara, 26. 8. 1895

Jednalo se tedy o velké zakázky dodávek elektrického proudu, strojů, osvětlení a spotřebičů, pro průmysl a domácnosti celé Ameriky a Edison nechtěl ztratit trh se stejnosměrným proudem. Za této situace se rozhodl dostat do podvědomí veřejnosti přesvědčení o mimořádné nebezpečnosti střídavého proudu a zkonstruoval elektrické křeslo jako důkaz o nebezpečnosti střídavého proudu, kterým lze zabíjet. Bylo legálně použito v r. 1890. Účelem bylo potlačit konkurenci a vzbudit odpor veřejnosti ke střídavému proudu. Přesto se však střídavý proud prosadil jako dominantní, ale i stejnosměrný proud rovněž našel svoje využití.


Obr. Niagarské vodopády

Tento krátký pohled do minulosti nám má připomenout strastiplnou cestu, kterou vynálezci a jejich týmy odborníků ušli. A také, že se střídavým proudem jsme získali mnohdy i nežádoucí elektromagnetickou indukci, zejména při provozování tepelných spotřebičů na střídavý (AC) proud. Je to daň za transformátory, motory a další induktivní spotřebiče stanovená fyzikálními zákony a nám nezbývá, než hledat technická řešení ke zmírnění následků zejm. indukovaných unikajících proudů.

Aby bylo možno provozovat zejm. tepelné spotřebiče na střídavý proud, byly stanoveny technické meze dotykových proudů a dovolených proudů v ochranných vodičích.
Pro jednotný postup při výrobě elektrických spotřebičů, přístrojů a zařízení byla v rámci Evropské unie přijata harmonizovaná norma ČSN EN 61140 ed. 2: 03-2003 (idt IEC 61140:2001) + ZMĚNA A1: 05-2007 Ochrana před úrazem elektrickým proudem – Společná hlediska pro instalaci a zařízení.
Dotykové (unikající) proudy v nízkonapěťových instalacích, sítích a zařízeních pak následně určují ve svých předmětových normách výrobkové komise. V instalacích a v zařízeních se musí provést opatření k zabránění nadměrným proudům v ochranných vodičích, které by ohrozily bezpečnost osob nebo normální použití elektrické instalace.

Maximální hodnoty střídavých proudů v ochranných vodičích v případech podle tab. 1 a tab. 2

Výrobkové komise mají používat nejnižší možné mezní hodnoty proudu ochranným vodičem. Uplatněním mezí nepřekračujících hodnoty uvedené v tab. 1 a v tab. 2 je možno zabránit ve většině případů nežádoucímu vypínání proudových chráničů.

Jmenovitý proud zařízení

Maximální proud ochranným vodičem

≤ 4A
> 4A ale ≤ 10A
> 10A

 
2mA
0,5mA/A
5mA
 

Tab. 1 – Hodnoty pro elektrická zařízení připojovaná zásuvkovým spojením vybavená jednofázovou nebo vícefázovou vidlicí pro zásuvkový systém na jmenovité hodnoty
do 32 A včetně:

Jmenovitý proud zařízení

Maximální proud ochranným vodičem

≤ 7A
> 4A ale ≤ 10A
> 10A
 

 
2mA
0,5mA/A
10mA
 


Tab. 2 – Hodnoty pro elektrická zařízení určená k trvalému připojení a nepřenosná elektrická zařízení, obojí bez speciálních opatření ohledně ochranného vodiče, nebo elektrická zařízení připojovaná pomocí vidlice vybavená jednofázovou nebo vícefázovou vidlicí pro zásuvkový systém na jmenovité hodnoty vyšší než 32 A

Podmínky pro stejnosměrný proud ochranným vodičem:
Při normálním použití (tj. v souladu s návody a pokyny výrobců) nesmějí zařízení na střídavý proud generovat v ochranném vodiči proud s takovou stejnosměrnou složkou, která by mohla ovlivnit správnou funkci proudového chrániče nebo jiných spotřebičů.


V oblasti ochrany před úrazem elektrickým proudem platí řada norem, z nichž základní normou je ČSN 33 2000-4-41 ed. 2:2007 vč. ZMĚNY Z1:2010, která předepisuje proudový chránič, jehož jmenovitý vybavovací reziduální proud IΔn
nepřekračuje 30mA, jako doplňkovou ochranu v případě selhání opatření základní ochrany a/nebo ochrany při poruše nebo při neopatrnosti uživatelů.

