Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Měření spotřebičů obsahujících elektronické prvky


Document Actions
Článek
Přístroje různých výrobců mohou reagovat na zkreslující složky proudu různě. U některých spotřebičů lze tedy různými typy měřicích přístrojů naměřit odlišné hodnoty unikajícího proudu. Rušení a zkreslující či usměrněné složky unikajícího proudu mohou být i důvodem, proč tímtéž přístrojem naměříme u spotřebiče rozdílný výsledek metodou přímého měření a metodou měření rozdílového proudu. Kvalitnější přístroje ovšem mají tento problém do značné míry ošetřen.
Leoš Koupý, ze dne: 27.05.2016
reklama


Unikající proud může být střídavý, stejnosměrný, usměrněný pulsní nebo může jít o různé jejich kombinace nebo zkreslení vyššími harmonickými, způsobená polovodičovými spínacími prvky ve spotřebiči. To vše samozřejmě ovlivní naměřený výsledek a záleží na konstrukci měřicího přístroje, jakým způsobem měřený proud zpracuje a vyhodnotí.

Vzhledem k tomu, že metodika měření unikajících proudů není upravena řadou evropských norem EN 61557, mohou přístroje různých výrobců reagovat na zkreslující složky proudu různě. U některých spotřebičů lze tedy různými typy měřicích přístrojů naměřit odlišné hodnoty unikajícího proudu. Rušení a zkreslující či usměrněné složky unikajícího proudu mohou být i důvodem, proč tímtéž přístrojem naměříme u spotřebiče rozdílný výsledek metodou přímého měření a metodou měření rozdílového proudu. Kvalitnější přístroje ovšem mají tento problém do značné míry ošetřen. V ČSN 33 1600 ed.2 jsou zahrnuty alespoň základní požadavky na zpracování měření unikajících proudů, aby bylo možné dosáhnout u spotřebičů srovnatelných výsledků měření různými přístroji, ovšem ani zde není zahrnut požadavek na měření usměrněné složky unikajícího proudu. Přitom usměrňovače nebo elektronické obvody produkující stejnosměrné nebo usměrněné pulsní průběhy obsahuje celá řada spotřebičů. A technicky jednoduše proveditelné měření stejnosměrného proudu je možné pouze při tzv. přímém měření proudu protékajícího PE vodičem. Měření rozdílového proudu pomocí měřicího transformátoru samozřejmě stejnosměrnou složku nezaregistruje nebo usměrněné průběhy měří zkresleně. Proto je vhodné používat při měření izolovaně uložených spotřebičů přednostně metodu přímého měření unikajícího proudu.

Poznámka: Ne každý měřicí přístroj, který je vybaven tzv. přímou metodou měření proudu ochranným vodičem, ovšem měří i stejnosměrnou složku. Existují přístroje, které i při tomto měření využívají ke snímání proudu tekoucího PE vodičem měřicí transformátor a tím pádem stejnosměrnou složku nezaregistrují.

Měřicí obvody přístroje REVEXprofi splňují veškeré požadavky přílohy D normy ČSN 33 1600 ed.2 na měření unikajících proudů a při použití metody přímého měření unikajícího proudu měří i jeho stejnosměrnou a pulsní usměrněnou složku.
   
Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde).
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde).
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933