Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

R4M: MATRIX nám dává možnost se dobrovolně utopit v informacích


Document Actions
R4M: MATRIX nám dává možnost se dobrovolně utopit v informacích
Nové technologie nám podstatně zjednodušily přístup k informacím. V některých případech to není tak dobré, jak jsme si mysleli. Jsme přesyceni daty! A lepší to nebude! Matrix si pro nás chystá informační tsunami a jak se s tím dokážeme poprat, bude na nás. Máte někdo představu? Pokud nevěříte, zkuste nastudovat všechny dostupné normy na ČSN online. U toho projektujte, montujte a revidujte. Pak shánějte zakázky. A ještě máte rodinu a musíte spát. To přece nejde zvládnout!
Miroslav Minařík, ze dne: 25.08.2016
reklama


Asi bychom všichni měli mít svou "off-line jeskyň", kde na nás nebudou působit vnější informační vlivy. Není to dlouho, co jsme po informacích prahli, protože nebyly žádné. Bohužel dnes je jich tolik, že nejsme schopni všechny vnímat, správně analyzovat a už vůbec ne správně interpretovat.




Jaké to bylo kdysi? Vzpomínáte si?
Pamatuji na fronty u knihkupectví, když bylo ohlášené vydání zajímavé knihy. Noviny jsme přečetli beze zbytku úplně celé, protože nebylo co číst. Hudbu jsme kopírovali seč to šlo a originály jsme si schraňovali pro budoucí pokolení. Televizní program Rudého práva řídil denní procesy většiny populace, protože televize byl jediný informační zdroj toho druhu.

A dnes?
Dnes nakupujeme libovolné knihy v papírové, elektronické nebo audioverzi v reálném čase tehdy, kdy si vzpomeneme. Z nostalgie jsme své archívy doplnili o všechny doposud chybějící tituly. Dnes prakticky nemáme šanci ten objem dat přečíst, natož následně vyhodnotit. Hudbu si vybereme na několik kliknutí a zaplatíme za zlomek ceny co stála kdysi. Televize dělá z některých závisláky. Ti ji sledují i na internetu.



Po revoluci se slova svoboda a demokracie často používá v nesprávném kontextu. Svobodu a demokracii jsme chtěli a právě oba tyto pojmy nám umožnily kompletně zaplavit se informacemi. Ale v takovém množství, které nejsme schopni zpracovat. Jak zjistíme relevanci a správnost té které zprávy? Máme čas něco ověřovat? Ověřujeme si alespoň kvalitu zdrojů nebo jen věříme tomu co kde nalezneme?

Odebíral jsem Hospodářské noviny do chvíle, kdy jich byla přede mnou hromada nepřečtených asi za půl roku. Tehdy jsem pochopil, že nabídka převyšuje poptávku, respektive není v mých silách tolik skvělých dat využít.

A co televize?
Dost dobře nerozumím lidem, kteří v dnešní době zabíjí svůj životní čas civěním do tv s argumentem, ze odpočívají nebo relaxují. Pokud svůj mozek v práci používám, tak je večer natolik unavený, že potřebuje vypnout přísun dat. Nikoliv ho zásobit dalšími, zvláště často zcela bezcenými braky. Mozek vše na pozadí zpracovává. A tak svůj výkonnostní mozkový "procesor" nevědomky zaměstnáváte výpočtem tisícem variant zda se "doktor se setřičkou vyspí, nebo ne".
Kdysi jsem byl velkým strávníkem ČT24, ale i to již pominulo. Pokud si uděláte osobní informační audit a zpřehledníte si vše co přijímáte a proč, možná se budete divit. Velká část je zvyk, další je chtíč a velice malé procento je opravdu účel.


Dostáváme se do stádia, čím levnější zdroj informací, tím větší je to balast. Skutečnost "zadarmo" je vyvážená komercí, která to nějak musí zafinancovat. V naší české populaci je stále zakódováno, že vše je zdarma. Osobně se takovým jedincům snažím vyhýbat, protože i jejich progrese je řízena stejnou představou.

Matrix však vše upraví zcela jinak.
Dnes mi vůbec není jasné jaká budou mít v následujícím světě přidanou hodnotu média. Kam se podějí autorská práva.
Nebude jedno médium se všemi informacemi. Bude ještě více zdrojů a my se budeme ztrácet v množství a filtrování.
A vypadá to, že si budeme předplácet toho, kdo nám naservíruje pouze to, co budeme chtít zpracovat a věřit tomu.

Jak to budeme snášet my, kteří si ještě pamatují rodokapsy?
Nepůjdou kurzy soustředění na dračku? Nebudeme si předplácet "výlety do off-lineového minulého století? Ale na internetu posbíráme fragmenty úplně všeho. Budeme vyvažovat zlatem toho, kdo nám jednotlivé střípky srovná podle požadované relevance? Jste připravení na Matrix? Opravdu?

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933