Ve střídavé síti musí být doplňková ochrana proudovým chráničem s IΔn ≤ 30mA provedena u:

a) zásuvek, jejichž jmenovitý proud nepřesahuje 20A, které jsou užívány laiky (osobami bez elektrotechnické kvalifikace) a jsou určeny pro všeobecné použití (viz též vyhlášku č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby, § 34 odst. 7 pro zásuvky se jmenovitým proudem nepřesahujícím 16A.
Současně v odst. 2 písm. b) se vyžaduje provozní spolehlivost vnitřních silnoproudých rozvodů a vnitřních rozvodů sítí elektronických komunikací v daném prostředí při určeném způsobu provozu a vlivu prostředí),

b) mobilních zařízení určených pro venkovní použití, jejichž jmenovitý proud nepřesahuje 32A.Tento požadavek lze zmírnit výjímkou pro zásuvky určené k použití pod dozorem znalé nebo poučené osoby, např. v některých komerčních nebo průmyslových provozech nebo u zásuvek určených pro připojení speciálního druhu zařízení, např. zásuvky pro zařízení kancelářské a výpočetní techniky nebo pro chladničky, tj. zásuvky pro napájení zařízení, jehož nežádoucí vypnutí by mohlo být příčinou značných škod.


Je třeba si uvědomit, že výjimku může uplatnit buď

a) projektant, který podle § 159 odst. 2 stavebního zákona č.183/2006 Sb. odpovídá
za správnost, celistvost, úplnost a bezpečnost stavby provedené podle jím zpracované projektové dokumentace (vyhl. č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb, příloha
č. 2 čl. 3.7.1 určení vnějších vlivů - odbornou komisí dle ČSN 33 2000-3. K tomu pak zákon v § 160 odst. 2 ukládá povinnost zhotoviteli stavby provádět stavbu, tedy i montáž elektroinstalace - §2 odst.3, v souladu s ověřenou projektovou dokumentací a podle technických norem, nebo

b) zaměstnavatel (provozovatel) podle § 3 odst. 4 Nařízení vlády č. 101/2005 Sb.
o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí a určí osobu (viz též ČSN EN 50110-1 ed. 2:2005 čl. 3.2.2 - osoba odpovědná za elektrické zařízení), jejíž povinností je zajistit stanovení termínů, lhůt a rozsahu kontrol, zkoušek, revizí, termínů údržby, oprav a rekonstrukcí technického vybavení pracoviště, včetně pracovních a výrobních prostředků a zařízení s ohledem na jejich provedení, doporučení výrobců a způsob používání, požadavky na pracoviště, rizikové faktory způsobující zhoršení technického stavu pracovních a výrobních prostředků a zařízení a v souladu s výsledky předcházejících kontrol, zkoušek či revizí, po dobu provozu a používání pracoviště; viz též Nařízení vlády č. 378/2001 Sb., kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí.

Z výše uvedeného vyplývá, že revizní technik, ani nikdo jiný, mimo výše uvedené subjekty, nemůže rozhodnout o tom, zda bude použita výjimka z požadavku na instalaci proudového chrániče s IΔn ≤ 30mA. Mimo základní normu ČSN 33 2000-4-41 ed.2: 2007 souboru ČSN 33 2000 (eqv HD 60364-4-41:2007) platí další normy pro použití proudových chráničů s IΔn ≤ 30mA před úrazem a další požadavky jsou na ochranu před požárem s IΔn 100mA - 300mA – 500mA. Jsou to zejména:

DALŠÍ ZÁKLADNÍ NORMY Z ČÁSTI 7 SOUBORU ČSN 33 2000, KTERÉ POŽADUJÍ POUŽITÍ PROUDOVÝCH CHRÁNIČŮ 17

  • ČSN 33 2000-7-701 ed. 2 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 7-701: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Prostory s vanou nebo sprchou

  • ČSN 33 2000-7-702 ed. 2 Elektrické instalace budov – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Oddíl 702: Plavecké bazény a jiné nádrže

  • ČSN 33 2000-7-703 ed. 2 Elektrické instalace budov – Část 7-703: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Místnosti a kabiny se saunovými kamny

  • ČSN 33 2000-7-704 ed. 2 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 7-704: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Elektrická zařízení na staveništích a demolicích

  • ČSN 33 2000-7-705 ed. 2 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 7-705: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Zemědělská a zahradnická zařízení

