Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

SRVO: Měření elektrických parametrů veřejného osvětlení


Document Actions
SRVO: Měření elektrických parametrů veřejného osvětlení
Před samotnou instalací systému pro regulaci výkonu VO je důležité znát reálnou spotřebu a parametry napájecí sítě či rozvaděče, kde bude regulace pracovat. Tyto údaje jsou potřebné pro účely přesného vyhodnocení a odhadu potenciálu úspor elektrické energie a návratnosti vložených finančních investic. Pro zjištění těchto parametrů je možné použít analyzátor sítě, který dokáže dlouhodobě zaznamenávat průběhy zvolených elektrických veličin, jako jsou ...
Komerční sdělení, ze dne: 22.05.2013
reklama

Před samotnou instalací systému pro regulaci výkonu VO je důležité znát reálnou spotřebu a parametry napájecí sítě či rozvaděče, kde bude regulace pracovat. Tyto údaje jsou potřebné pro účely přesného vyhodnocení a odhadu potenciálu úspor elektrické energie a návratnosti vložených finančních investic. Pro zjištění těchto parametrů je možné použít analyzátor sítě, který dokáže dlouhodobě zaznamenávat průběhy zvolených elektrických veličin, jako jsou proudy, napětí či výkony.


Měřící aparatura
Pro měření byl zakoupen a použit analyzátor sítě Unilyzer 902 společnosti Unipower. Tento přístroj je homologovaný a certifikovaný pro tato měření. Je založen na bázi 32-bitů "digital signal processor" a má osm analogových vstupů a jeden vstup pro napájení. Přístroj je určen k provádění všech typů měření kvality sítě podle národních a mezinárodních standardů, které mohou odhalit nechtěné stavy v síti, jako jsou přechodové jevy při zapínání a vypínání, podpětí či přepětí v jednotlivých fázích atd.


Přístroj Unilyzer 902 disponuje těmito technickými specifikacemi:
  • diferenční napěťové kanály 0-700V RMS,
  • diferenční proudové kanály 0-30A RMS – při použití proudových kleští,
  • nejistota měření ±0,1% pro proudové a napěťové kanály při pracovní teplotě 0 - 40°C,
  • detekce poruch - přechodové jevy a podpětí /přepětí.


Unilyzer 902

Proudová nesymetrie a Jouleovy ztráty
Proudové zatížení všech tří měřených fází je uvedeno v následující tabulce. Můžeme vidět, že u některých rozvaděčů dochází k proudové nesymetrii (identická s nesymetrií zatížení). Podobné proudové nesymetrie mají vliv na energetické ztráty v přívodním vedení. Mělo by se vždy dbát na rovnoměrné rozložení proudů v jednotlivých fázích.



Z hodnot proudů v jednotlivých fázích lze vypočítat celkovou proudovou nesymetrii a relativní Jouleovy ztráty. Jouleovy ztráty byly vyčísleny jako pokles ztrát ve vedení, pakliže by bylo v rozvaděčích RVO dodrženo rovnoměrné proudové zatížení.



Na základě vyhodnocení naměřených dat, kdy u některých rozvaděčů byla nesymetrie tak velká, že potenciál úspor ve ztrátách vedení byl vyšší než 30% doporučujeme tomuto stavu rozvaděčů věnovat zvýšenou pozornost.


Pokles napětí při sepnutí VO


Činný příkon
V následující tabulce jsou uvedeny změřené skutečné hodnoty příkonu v jednotlivých fázích. Jedná se o průměrné hodnoty vypočítané z celkového zatížení jednotlivých fází.



Do budoucna by bylo vhodné tato měření nasazovat zejména při podezření na neoprávněný odběr energie a naměřené hodnoty porovnávat s instalovaným příkonem svítidel a revizními zprávami. Při tomto porovnávání je nutné brát v potaz jak rozdělení svítidel do jednotlivých fází, tak i připojování podružných rozvaděčů RVOO.


Účiník
Účiník cos φ byl vypočítán z naměřeného činného a zdánlivého příkonu. Pro lepší vypovídací schopnost byly hodnoty účiníku vztaženy ke stáří osvětlovací soustavy, přesněji ke stáří instalovaných svítidel a v nich použitých kompenzačních kondenzátorů. Stáří instalovaných svítidel a osvětlovací soustavy je pouze orientační z důvodu omezených údajů o skutečném stáří v systému GIS. V následující tabulce jsou pro zvýšení přehlednosti uvedeny pouze průměrné hodnoty účiníků ve všech třech fázích měřených rozvaděčů.



V následujícím grafu jsou znázorněny průměrné účiníky všech 14-ti měřených rozvaděčů v závislosti na stáří osvětlovací soustavy či svítidla (dle získaných informací). Z grafu je patrné, že čím starší osvětlovací soustava (přesněji svítidlo a kompenzační kondenzátor) je, tím má horší kompenzaci a nižší účiník, který by měl mít ideálně hodnotu 0,95. Takových hodnot dosahují nové osvětlovací soustavy s novými svítidly.





U kondenzátorů použitých ve svítidlech veřejného osvětlení se připouští degradace kapacity mezi 3 až 10%, která závisí na typu použitého kondenzátoru a poruchovost až 3 %. Velkou měrou přispívá ke snížení životnosti a zvýšené poruchovosti kondenzátorů zvýšená teplota, přepětí, harmonické zkreslení a nadměrná vlhkost.



Životnost u kondenzátorů určených pro svítidla se pohybuje:
  • u paralelních kondenzátorů s break-mechanismem* je životnost cca 75.000h,
  • u paralelních kondenzátorů bez break-mechanismu* je životnost cca 50.000h,
*mechanismus, který odpojí kondenzátor od napájení v případě selhání
Při počátečním účiníku 0,95 odebírá soustava cca 30% jalového příkonu vůči příkonu činnému. Dojde-li po cca 8 letech k poklesu účiníku na hodnotu 0,85 dojde k navýšení odběru jalového příkonu na cca 60% vůči příkonu činnému. Při druhé výměně výbojek by už bylo vhodné uvažovat o výměně kompenzačních kondenzátorů, a to zejména z pohledu navýšení ztrát na vedení.


Poděkování
Tento článek byl zpracován v rámci projektu SP2012/160 s názvem "Nové možnosti LED technologií v osvětlování".

Jaroslav Šnobl, Tomáš Novák, Karel Sokanský

Použitá literatura
http://www.dnacap.com
http://www.tmvss.cz
Sokanský, K.: Světelná technika, Praha, 2011, ISBN 978-80-01-04941-9
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
SRVO Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení, o. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Orientace v ochranách proti přepětí není v dnešní době nové ČS EN 62 305 zrovna snadná. Česká značka OEZ vydává aplikační příručku se základními informacemi pro projektování ochran proti přepětí. Z oblasti elektromagnetické kompatibility toho bylo již napsáno hodně. Ovšem od každého výrobce se očekává ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933