Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

#EH: Metrický systém byl u nás zaveden před 140 lety


Document Actions
#EH: Metrický systém byl u nás zaveden před 140 lety
Měření je činnost, která lidstvo provází již od jeho nejstarších dějin. Aby bylo možné měřit, je nutné zvolit vhodné jednotky. V průběhu času jich bylo používáno mnoho, avšak jejich definice byly nedokonalé, hodnoty časově nestálé a s omezením místa platnosti, nejen státy a města, ale i jednotlivá významná tržiště měla své míry. Kdy došlo ke sjednocení jednotek? Jaký byl vývoj?
Komerční sdělení, ze dne: 4.11.2011
reklama

Měření je činnost, která lidstvo provází již od jeho nejstarších dějin.
Aby bylo možné měřit, je nutné zvolit vhodné jednotky. V průběhu času jich bylo používáno mnoho, avšak jejich definice byly nedokonalé, hodnoty časově nestálé a s omezením místa platnosti; nejen státy a města, ale i jednotlivá významná tržiště měla své míry. Je zajímavé, že největší chaos v měřících jednotkách byl ve středověku v době zakládání a rozvoje měst. Výrazněji se snahy o sjednocování měrných soustav v Evropě začaly projevovat na sklonku 18. století s rozvojem vědy a techniky, výroby a obchodu. Největší spisovatel a filozof francouzského osvícenství Voltaire si kdysi povzdechl, že nebýt aféry s babylonskou věží, vše by bylo jednodušší, protože celý svět by mluvil francouzsky. Byla v tom sice ironie namířená na francouzskou národní pýchu, je ale pravda, že metrický systém, který vcelku úspěšně vnesl řád do zmatku historických jednotek měr a vah, je dítkem Velké francouzské revoluce. Po porážce Napoleona počátkem 19. století sice vzalo jeho uspořádání Evropy za své, v řadě zemí však po něm zůstal zachován metrický systém měření a vážení.

První Mezinárodní konvence o metrickém systému byla podepsána v Paříži v roce 1875 zástupci vlád 18 zemí včetně Rakouska-Uherska. Po roce 1918 nově vzniklá ČSR se stala signatářem metrické konvence v roce 1922. Metrický systém je založen na dvou pilířích: pojmu metr a na dekadickém (desítkovém) počítání jeho násobků a dílů (v počáteční době měl pouze dvě jednotky - metr a kilogram). Základem této soustavy se stala míra délková, pojmenovaná metrem a definovaná jako desetimiliontý díl 1/4 zemského poledníku procházejícího Paříží. Název metr navrhnul významný francouzský matematik a astronom Jean Ch. Borda; odvodil jej od řeckého slova "metron", tedy míra, měřidlo. Názvy dekadických násobků a dílů vymyslel člen Mezinárodní metrologické komise Holanďan van Swinden.

Na území habsburské monarchie byl v průběhu posledních století její existence několikrát učiněn pokus o sjednocení měr a vah. Nikdy však k němu úplně nedošlo, a to pro značnou decentralizovanost cejchovní služby do jednotlivých království a zemí, jež byly zastoupeny v tehdejší říšské radě. Císařským nařízením Marie Terezie z roku 1764 platila tzv. Tereziánská nebo také Vídeňská soustava měr a vah; nejznámější délkové jednotky byly palec (0,026m), stopa (0,316m), loket (0,777m), sáh (1,896m) či poštovní míle (7.585 m).

Zásadní obrat ke zlepšení pořádku v mírách a váhách a jednotnosti v nich nastal před 140 lety v roce 1871, kdy byly zákonem ze dne 23. července (novelizace 1876, 1884 a 1893) ve všech zemích Předlitavska - tedy také v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - zavedeny výhradně metrické délkové míry a závaží. Tento zákon u nás platil prakticky až do roku 1962, kdy byl vydán nový zákon č. 35/1962 Sb.,o měrové službě.

Poslední z vyspělých zemí, jež metrické míry postupně přejaly, byla Velká Britanie - ta přistoupila ke konvenci teprve v roce 1966! Nicméně v běžném životě se Britové dodnes nepřeorientovali - konzervativní ostrované totiž už od roku 1101 uznávají svůj proslulý yard (1 yard = 0,944 metru). Mimochodem, původně to byla vzdálenost špičky nosu a konce palce upažené ruky anglického krále Jindřicha I. ...

Ryze českým důsledkem vlivu dekadické metrické soustavy je metr piv jako míra pro množství vypitého nápoje. Jednotka je odvozena z počtu půllitrů postavených v zákrytu do řady, jejíž délka je nejblíže jednomu metru. Zpravidla představuje 10 až 11 půllitrů piva (podle typu sklenice) s případným doplněním jednoho až dvou panáků destilátu navíc. Definice metru piva není závislá na jeho druhu. Konzumace takového množství obvykle způsobí těžkou opilost, neboť hladina alkoholu v krvi stoupne až na dvě a půl promile. V roce 2001 byl před hospodou v malé obci Dobříči u Prahy instalován veřejně přístupný etalon regulérně zavedené jednotky metr piv v podobě kamenného stolu, provedeného ze žuly s certifikací Českého metrologického úřadu, potvrzující její mezinárodní standard.

Jak vidno, měření je staré jako lidstvo samo. Vývoj měrových jednotek byl a je nedílnou součástí rozvoje civilizace. Konečně máme odpověď na to proč se říká: "Dvakrát měř a...".

Bohumil Tesařík  


 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 17)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Jindřich Babarík BAEL
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933