  • ČSN 33 2000-7-706 ed. 2 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 7-706: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Omezené vodivé prostory

  • ČSN 33 2000-7-708 ed. 2 Elektrické instalace budov – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Oddíl 708: Elektrická zařízení parkovacích míst pro karavany v kempincích

  • ČSN 33 2000-7-711 Elektrická instalace budov – Část 7-711: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Výstavy, přehlídky a stánky

  • ČSN 33 2000-7-717 Elektrické instalace budov – Část 7-717: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Mobilní nebo transportovatelné buňky

  • ČSN 33 2000-7-740 Elektrické instalace budov – Část 7-740: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Dočasná elektrická instalace pro stavby zábavních zařízení a stánků v lunaparcích, zábavních parcích a cirkusech

  • ČSN 33 2000-7-753 Elektrické instalace budov – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Oddíl 753: Podlahové a stropní vytápění

  • ČSN 33 2000-5-559 Elektrické instalace budov – Část 5–55: Výběr a stavba elektrických zařízení – Ostatní zařízení – Oddíl 559: Svítidla a světelná instalace

  • ČSN 33 2000-4-482 Elektrotechnické předpisy – Elektrická zařízení – Část 4: Bezpečnost – Kapitola 48: Výběr ochranných opatřeni podle vnějších vlivů – Oddíl 482: Ochrana proti požáru v prostorách se zvláštním rizikem nebo nebezpečím

  • ČSN 33 2130 ed. 2 Elektrické instalace nízkého napětí – Vnitřní elektrické rozvody

  • ČSN 33 2140 Elektricky rozvod v místnostech pro lékařské účely.

Pozn.:
ČSN 33 2000-4-47:08-1997 Použití ochranných opatření pro zajištění bezpečnosti byla zrušena k 1. 6. 2010 bez náhrady (čl. 471.2.3 vyžadoval proudové chrániče s IΔn ≤ 30mA pro zásuvky s In nepřekračujícím 20A). Tento požadavek je již zahrnut v ČSN 33 2000-4-41 ed. 2.

Citované normy zpřísňují požadavky na bezpečnost osob, zvířat a majetku použitím citlivých proudových chráničů. Při splnění tohoto požadavku nastává situace, kdy dochází vlivem unikajících proudů k nežádoucímu vypínání proudových chráničů a to zejména těch nejvíce vyžadovaných výše uvedenými normami, tj. s IΔn ≤ 30mA.

Jestliže výrobce dodrží požadavky podle tab. 1 a tab. 2, pak může mít nové topné těleso 230V/2.200W v domovní pračce unikající proud až ÷ 5mA (topné těleso je ponořeno ve vodě, která není izolantem, ale ani dobrým vodičem; je jen špatným vodičem, leč schopna přenášet malé konvenční mezní proudy, které jsou definovány v ČSN 33 2000-4-41 ed. 2 AC od 0,5mA do 30mA a DC od 2mA do 120mA. Unikající proud AC 5mA je uveden jako mez uvolnění, tj. právě unikající proud z jediné pračky v domácnosti, který již zabraňuje uvolnění a může tedy ohrozit bezpečnost osob.
Realita je však daleko horší. Jestliže si uvědomíme, že jen praček v domácnostech jsou v ČR statisíce a značná část jich je koncentrována v panelových domech, kde i unikající proudy se sčítají a při stárnutí topných těles se unikající proudy dále zvyšují, pak se zvyšuje i nebezpečí úrazu. A to není pračka jediným elektrickým spotřebičem v domácnosti, který používá k ohřevu střídavý proud. Jsou to např. elektrické sporáky, varné konvice, žehličky, topné žebříky, elektrické podlahové vytápění, mikrovlnné trouby, průtokové a akumulační ohřívače vody, chovatelská a pěstitelská zařízení apod.

Z tohoto pohledu je patrno, že z dodané elektrické energie do jediné domácnosti uniká bez odevzdaného výkonu a vykonané práce při průměrné elektrizaci s 5 elektrickými spotřebiči s In AC 10A přibližně 50mA. Lze už jen násobit a sčítat, jak ne(hospodárnost) tak i ne(bezpečnost) používání střídavého proudu k napájení tepelných spotřebičů
a to nejen v domácnostech, ale i v průmyslu, zdravotnictví, službách apod.

