Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

LPE: Základy legislativy a technických požadavků pro elektrotechniku


Document Actions
LPE: Základy legislativy a technických požadavků pro elektrotechniku
Záměrem této akce je seznámení techniků pracujících v oboru elektroinstalací s významnými novinkami a novelizovanými ustanoveními zákonů, vyhlášek a technických norem v aktuálním znění. Důraz je kladen především na zákon 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů, inženýrů a techniků činných ve výstavbě ...
Komerční sdělení, ze dne: 19.04.2012
reklama

 

Záměrem této akce je seznámení techniků pracujících v oboru elektroinstalací s významnými novinkami a novelizovanými ustanoveními zákonů, vyhlášek a technických norem v aktuálním znění. Důraz je kladen především na zákon 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů, inženýrů a techniků činných ve výstavbě a výkonový řád stanovený ČKAIT. Akce je určena především projektantům a technikům, kteří provádějí montáž elektroinstalací nebo stavební dozor nad elektroinstalačními pracemi. Koncepce přednášek se zaměřuje hlavně na osoby autorizované, případně o autorizaci žádající. Informace poskytnuté na této akci jsou využitelné jako součást přípravy na autorizaci ČKAIT.
Dále budou účastníci seznámeni s důležitými novinkami v oblasti ČSN zabývajícími se, bezpečností, uzemňováním a pospojováním, provedením rozvodů, umělým osvětlením a návrhem rozvodů z hlediska požární ochrany.

Zákon č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů, inženýrů a techniků činných ve výstavbě
Do posledních detailů bude probrán celý zákon, který je základem pro výkon povolání autorizované osoby ve všech činnostech souvisejících s projektováním, výstavbou a provozováním elektroinstalací včetně revizí. Zákon bude uveden do souvislostí s dalšími zákony, kterými jsou:

  • zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů,
  • vyhláška 268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby a její dopad na navrhování a provádění elektrických rozvodů,
  • vyhláška 398/2009 Sb. o technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb a její dopad na navrhování a provádění elektrických rozvodů,
  • obchodní zákoník; občanský zákoník; živnostenský zákon,
  • české technické normy a technické požadavky, závaznost norem.

Exkluzivně právě v rámci této akce bude do všech podrobností probrán, vysvětlen a okomentován Výkonový řád ČKAIT. Budou osvětleny pojmy, jako jsou: výkonové fáze projektu, standardy obsahu a formy dokumentace podle fází realizace projektu, způsob výkonu funkce technického dozoru. Samostatnou a velmi významnou součástí problematiky jsou doporučení vydaná ČKAIT pro stanovení honoráře za práci autorizovaných osob.

Účastníci akce budou v plném rozsahu seznámeni s obsahem otázek vydaných ČKAIT pro zkoušky techniků se zaměřením na elektrotechniku. Pro zájemce připravující se na autorizační zkoušku zde budou uvedeny všechny potřebné informace o organizaci a průběhu autorizační zkoušky.

Bezpečnost elektrických zařízení a ochrana proti úrazu elektrickým proudem
V této části přednášek bude probrána novelizovaná ČSN 33 2000-4-41 ed. 2. Zvláště budou zopakovány základní znalosti týkající se druhů ochran před úrazem podle druhů sítí, krytí elektrických zařízení a technické principy ochran. Konkrétně princip ochrany automatickým odpojením od zdroje z hlediska stanovených časů odpojení, vliv doporučených charakteristik jističů v návaznosti na dimenzování vedení. Zmíněno bude i použití proudových chráničů.

Uzemňování a pospojování
V návaznosti na nejnovější platnou ČSN 33 2000-5-54 ed. 3 bude probírána volba a zřizování zemničů společně s volbou vhodných materiálů pro jednotlivé druhy zemničů a způsobů jejich ukládání do půdy i do základů budov. S tím souvisí také použití, dimenzování a volba materiálů ochranných vodičů. Důležitou otázkou, zde probíranou, je vztah ochranných vodičů a pospojování ostatních kovových konstrukcí v budovách. Součástí přednášek budou i příklady konkrétního technického provedení pospojování s důrazem na provedení spojů. Znovu bude objasněna navazující problematika elektrických zařízení v náročnějších prostředích, například v koupelnách, prostorech se sprchou, bazénech, nebo zemědělských a zahradnických zařízeních.

Stanovení vnějších vlivů a zpracování protokolu
Posluchači budou seznámeni se způsobem stanovení vnějších vlivů ve vazbě na ustanovení ČSN 33 2000-5-51 a ČSN 33 2000-4-41 ed-2 Z1. Výstupem by měl být zpracovaný protokol o stanovení vnějších vlivů jako nezbytný podklad pro projekční práce i určení postupů údržby a určení periodicity revizí.

Využití výpočetní techniky při tvorbě podkladů pro systémy ochrany před bleskem a přepětím
Seznámení s programem Hakelsoft
® pro výpočet rizika podle ČSN 62305-2. Platné normy pro projektování ochran před bleskem a přepětím jsou komplexní a vyžadují hluboké porozumění problematice. Alespoň rutinní činnosti při návrhu lze přenechat vhodnému programovému vybavení.

Ukládání vedení, druhy uložení
Stanovovat způsoby ukládání kabelů a elektrických vedení všeobecně je denním chlebem každého projektanta. Také pro revizního technika a pracovníka technického dozoru na stavbě je znalost této problematiky nepostradatelná. Přestože jde o známou tématiku, není na škodu obnovit znalosti o dimenzování vodičů a jejich tepelném namáhání, stejně jako o ochranách a ochranných přístrojích vedení. Patří sem i někdy opomíjená záležitost vzájemných vzdáleností silových a slaboproudých vedení podle ČSN EN 50174-2 a 3.

Základy osvětlování
Přehledná znalost návrhu osvětlovacích soustav včetně znalosti základních pojmů jistě prospěje každému projektantovi elektrických zařízení a udělá z něho kvalifikovaného partnera architektů a stavebních projektantů. I ten, kdo se necítí jako specialista na osvětlování by měl znát postupy při výpočtech umělého osvětlení, které pozná právě z této přednášky. Stejně tak by projektant elektro měl dokázat navrhnout systém nouzového osvětlení, který často zůstává mimo okruh zájmu architektů.

Předpisy pro návrh rozvodů z hlediska požární ochrany
Při seznamování s novelizovanými normami nelze opomenout ani předpisy týkající se vztahu elektrických rozvodů a požadavků požární ochrany. Nejnověji jsou tyto požadavky obsaženy ve vyhlášce 268/2011 Sb. Přednáška bude zaměřena i na řešení napájení požárně bezpečnostních zařízení.

Toto dvoudenní školení si klade za cíl vtáhnout techniky, kteří již podnikají jako autorizované osoby, respektive o autorizaci usilují do aktuální problematiky týkající se elektrických rozvodů nízkého napětí. Problematika je rozsáhlá, ale každý účastník akce si najde to své. Navíc zde lze získat přehled i o méně frekventovaných otázkách z oboru.

Přednášející:

  • Ing. Karel Dvořáček, předseda TNK 22 a člen TNK 76 a autorizační komise ČKAIT
  • Ing. Michal Kříž, IN-EL Praha, člen TNK č. 22
  • Ing. Jiří Sluka, Technická inspekce České republiky, inspektor EZ, pobočka Ústí nad Labem
  • Daniel Anděl, HAKEL-TRADE s.r.o.
  • Ing. Jiří Horák, autorizovaný inženýr – projekce elektro
  • Ing. Petr Žák, člen TNK 76, ČVUT FEL, Praha
  • Josef Honzík, Instalace Praha
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933