Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

OPAKOVÁNÍ: Etalony elektrických jednotek


Document Actions
Článek
Víte, co je to etalon? Jedná se o model nebo prototyp pomůcky, přístroje nebo zařízení, který nahrazuje měrovou jednotku příslušné veličiny. Etalony (normály) elektrických veličin jsou zvláště přesné měřicí prostředky, které realizují základní elektrotechnické jednotky. Etalon musí zabezpečit uchování a reprodukci dané jednotky fyzikální veličiny. Základní mezinárodní normály jsou uloženy v Mezinárodním úřadu pro míry a váhy v Paříži.
Autorský článek, ze dne: 10.07.2015
reklama


(Slovník: etalon - reálný objekt, odpovídající příslušné fyzikální jednotce; model nebo prototyp pomůcky, přístroje nebo zařízení, který nahrazuje měrovou jednotku příslušné veličiny, např. metr, litr, kg, ampér nebo volt, etalony se uchovávají v laboratořích za předepsaných podmínek.)


Etalony elektrických jednotek
Etalony (normály) elektrických veličin jsou zvláště přesné měřicí prostředky, které realizují základní elektrotechnické jednotky. Etalon musí zabezpečit uchování a reprodukci dané jednotky fyzikální veličiny.

Základní mezinárodní normály, tzv. primární etalony, jsou normály, které zabezpečují reprodukci dané veličiny s nejvyšší dosažitelnou přesností. Jsou uloženy v Mezinárodním úřadu pro míry a váhy (BIPM) v Paříži. Od primárních etalonů se odvozují etalony sekundární, jejichž odstupňování se označuje číslem řádu:

  ▪ Řád O - státní etalony (u nás v Praze, v USA ve Washingtonu, v Rusku v Petrohradě). Pomocí státních etalonů se kontrolují ostatní etalony.

  ▪ Řád 1 - ověřovací etalony - užívají se pro kalibrování a ověřování laboratorních měřicích přístrojů a pro velmi přesná laboratorní měření.

  ▪ Řád 2 - hlavní etalony měrových středisek.

Má-li normál splňovat požadavky na něj kladené, musí vyhovovat těmto podmínkám:

  ▪ musí věrně realizovat definovanou jednotku, tj. jeho skutečná hodnota se od teoreticky definované nesmí příliš lišit a nesmí se měnit ani při dovoleném zatížení,

  ▪ nesmí měnit svou hodnotu s teplotou ani s časem,

  ▪ musí být snadno použitelný a kontrolovatelný.

Rozeznáváme normály těchto základní elektrotechnických veličin:

  ▪ normál elektrického proudu,

  ▪ normál elektrického napětí,

  ▪ normál elektrického odporu,

  ▪ normál elektrické kapacity,

  ▪ normál vlastní indukčnosti,

  ▪ normál vzájemné indukčnosti.



Udržujete si nějaký vlastní etalon pro vaši práci?
Podělte se s námi o zkušenosti v níže uvedené diskusi!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933