Unikající proudy z ostatních elektrických zařízení a spotřebičů indukčního charakteru dále zvyšují jak nebezpečí úrazu, tak ztráty elektrické energie. Jsou to např. spínané zdroje a řízené usměrňovače, které produkují vyšší harmonické proudu; filtry, frekvenční měniče, rázové proudy včetně průmyslových a atmosférických přepětí, chladničky, mrazničky, rentgeny, svářecí agregáty, parazitní kapacitní vazby způsobené např. stíněnými kabely velké délky zejm. silových napájecích kabelů, zkratové proudy jednofázových vedení a kabelů apod.

Pro zajištění bezpečnosti je použití proudových chráničů s IΔn ≤ 30mA vhodné, avšak z hlediska provozní spolehlivosti zde dochází ke konfliktní situaci při častém vypínání proudových chráničů z výše uvedených příčin. Normativní reakční proud IΔn proudového chrániče je od 50% do 100% jmenovitého reziduálního proudu (od 15 do 30mA pro chránič s IΔn ≤ 30mA).

Pro zvýšení provozní spolehlivosti proudových chráničů s IΔn ≤ 30mA je možno použít mimo G chrániče se zpožděním 10mS nebo selektivní chrániče S se zpožděním 40mS, proudové chrániče s opětným zapnutím.
Pro vyšší provozní spolehlivost proti krátkodobým rázovým proudům a následným krátkodobým vypnutím zařízení je nabízí řada výrobců.

Proudové chrániče s opětným zapnutím podle ČSN EN 61008-1 ed.2:04-2005 vybavené automatickým motorovým pohonem s automatickým režimem. Např. přístroj typ Z-FW-LP Moeller. Tento motorový pohon je možno použít i pro běžné proudové chrániče PF7, PF6, PHF7, PFDM, PFR, PFL7 a PFL6.

Při vzniku rázového unikajícího proudu a vypnutí chrániče, kontroluje přístroj Z-FW-LP izolační stav zařízení za chráničem a pokouší se chránič opět automaticky zapnout.
Doba prodlevy činí 20s. Dojde-li k obnovení předepsaného izolačního stavu, chránič zůstane zapnutý.
Normativní izolační odpory činí: u instalace min. 1MΩ, u spotřebiče izolační třídy I min. 2MΩ, u tepelných spotřebičů s příkonem do 3,5kW min. 1MΩ, u spotřebičů tř. II a mezi žilami prodlužovacích a odpojitelných přívodů min. 7MΩ a u přenosných svítidel tř. II min. 4MΩ, u spotřebičů tř. III min. 0,25MΩ, u tepelných spotřebičů nad 3,5kW buď min.
0,3MΩ, nebo proud procházející ochranným vodičem nesmí být větší než 1mA na 1kW.

Nedojde-li ke zlepšení izolačního stavu (po odeznění poruchy – rázového unikajícího proudu), opakuje přístroj Z-FW-LP pokus o opětné zapnutí 5x. Každý další pokus má delší časovou prodlevu. Po pěti neúspěšných pokusech zůstává motorový pohon zablokovaný a je nutno odborně prověřit příčinu nevyhovujícího izolačního stavu a poruchu odstranit.
Mimo popsanou základní automatickou funkci opětného zapnutí může přístroj ve spojení s modulem dálkového ovládání sloužit i pro dálkové zapínání a vypínání proudových chráničů nebo jističů a vypínačů. Je možno použít i modul pro dálkové testování proudového chrániče.

Přístroj Z-FW-LP pracuje se jmenovitým provozním napětím 220-240V. Má pětinásobný přepínač funkcí vypnuto-zapnuto.

  • Max. doba impulzu je 1s/50Hz, 3s/<50Hz

  • Reléový výstup výstrahy: AC 5A/250V

  • Intervaly resetování: ≤ 20s; 30s; 70s; 10min.; 1h

  • Spínací zpoždění po ovládacím impulzu: ≤ 25s

  • Připravenost zařízení pro příjem ovládacích impulzů: 40s po připojení napájení.

Dalším přístrojem je typ Z-FW-LPD se jmenovitým provozním napětím DC 24-48V. Má pětinásobný přepínač funkcí vypnuto-zapnuto. Reléový výstup výstrahy: AC 5A/250V.


Údaje výrobce k motorovému pohonu Z-FW

Dalším výrobcem proudových chráničů s opětným zapnutím je Schneider Electric s jednorázově nastavenými proudovými chrániči s opětným zapnutím typ REDtest. Princip je obdobně založen na průběžné automatické kontrole izolačních stavů.

