Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

Měření dotykového proudu u spotřebiče


Document Actions
Článek
Měření dotykového proudu se provádí u vodivých, dotyku přístupných částí spotřebičů třídy II a III a u těch částí spotřebičů třídy I, které nejsou konstrukčně spojeny s PE vodičem. Jak vypadá schéma zapojení pro měření dotykového proudu takzvanou přímou metodou a jak při měření rozdílovou metodou?
Leoš Koupý, ze dne: 10.06.2016
reklama


Měření se provádí u vodivých, dotyku přístupných částí spotřebičů třídy II a III a u těch částí spotřebičů třídy I, které nejsou konstrukčně spojeny s PE vodičem.

Případem měření dotykového proudu je pak i měření tzv. unikajícího proudu svařovacího obvodu u svařovacích zařízení, kterým se testuje, zda na výstup svařovacího obvodu neproniklo ze síťové části nebezpečné napětí proti zemi.

Na obrázku 1 je schéma zapojení pro měření dotykového proudu tzv. přímou metodou. Spotřebič je připojen přes měřicí přístroj k napájecímu napětí a sepnutím síťového vypínače je uveden do provozu. Hrot měřicí šňůry se přiloží k měřené části spotřebiče a dotykový proud jím odtéká přes měřicí přístroj a jeho PE vodič do země. V měřicím obvodu je vřazen miliampérmetr měřící velikost proudu a odpor 2kΩ simulující odpor lidského těla.

Měřicí přístroj je vybaven přepínačem polarity pracovních vodičů, díky jemuž je možné provést měření dotykového proudu v obou možných provozních stavech spotřebiče, tzn. kdy je tentýž pracovní vodič připojen jednou k fázovému a podruhé neutrálnímu pólu napájení.

Poznámka: Nutnost prověřit unikající proud spotřebiče v obou provozních stavech je dána skutečností, že případná závada izolace spotřebiče nemusí být symetrická vůči napájecímu napětí. Vyskytne-li se například vada izolace na pracovním vodiči připojeném za provozu k neutrálnímu pólu napájení a nacházejícím se tedy na stejném potenciálu jako uzemněný objekt (člověk) dotýkající se povrchu spotřebiče, potom i při poruše jeho izolace z něj neteče do země žádný proud. Pokud je ovšem zástrčka spotřebiče třídy II připojena do zásuvky opačně, může přes porušenou izolaci téci značný dotykový proud.
 
Obrázek 1 - Měření dotykového proudu tzv. přímou metodou
 
Obrázek 2 - Měření dotykového proudu rozdílovou metodou


Dotykový proud lze správně změřit, jen pokud není měřená část spotřebiče náhodně uzemněna. V opačném případě z ní odtéká uzemněním unikající proud, který se při přerušení náhodného uzemnění může změnit v dotykový proud. Proto je třeba jej při měření zahrnout do celkového dotykového proudu, což lze provést měřením rozdílového proudu v pracovních vodičích podle obrázku 2.

Po dotyku hrotem měřicí šňůry na měřenou část odtéká v té chvíli skutečný dotykový proud do země přes měřicí přístroj a další část proudu uniká náhodným uzemněním. Měřicí přístroj porovná napájecí proud, který teče do spotřebiče s proudem, který se ze spotřebiče vrací a rozdíl proudů v pracovních vodičích je roven celkovému proudu unikajícímu ze síťové části spotřebiče. Tento rozdíl proudů v měřicím přístroji vyhodnotí miliampérmetr připojený k toroidnímu měřicímu transformátoru, kterým prochází pracovní vodiče napájející spotřebič.

Také v tomto případě se provádí dvě měření se záměnou polarity napájení pracovních vodičů spotřebiče.

Požadované parametry měřicího zařízení:
Požadavky na měřicí zařízení pro měření dotykového proudu jsou uvedeny v příloze D normy ČSN 33 1600 ed.2, a týkají se především parametrů měřicích obvodů. Důležité je především ustanovení o nutnosti měřit skutečnou efektivní hodnotu dotykového proudu a ustanovení o definované vstupní charakteristice měřicího obvodu.

Pro praktické provádění měření je důležité, aby přístroj umožňoval měření se záměnou polarity napájení pracovních vodičů.

Poznámka: Pod pojmem změna polarity pracovních vodičů je v dalším textu myšlena změna jejich připojení k napájení z elektrické instalace.

Poznámka: Víceméně stejné požadavky na měřicí zařízení má i ČSN EN 60974-4 na měřicí zařízení pro měření unikajícího proudu svařovacího obvodu.

Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933