Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

MEGAREPORTÁŽ: Most, který nakonec vůbec neprobíjel (3.část)


Document Actions
MEGAREPORTÁŽ: Most, který nakonec vůbec neprobíjel (3.část)
Divíme se případům, kdy jsou revizní technici krátcí na názory spotřebitelů? Už nemusíme. Pokud budou mezi námi skupiny, které zlehčují, znepřesňují nebo politicky zneužívají informací, pak elektrotechnik na konci informačního řetězce bude považován za podvodníka. Řečkovický most jsme měřili především proto, aby se nešířily tak zmatené informace, jaké byly v TV.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.07.2008
reklama

Divíme se případům, kdy jsou revizní technici krátcí na názory spotřebitelů? Už nemusíme. Pokud budou mezi námi skupiny, které zlehčují, znepřesňují nebo politicky zneužívají informací, pak elektrotechnik na konci informačního řetězce bude považován za podvodníka. Řečkovický most jsme měřili především proto, aby se nešířily tak zmatené informace, jaké byly v TV.

Co se nakonec objevuje v televizním zpravodajství?
Reportéři musí zprávy podat ve srozumitelném jazyce tak, aby nejširší veřejnost pochopila, oč jde. Bohužel díky překladům tohoto typu vznikají informace, které nejsou zcela přesné, často i zavádějící.
Po našem měření chtěla reportérka naše výsledky shrnout do dvou vět, navíc v terminologii veřejnosti srozumitelné. Odmítala výrazy typu "trakce, osciloskop, indukce ... atd. A tak se do zpráv dostaly tyto informace ...

OPAKOVÁNÍ sobotní zprávy TV Nova

S čím nelze souhlasit?
I přes to, že by i reportéři TV mohli informovat o všech zjištěných skutečnostech, omezili se pouze na ...
elektrotechnikům to nedalo, ... připevnili se plechy (ony to byly k tomu účelu vyrobené plechové měřící sondy), zapojily se přístroje (víme, že není přístroj jako přístroj), trať byla odpojena od proudu (o napětí ani zmínka). Co je opravdu smutné bylo sdělení, že měření nepřineslo konkrétní výsledky. Měření totiž výsledky přineslo. A zcela přesné. Další nepřesnost, zbývá jediná možnost, že se tu vyskytují bludné proudy ... Každý odborník ví, že v hustě osídlených aglomeracích je výskyt bludných proudů běžným jevem. Nikdo z účastníků ani myšlenkou nepomyslel na možnost, že by "kníkající pes kníkal" díky bludnému proudu.
A tak tedy pokud se nebudeme snažit dodržovat stejnou terminologii, pak každý mluví o něčem jiném a z toho pak vznikají různá nedorozumnění. Televizní diváci nyní mají jednoduchý závěr: "kníkání psů není zapříčiněno vlaky, ale bludnými proudy".

Předchozí díly:

První měření Reportáž v TV
Naše první měření
Příprava Informační schůzka účastněných specialistů
Obhlídka terénu a konstrukce mostu
Plán měření a soupis nezbytných přístrojů
Ostré měření 1. díl Záznam průběhu ...
Ostré měření 2. díl Záznam průběhu ...
Právě sledujete Ostré měření 3. díl Záznam průběhu ...
Se zpracovává ... Naše hypotéza Závěr měření vyloučil první podezření. Bližším zkoumáním bylÿ odhaleny další skutečnosti, které mohou být příčinou dříve zmiňovaných jevů ...
 
Třetí závěrečný díl hlavního měření

Pejskaři se shodují na tom, že to byla určitě "elektrická rána", pes poskočil a dalším jevem bylo, že se to bál přejít. I když my již víme, že to určitě elektrická rána nebyla, ani jiskry zde nelétaly. Ale proč tedy někteří psi (nezávislé na konkrétní rase) by měli být více senzibilní než jiní? Bohužel vše je založeno na tvrzeních, nikdo nemá žádný konkrétní důkaz, který by se dal porovnat s dalšími a vysledovat nějaká analogie.

Pohled revizního technika Milana Bureše na uzemnění mostu naleznete zde. Tento pohled se však neslučuje s normami, kterými se řídí drážní projektanti a další elektrotechnici.

My ovšem jednu tézi máme!
A ta je hodně pravděpodobná! Nevěříte? Pak sledujte bonusový díl k tomuto měření. Ten věnujeme všem vzdělaným pejskařům a politickým zastupitelům, kteří věří více sofismu než ověřeným měřicím metodám.

V nejbližších dnech SLEDUJTE připravovaný videoBONUS!

 
 


 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933