Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Měření v ochraně před bleskem


Document Actions
Měření v ochraně před bleskem
V případě ochrany před bleskem (LPS) se provádí dvě základní měření: 1. Měření přechodových odporů spojů vodičů - měření doplňuje vizuální prohlídku jímací soustavy a svodů. 2. Měření zemního odporu zemniče (uzemňovací soustavy. Doporučuje se měřit hodnotu zemního pro každý strojený zemnič samostatně, je-li to však možné, měl by být změřen celkový zemní odpor, což je reálné zejména v případě, že hromosvodní ...
Jiří Sluka, Vladimír Macháček, ze dne: 18.06.2013
reklama

V případě ochrany před bleskem (LPS) se provádí dvě základní měření

1.
Měření přechodových odporů spojů vodičů
Toto měření doplňuje vizuální prohlídku jímací soustavy a svodů. Při použití ocelového armování by měl být měřen celkový odpor spojitosti vodivých částí, a to zejména mezi spodním a horním dílem armování. Naměřený odpor by měl být menší nebo roven 0,2Ω. Nebude-li tato hodnota naměřena, nelze vyhodnotit, že náhodné svody zabezpečí dostatečnou ochranu před bleskem a muselo by dojít na instalaci strojených svodů. Samozřejmě, že revizní technik ve zprávě o revizi (výchozí, pravidelné) může toto opatření pouze doporučit.

2. Měření zemního odporu zemniče (uzemňovací soustavy)
Doporučuje se měřit hodnotu zemního pro každý strojený zemnič samostatně, je-li to však možné, měl by být změřen celkový zemní odpor, což je reálné zejména v případě, že hromosvodní soustava je připojena na celkovou zemní soustavu objektu (např. základové zemniče). Na rozdíl od a ČSN 34 1390 se požadavek na minimální hodnotu zemního odporu jednoho zemniče snížil na hodnotu 10Ω (z původních 15Ω). Metody měření odporu zemniče jsou poměrně detailně rozepsány v ČSN 332000-6, čl. B1, B2 a B3 (informativní příloha B).

  • 2.1. Měření odporu zemniče využitím pomocných zemničů (sond)
    Jedná se o klasickou můstkovou metodu, která byla velmi dobře popsána v ČSN 332000-5-54 (1/1996) v příloze NN, čl. NN 2.1. V podstatě je nutné mít při měření k dispozici dvě pomocné elektrody (proudová PE a kapacitní CE), neboli dle ČSN 332000-6 pomocné zemniče T1 a T2, které se umístí od měřeného zemniče v takové vzdálenosti, aby vzájemný vliv byl co nejmenší. Pro jednoduché zemniče stačí vzdálenost lCE = 40m (kapacitní sonda) a IPE = 25m (proudová sonda). Pro složité zemniče (zemnění) se volí lCE = 3x největší rozměr nebo úhlopříčka zemniče a lPE = 0,62 lCE.

Poznámka: I když výše popsaná "klasická" můstková metoda je uvedena v normě, která má platnost pouze do 1.6.2009, není jistě "zakázané" i nadále zemní odpor měřit metodou výše popsanou.

  • 2.2. Měření zemního odporu pomocí proudové metody
    V podstatě se jedná o změření hodnoty odporu uzemnění postupem stejným jako při měření impedance smyčky, jen se odpor měří proti konkrétnímu danému zemniči. Při této metodě je však nutné nezapomenout při celkové hodnotě odporu vzít v úvahu také impedanci vodiče proudového zdroje (např. prodlužovacího přívodu, jehož impedance není při větších délkách zanedbatelná).
  • 2.3. Měření odporu zemní smyčky pomocí proudových kleští
    Tato metoda využívá existenci zemních smyček v propojené uzemňovací soustavě. V případě existence minimálně dvou svodů na objektu (dle požadavků ČSN EN 62305-3 je počet svodů 2, minimálním požadavkem pro jakýkoliv objekt) lze tuto metodu využít. Výhodou této metody je jednoznačně to, že není nutné při měření rozpojovat vodiče zemnění a svodů, že jakákoliv rozpojená část celkové hromosvodní soustavy (jímače, svody a zemnění) bude okamžitě indikována. Samozřejmě i při této metodě je možné změřit zvlášť zemnění a zvlášť soustavu svodů a jímačů.

Poznámka: Upozorňuji, že toto měření v žádném případě nenahrazuje fyzickou prohlídku pospojování jednotlivých částí hromosvodu a vodivých kovových částí, i když měření dokáže, že všechny části hromosvodní soustavy jsou spojeny.


  • 2.4. Měření hodnoty napětí miliampérového bodu pro danou přepěťovou ochranu SPD
    Touto metodou lze ověřit hodnotu napětí, při kterém je zajištěna ochrana.  Hodnota napětí je uvedena na výrobním štítku přepěťové ochrany. Jedná se v podstatě o měření izolačního stavu. Měření lze provádět také běžnými multifunkčními měřicími přístroji, které se používají pro revize elektrických instalací.

Závěrem ke kapitole měření chci pouze připomenout, že budou-li při měření zemního odporu pomocí proudové metody (2.2.) a metody pomocí proudových kleští (2.3.), pak je nutné provést měření další metodou tak, aby se zjištěný výsledek potvrdil nebo vyvrátil.

 
Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 54
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 9)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933