Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Měřič spotřeby elektrické energie do 3000W


Document Actions
Měřič spotřeby elektrické energie do 3000W
Každý z nás si občas položí otázku nad nějakým elektrickým spotřebičem, jakou má opravdovou spotřebu elektrické energie. Ne vždy se mohou zdát údaje na štítcích elektrických spotřebičů správné, jak zjistit opravdovou spotřebu s odchylkou měření 2%? Řešení je opravdu snadné a jednoduše proveditelné, než by se mohlo zdát.
Karel Herma, ze dne: 18.01.2012
reklama

Neviditelná energie nám mnohými spotřebiči doslova protéká nekontrolovaně mezi prsty. Na konci účetních období se můžeme podivovat nad výškou faktury. Cejchovaná měřidla energetik se mýlí v mizivých procentech. Většinou jde opravdu o náš odběr. Ale které spotřebiče nám jej tvoří?

K tomuto měření se dobře hodí wattmetr a měřič spotřeby, který jsme dostali od firmy Enika (Pozor nejde o produkt ENIKA Nová Paka!). Nese označení R 181. Je to obdélníková bílá věc tvaru zásuvkového adaptéru, která má na zadní straně, dole, vidlici pro standardní zásuvky 230V a na přední straně, také v dolní části, opět zásuvku. Proto je instalace měření spotřebiče velice snadná a rychlá, protože tento pomyslný elektroměr se pouze vloží, mezi zásuvku a vidlici elektrospotřebiče. V horní části přední strany je umístěn displej, který zobrazuje měřenou spotřebovanou energii, cenu a dobu, po kterou je spotřebič v chodu. Pod tímto displejem jsou čtyři tlačítka pro nastavení funkcí.

Provozní napětí je 230V/50Hz s maximální zátěží 13A, což odpovídá 3000W. Rozsah měření spotřeby je od 1Wh po 9999kWh s rozlišením 0,1W. Přesnost měření je udávána 2%. Při měření do 2000W a při měření nad tuto hodnotu je přesnost 5%.  Vlastní spotřeba, která je potřeba k měření činí 1,5W.

V měřiči je možno nastavit dva tarify, které po potvrzení budou uloženy do paměti, kde zůstanou i po přerušení napájení. Aktuální tarif je zobrazen na displeji, jako TAR I nebo TAR II. Měřič má dva provozní režimy, normální a režim záznamu.

Měřič je určen do domácího prostředí, proto potřebuje jen minimální údržbu, která obsahuje pouze prachovou očistu, bez použití agresivních látek nebo abrazivních prostředků. Na toto zařízení patrně narazíte v některém supermarketu. Jde spíše o indikační, tedy informační měření. Nelze jej přesně srovnávat s cejchovanými měřidly. Pomůže vám v základní představě který váš spotřebič tvoří odběr z vaší instalace.

Pro přesné měření si pozvěte elektrikáře se sadou přesných měřicích přístrojů. Ten může optimalizovat vaši sít pro ekonomický odběr přesně!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 21)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933