Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Měření unikajícího proudu mezi síťovou částí, přístupnou a příložnou částí typu B


Document Actions
Měření unikajícího proudu mezi síťovou částí,  přístupnou a příložnou částí typu B
Znáte praktické zapojení měření unikajících proudů alternativní metodou? Pomocný zdroj napětí je v sérii s měřicím přípravkem a je zapojen mezi spojené napájecí svorky a měřicí body na přístupné a příložné části typu B. A jak je to v případě přímé metody? ... přístroj musí být uložen izolovaně od země tak, aby unikající proud mohl odcházet pouze ...
Komerční sdělení, ze dne: 29.10.2013
reklama


Alternativní metoda

Zdravotnický prostředek se odpojí od sítě a měří se podle následujících zapojení.



  • Měřicí obvod pro měření unikajícího proudu přístroje alternativní metodou.
  • Pomocný zdroj napětí je v sérii s měřicím přípravkem a je zapojen mezi spojené napájecí svorky a měřicí body na přístupné a příložné části typu B.

Přímá metoda
Měření se provádí při standardním síťovém napájení. Přístroj musí být uložen izolovaně od země tak, aby unikající proud mohl odcházet pouze vodičem PE. Měří se podle následujících zapojení.
 

  • Měřicí obvod pro měření unikajícího proudu přístroje přímou metodou.
  • Měřicí přípravek MD měří proud tekoucí ochranným vodičem PE pro obě polarity pracovních vodičů.

Diferenciální metoda

Měření se provádí při standardním síťovém napájení. Přístroj nemusí být uložen izolovaně od země. Unikající proud může téct také dalšími cestami, např. konstrukčním spojením s budovou nebo přes vodovodní potrubí apod. Při malých hodnotách unikajícího proudu
je třeba věnovat zvýšenou pozornost chybě měření podle technické specifikace revizního přístroje. Měří se podle následujících zapojení.



Měřicí obvod pro měření unikajícího proudu přístroje diferenciální metodou. Unikající proud se měří jako rozdíl mezi napájecím proudem příchozím a odchozím. Měří se pomocí součtového transformátoru, kterým prochází oba pracovní napájecí vodiče L a N. Pokud tyto proudy nejsou stejně velké, indukuje se napětí v pomocném vinutí, a to se měří.
 
Ing. Robert Ševčík
PURO – KLIMA, a.s.

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 60
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933