Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

MEGAREPORTÁŽ: Most a naše hypotéza (4.část rozuzlení)


Document Actions
MEGAREPORTÁŽ: Most a naše hypotéza (4.část rozuzlení)
Co bylo nakonec příčinou neklidu zvířat na mostě? Pokud to nebyla probíjející elektrika, co jiného mohlo ohrožovat zdraví? Podívejte se na ukázkový případ, kdy se nedostatečnou komunikací a špatnou formulací vytvářely dezinformace, na kterých se následně stavěly mylné závěry. Vše za asistence zastupitelů a médií ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 16.07.2008
reklama

Tento závěrečný díl je věnován jako bonus těm, které opravdu zajímá důvod zmiňovaných problémů. Skupinu účastníků lze rozdělit do dalších podskupin.

  • Uživatelé komunikace
    Ti se laicky domnívali, že probíjí most jako v minulosti lidé přisuzovali hromy zlobě Bohů ...
  • Zastupitelé obce
    Předali informaci správně správcům komunikace, a mylnou domněnku i do médií ..
  • Správce komunikace
    Logicky oslovil drážní specialisty, kteří vlastním měřením také nezjistili žádná napětí ...
  • Média, která šířila informace
    TV Nova nezaujatě, nestranně, bohužel také neodborně přenášela různě informace tak, aby zajistila pochopení u nejširší veřejnosti, bez ohledu na to, zda je takové sdělení ještě pravdivé ...

Podobnými informacemi se to na informační scéně jen hemží. Nepřesná terminologie zprávařů dává jinak důležité informaci "punc" technické kachny. Taková zpráva může být z pohledu spotřebitele sice přehlížena, pokud však zprávu přijme vážně, může být uveden v omyl.
Proto se redakce portálu Elektrika.cz angažovala do jedné z ukázkových akcí, kdy se fakta neměla šanci přes spotřebitelský žargon dostat na správná místa.
Podívejte se sami zde na závěr předchozích měření.
Níže se můžete seznámit s hypotézou Ing. Petra Doležala, projektanta nn a vn zařízení.

Předpokládáme, že jsme touto aktivitou (spolu se všemi účastníky měření) obyvatelům Řečkovic ušetřili mnoho finančních prostředků, které odvádí na daních.

Sestřih ze závěru šetření!


 

Petr Doležal
Tato hypotéza vznikla shrnutím následujících faktů:

  • 1. V minulosti byl most vydlážděn žulovými kostkami a dle sdělení místních obyvatel žádné potíže neexistovaly

  • 2. Elektrická měření neprokázala výskyt krokových napětí.

  • 3. Dva „zkušební“ psi, nemajíce žádné zážitky z minulosti se chovali naprosto klidně, i když při průjezdu vlaku svými tlapkami překlenovali dilatační spáru

  • 4. Cca pouhých 8% pejskařů má se svými psi potíže, které pozorují zvláště za mokra

  • 5. Popisovaný jev pejskaři vznikl až po natažení nového povrchu z drátkobetonu a dodatečného odfrézování ochranného plastového protiskluzového nátěru, údajně v zimě klouzajícího. Tímto zákrokem se ovšem odhalily jednotlivé drátky v betonu.

  • 6. Některé drátky se dají dokonce odlomit či zvednout pouhým nehtem. Málo kdo si jich všimne, protože jsou rezavé, připomínají spadané jehličí, byť široko daleko jehličnan nestojí. Kdo si to ale uvědomí, že?

  • 7. Předseda komise se nenápadně přitočil k reportérce TV Nova a znenadání ji zmíněným drátkem píchl do nahého lokte, samozřejmě vyjekla. A to byl předseda šetrný.

  • 8. Co to udělá psovi, když plnou vahou došlápne na zvednutý drátek? Je pravda, že těch „zvednutelných“ drátků již není mnoho, protože odrezavěli a auta je buď odmetla a nebo na plocho přitlačila k betonu, ale v minulosti, když to bylo čerstvé?

  • 9. Na hypotézu mě přivedl jeden pán, který říkal, že jeho pes přechází most za mokra velice obezřetně, obzvláště v zimě a nezřídka po něm stepuje. Jenže mu stepuje i na chodníku jen vyjdou z domu. On sám věděl proč. Citlivé tlapky kontra prosolená břečka či už slaná voda plus nějaká ta ostrá nerovnost (kamínek, drátek). Tlapky se holt musí ošetřovat.

  • 10. Samozřejmě, žádný pejskař abnormálně chovajícího se psa nemůže doložit nic o krokovém napětí, nejjednodušší je říci „most probíjí“, protože tam je trolej. Při vší úctě k paní, kdy dle jejích slov její stará fenka na mostě ochrnula na zadní část těla a propukla epilepsie, tak fenku vezla na veterinu a veterinář řekl, že příčinou by MOHL být elektrický proud, ale neřekl, že BYL. Kdyby ho ta paní nenavedla na myšlenku, že most probíjí, jistě by to veterináře ani nenapadlo.

  • 11. Shrnuto:
    Pokud nějaký pes šlápl na drátek a ucítil bolest a v tu chvíli jel vlak, most se chvěl a duněl, není divu, že u něj vznikl podmíněný reflex. Pak poskakuje vždy, když projíždí vlak i když ho netáhne elektrická lokomotiva, občas tam jezdí i diesel.

Strávil jsem na mostě cca 5 hodin a neviděl jsem panikařícího psa. Vždy jsem na kraji mostu vyzpovídal pejskaře, když v klidu přešli most a zeptal se, zda má pejsek nějaké potíže. Odpověď: „To víte, že jo“ . Nic jsem ale neviděl, asi proto, že most nebyl mokrý, prosolený a nic nejelo.

Apropó:
Co se týče jiskření, o kterém hovořil pán z první reportáže TV Nova, pokládám za chybu redaktorky, že se nezeptala, kde to jiskřilo. V lednu jedině tak při námraze mezi sběračem lokomotivy a trolejí. Tak jak to podali, se jedná akorát o šíření poplašné zprávy pro děti, kardiaky, „budíčkáře“ a drahé rasy psů.

Toto je názor Doležala Petra, projektanta vn a vvn. Pokud někdo objektivně dokáže „probíjení“ mostu, tak tuto hypotézu opustím a pejskařům se omluvím.

 
 


 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933