Vyráběny jsou 3 verze:

REDtest 25-40A/30mA, opatřený otevíratelným krytem ovládací páčky, jehož otevřená poloha umožňuje klasickou funkci chrániče a zavřená poloha funkci automatického opětného zapnutí. Automatický restart. Max. doba automatického restartu je 90s. Restartů za hodinu: 15, max. 3 následné restarty pokud není závada v izolačním stavu. Přerušení pokusů o restart pokud porucha trvá. Průběh čekání na výsledek další aut. zkoušky je signalizován blikáním levé (dvoubarevné-žlutočervené) červené části LED diody v intervalu 5s (provozní stav) a také prostřednictvím pomocného kontaktu. Žlutá část levé dvoubarevné LED diody svítí, jen když je proudový chránič poškozen. Zelená LED dioda umístěná vpravo signalizuje zapnutý stav (natažení střádacího mechanizmu). Min. doba mezi dvěma zapnutími je 18 s. Přístroj provádí automaticky každých 7 dnů zkoušku funkčních vlastností deaktivací a opětnou aktivací proudového chrániče. Během této zkoušky není přerušeno napájení chráněného spotřebiče nebo instalace. Max. doba trvání automatické zkoušky je < 5min. Unikající proud je trvale monitorován. Počet mechanických cyklů chrániče je 1.000. Dálková signalizace provozního stavu umožňuje např. spínání kontaktu s časovým odstupem 1s (např. pro akustickou signalizaci), druhý kontakt je zapínací (např. pro optickou signalizaci).

RED 25-63A/30mA, opatřený otevíratelným krytem ovládací páčky, jehož otevřená poloha umožňuje klasickou funkci chrániče a zavřená poloha funkci automatického opětného zapnutí. Max. doba automatického restartu je 90s. Restartů za hodinu: 15, max. 3 následné restarty pokud není závada v izolačním stavu. Přerušení pokusů o restart pokud porucha trvá. Min. doba mezi dvěma zapnutími je 180s. Unikající proud je trvale monitorován.

REDs 25-100A/30mA a 300mA opatřený otevíratelným krytem ovládací páčky, jehož otevřená poloha umožňuje klasickou funkci chrániče a zavřená poloha funkci automatického opětného zapnutí. Max. doba automatického restartu je 90s. max. 3 následné restarty, pokud není závada v izolačním stavu. Přerušení pokusů o restart po 15min. pokud porucha trvá. Průběh čekání na výsledek další aut. zkoušky je signalizován blikáním červené LED diody v intervalu 5s (provozní stav). Zelená LED dioda signalizuje zapnutý stav (natažení střádacího mechanizmu). Min. doba mezi dvěma zapnutími je 180s a také prostřednictvím pomocného kontaktu. Unikající proud je trvale monitorován.

Základní schéma proudového chrániče s opětným zapnutím typ REDtest 25 – 40A, typ A, 30mA, jmenovité napětí AC 230V s opětným zapnutím při obnově předepsaného izolačního stavu instalace nebo spotřebiče. Automaticky provádí každých 7 dnů zkoušky funkčnosti přístroje bez odpojení obvodů za chráničem.

Typy a charakteristiky proudových chráničů


Schémata zapojení proudových chráničů
FI – napěťově nezávislé typy
DI – napěťově závislé typy (differential current – reziduální proudy 5mA – USA)
FI-H – typy se zvýšenou provozní spolehlivosti

Další přístroje Moeller využívající princip diferenciálních ochran

T.A. Edison se o pracovitosti a úspěchu vyjádřil takto:
Tajemství úspěchu je 1% inspirace a 99% dřiny.

Jakoby přes Atlantik slyšel slova o 46 let staršího Karla Havlíčka Borovského:
"Kdo se stále učí, bude vlasti chlouba; kdo si myslí, že dost umí, začíná být trouba."

Na široké nabídce jak proudových chráničů, tak jejich příslušenství je patrna neúnavná práce mnoha konstruktérů a výrobců s cílem maximálně omezit nežádoucí vypínání proudových chráničů.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Máte z ploužení autem v městské dopravě či hledání místa k parkování stresové stavy? Neholdujete motorkám a jízdu na kole spojujete s námahou, pocením a nutným převlékáním? Elektrická kola eliminují nevýhody klasických kol a stávají se novým fenoménem v dopravě ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933