Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Měření unikajících proudů ZP


Document Actions
Měření unikajících proudů ZP
Kolik znáte měřicích metod unikajícího proudu, které nelze použít pro zdravotnické prostředky? Co je to nepřímá metoda? Kam se připojí zdravotnický prostředek? Jaký zdroj neslouží k napájení zdravotnického přístroje, ale pouze k měření unikajících proudů? Dovolené hodnoty pro alternativní metodu by měly být součtem obou hodnot při různých polaritách podle přímé metody nebo diferenciální metody, protože oba pracovní vodiče jsou připojeny k měřícímu zdroji napětí současně.
Komerční sdělení, ze dne: 17.10.2013
reklama

V závislosti na druhu zdravotnického prostředku přichází v úvahu použít jednu z následujících měřicích metod unikajícího proudu ZP nebo jeho příložné části:

a) Alternativní (nepřímá) metoda
Název je odvozen od způsobu měření. Neměří se za provozu, ale měřený zdravotnický prostředek se připojí k pomocnému zdroji napětí 230V AC. Tento zdroj tedy neslouží k napájení zdravotnického přístroje, ale pouze k měření unikajících proudů. Měřený přístroj je při měření galvanicky oddělen od sítě a okolí. Ve srovnání s ostatními měřicími metodami je tato metoda v provozních podmínkách dobře reprodukovatelná. Pracovní vodiče jsou vzájemně zkratovány a současně připojeny k pomocnému zdroji. Alternativní metoda není vhodná pro měření na přístrojích s aktivními obvody, jako jsou oddělovací transformátory, relé, spínané zdroje apod. Výsledky měření podle alternativní metody  nemohou být přímo porovnány s výsledky ostatních metod.

Dovolené hodnoty pro alternativní metodu by měly být součtem obou hodnot při různých polaritách podle přímé metody nebo diferenciální metody, protože oba pracovní vodiče jsou připojeny k měřícímu zdroji napětí současně. Bylo rozhodnuto, že hodnoty unikajícího proudu pro alternativní metodu mají být dvojnásobkem hodnot podle IEC 60601-1, a to i když ve většině případů není izolace zcela symetrická. Jedinou výjimkou je unikající proud přístroje, kde by dovolená hodnota byla dvojnásobkem 100μA. Protože IEC 60601-1 uvažuje při jedné poruše dotykový proud  500μA, bylo rozhodnuto použít pro unikající proud přístroje stejnou hodnotu, aby byl počet různých hodnot snížen.

b) Přímá metoda
Při této metodě je unikající proud měřen během běžného provozu zdravotnického prostředku. Proto tato metoda dává nejvěrohodnější výsledky měření. Měřený přístroj musí být, ale po dobu měření uložen izolovaně od země což není vždy možné.

c) Diferenciální (rozdílová) metoda
Diferenciální metoda měří součet okamžitých hodnot proudů v napájecích, pracovních vodičích. Měří se tedy opět za běžného provozu zdravotnického prostředku. Měřící metoda je stejná jako měření unikajícího, tzv. reziduálního proudu u proudových chráničů. Součet proudů se obvykle získává pomocí diferenciálního transformátoru. U zdravotnického prostředku bez unikajícího proudu poteče nulový reziduální proud, protože proud tekoucí do přístroje a proud tekoucí z přístroje nabývají stejné hodnoty. Jakýkoli unikající proud však diferenciálním transformátorem zpět neteče, takže mezi proudy v pracovních vodičích existuje rozdíl. Reziduální proud se snímá pomocí dalšího vinutí transformátoru
a odpovídá unikajícímu proudu. Diferenciální měřicí metoda dovoluje měření na přístroji, který není zapojen izolovaně. Zkoušený přístroj může být napájen přímo ze sítě, bez jakéhokoli oddělovacího transformátoru. Metoda měření reziduálního proudu není vždy proveditelná u přístrojů s elektronickou síťovou částí. Je obecně méně přesná pro malé unikající proudy.

Vlastnosti jednotlivých metod porovnává následující tabulka převzatá z normy:

 

Pro větší náhled kliknout!



U zdravotnických prostředků měříme unikající proudy:


  • a)     mezi síťovou částí a přístupnou částí,
  • b)     mezi síťovou částí a příložnou částí,
  • c)     mezi přístupnou částí a příložnou částí.

Příložnou část má většina ZP, slouží k diagnostice nebo léčebnému výkonu na pacientovi. Příložná část ZP může být typu B nebo F. U příložných částí typu B obvykle nejsou samostatná měření nezbytná, protože jsou spojeny s krytem, tedy přístupnou částí. Měření jsou zahrnuta do měření proudu unikajícího krytem, se stejnými dovolenými hodnotami. Pouze pokud tato měření předepisuje výrobce, musí se provést. Příložné části typu F jsou elektricky izolované a tedy plovoucí vůči zemi i napájení. Dělí se dále na typ BF a CF. Rozdíl mezi nimi je v povolených maximálních mezích unikajících proudů. Pro typ CF jsou kritéria přísnější.
Ing. Robert Ševčík
PURO – KLIMA, a.s.

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 60
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933