Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Instalační krabice A-BOX 060 v krytí IP68 (úvod do problematiky)


Document Actions
Článek
Je výhodnější použít originál řešení? Nebo si pomůžeme lidovou tvořivostí? V našem testu jsme vyzkoušeli několik možností, které jste nám poradili vy sami. Které jsme vybrali? Ty, co byli každému elektrikáři snadno dostupné ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 28.07.2008
reklama

Letos se na trhu objevila instalační krabice Spelsberg Abox A60 spolu se zalévací hmotou. Sada je určená ke spojení kabelů ve třech možných velikostech krabic Abox, kdy po následném zalití speciální dvousložkovou hmotou získáme certifikované rozbočení v krytí IP68.



Kliknout pro větší náhled!

Elektrotechniků v praxi (v terénu) jsme se dotázali na možné použití tohoto produktu.
Pro napojení jednoho kabelu je vhodnější smršťovací hadice (trubička), kterou jednoduše zafoukneme horkým vzduchem. V případě rozbočení více kabelů máme sice také možnost použít smršťovačku, ovšem především tehdy, pokud o tom víme, že potřebujeme více odboček.

A jaké byly spontánní návrhy realizace?
Bylo jich více. Zde uvádíme ty nejpravděpodobnější. Na ty se v našem testu zaměříme a zkusíme je realizovat.

  • Použití originální sady Spelsberg
  • Zalití krabice běžnou pryskyřicí (Eprosinem)
  • Zalití krabice asfaltem
  • Zalití krabice stavebním tmelem
  • Vyplnění krabice vazelínou

Dodávají se různé varianty. Se svorkami, bez svorek. My jsme si testované krabice doplnili navíc bezšroubovými svorkami různých typů.



Kliknout pro větší náhled!

Připravili jsme si pět identických krabic Abox, které jsme náhodně zakoupili ve velkoobchodě  Icenter. Pro náš test jsme připojili 3x CYKY 3Cx2,5. Změřili izolační odpor. Krabice jsme zaplnili zmiňovanými náplněmi. Prověřili izolační odpor ještě jednou. Pro informaci jsme zkusili hodnoty vody a ponořené krabice bez víčka a další izolace.


Kliknout pro větší náhled!

Pro měření jsme použili běžné měřicí přístroje Jiřího Rybníkáře (revizního technika) analogové PU XXX a digitální YYY.


Kliknout pro větší náhled!

Legendární Eprosin jsme již nesehnali, nahradili jsme jej běžnou pryskyřicí EPOXY 1200. Běžný čistý asfalt rozehřívat jinak než plamenem, je ztrátou času. Stavební silikon v tubách dostanete koupit v každém marketu. A vazelína? V montážních dílnách a údržbách je vazelíny dost.


Kliknout pro větší náhled!

Takto vybavení jsme se mohli pustit do simulace elektrikáře v terénu, který by si pomohl jinak než zmiňovanou novinkou společnosti Spelsberg.

Sestřih z přípavy testu zalití krabic ABOX.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933