Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: R4M: Matrix se blíží (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.04.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

R4M: Matrix se blíží


R4M: Matrix se blíží
Ne, nejde o filmovou recenzi dalšího dílu! Jde o úvod do světa, kam se mílovými kroky řítíme a většina populace si to nechce připustit. Nebo neregistrujete zánik telegramu, konec hudebních CD, změny prodejních modelů nebo stále rostoucí vliv internetu? Stále zvyšující výpočetní výkon na mm2 má vliv na naše chování i budoucnost. Vždyť lidé spolu i přestávají hovořit a raději si posílají zprávy. Co se děje? A proč se tak děje?
Miroslav Minařík, ze dne: 18.04.2016



Co je to ten Matrix?
Wikipedie uvádí: "Film popisuje svět v Matrixu, rozsáhlém počítačovém systému, na který jsou připojeni lidé žijící v něm svůj virtuální život. Tito lidé, jejichž mozek je napojen do Matrixu, si neuvědomují, že nežijí skutečný život a že je jim pouštěna do mozku virtuální realita. Jsou takto nevědomky využíváni stroji s umělou inteligencí, které převzaly dominanci na planetě".
Kultovní film Matrix najdete na ČSFD nebo Youtube.


Proč se tím zabývat?

Malinký český človíček namítne například "to je pohádka, to je sci-fi". Ano, i Tajuplný ostrov Julese Vernea byl ve své době vědecko-fantastickou pohádkou a dnes se můžeme jen podivovat autorově prozíravosti. Bohužel nárůst technologií je tak strmý, že aniž si to mnozí uvědomujeme, přeskakujeme některé technologické etapy vývoje. A do virtuálního světa se nejen blížíme, ale občas tam již "jednou nohou" stojíme.

Co se tedy děje?
Nic extra. Vše se vyvíjí dle plánu. Před padesáti léty Gordon Moore vyslovil větu, která nám dochází až nyní.

Počet tranzistorů, které mohou být umístěny na integrovaný obvod,
se při zachování stejné ceny
zhruba každých 18 měsíců zdvojnásobí.

Tato předpověděná skutečnost, která se opravdu děje, mění vše. Způsobila dokonce i nezávaznost technických norem. Rozvoj technologií je tak rychlý, že souběžný update technických doporučení se stal nereálným. Z toho lze jednoduše odvodit, že se změní mnoho životních a pracovních procesů.


Koho se toto téma asi netýká?
Zaměstnaného spotřebitele. Tedy člověka, který se nechá v životě vést jinými. Nechce ovlivňovat to, co v životě chce dělat. Zní to možná arogantně, ale to je fakt ověřený v praxi.

Jak blížící se Matrix vnímat?
Pokud se dobrovolně neřadíte do výše uvedené skupiny, pak si prosím všímejme technologií a toho co mění. Například mobilní telefon nám umožnil pracovat odkudkoliv, ale na druhou stranu vzal část našeho soukromí. Facebook nám umožňuje komunikovat se všemi okamžitě, ale na druhou stranu se přestáváme setkávat a komunikovat verbálně. Nebo třeba ta všude přítomná klávesnice změnila podobu rukopisů populace.

Vše se díky technologiím mění a změní. Pokud uvádím vše, tak myslím nejen technologické procesy, ale i pracovní místa, obchodní komunikace a nakonec bude jiná i sama přidaná hodnota služeb i zboží, za které jsme ochotni zaplatit.


Proč rubrika Matrix se blíží?
V Německu se tomuto vývoji říká Industrie 4.0, u nás Průmysl 4.0, respektive 4. průmyslová revoluce. S tím souvisí pojmy The marginal coast (Mezní náklady) nebo Internet of things (Internet věcí). Z mého pohledu je tato problematika prezentovaná pro vědce, investory nebo pro firemní vizionáře. Navštívil jsem několik zajímavých prezentací a mluvil jsem s mnohými lidmi v praxi. Běžný technik předkládané "řeči" tabulek a trendů nerozumí. Nebo rozumí, ale nedochází mu další návazné souvislosti. Proto se chceme zaměřit detailněji na příležitosti a hrozby, které nyní existují a rostou.

Čím si můžeme pomoci vzájemně?
No, proti novým technologiím nic neuděláme. Ale tím, že budeme pozorní a brainstormovat to, co vzniká, nám dá větší prostor vše pochopit a zařídit se dle vlastních záměrů dál.


V dalším článku si přečtete, ve kterých oblastech se Matrix již infikoval!

A co vy?
Pokud se vás tento přirozený vývoj dotýká,
dejte nám vědět v níže uvedené diskusi!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.