Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Práce pod napětím v distribuční soustavě ČR - pracovní postupy a normy (2/4)


Document Actions
Práce pod napětím v distribuční soustavě ČR - pracovní postupy a normy (2/4)
Jaký je současný stav PPN u distributorů el. energie v elektroenergetice? Více jak 57% odstávek je způsobeno plánovanou údržbou, montáží a opravami systémů vn. Poruchy systému vn vytváří 30% a zbylých 13% připadá na naléhavé případy a poruchy na sítích nn a vvn. Více než polovina z celkové odstávky zařízení vn je tedy způsobena ...
Autorský článek, ze dne: 11.09.2006
reklama

Ing. Jaroslav Bárta, předseda TNK 97 Elektroenergetika

...pokračování

Současný stav PPN u distributorů el. energie v elektroenergetice
Je možné konstatovat, že PPN (zejména na zařízení vn) se rozšířily ve všech distribučních společnostech ČEZ a E.ON. Přitom PPN jsou používány v největší míře v ČEZ, a.s. (ZČE a SME), ale v poslední době i v E.ON Distribuce a E.ON CZ. Nejméně rozšířené PPN jsou v PRE, a.s. (převážně na zařízení nn). Z hlediska použité technologie PPN jsou v organizaci ČEZ použity metody PPN EdF a v E.ON metody vycházející z irské technologie.

Mezním rokem pro rozvoj PPN byl rok 1999, kdy byl zahájen v ZČE, a.s. program Optimalizace práce pod napětím. Jednalo se o rozšíření stávající práce pod napětím na sítích a zařízeních nízkého napětí na oblast vzdušných vedení vysokého napětí.

Výsledky, jichž bylo dosaženo, byly pozitivní, a tak již v roce 2000 se ZČE stala první regionální energetickou distribuční společností v České republice, která začala aplikovat metody práce pod napětím na vzdušných vedeních vn.

Hlavní argumenty pro vycházejí z rozboru příčin odstávek systémů vn.
Více jak 57% odstávek je způsobeno plánovanou údržbou, montáží a opravami systémů vn. Poruchy systému vn vytváří 30% a zbylých 13% připadá na naléhavé případy a poruchy na sítích nn a vvn. Více než polovina z celkové odstávky zařízení vn je tedy způsobena plánovanou činností. Tuto hodnotu lze ovlivnit a v případě aplikace metod PPN snížit.

Hlavní přínosy a výhody PPN na vzdušných sítích vn lze spatřit v zajištění kontinuity dodávky elektrické energie, v úplné eliminaci nákladů spojených se zajišťováním beznapěťového stavu, ve zkrácení doby odstranění poruchy a tím zejména ve spokojenosti našich zákazníků. Je však také nutné zmínit negativa a těmi jsou počáteční velmi vysoké pořizovací náklady; některé druhy práce nelze provádět na všech sítích z důvodu jejich konfigurace a nepříznivých povětrnostních podmínek (silný vítr, mlha, silný déšť, sněžení a tma).

V současné době na území ZČE pracuje již 5 čet PPN (na území SME 3 čety, na území VČE a SČE 2 čety a uvažuje se i o práci v zahraničí SRN). Jedná se o vysoce kvalifikované pracovníky, jejichž výběr a trénink je velmi důkladný. O schopnostech a kvalifikaci nejvíce vypovídají následující čísla. V roce 2000 byly na základě smlouvy s dodavatelem know-how a technologie a zároveň školitelem naší první čety ppn zakoupeny 4 technologické postupy. V následujícím roce byly zaregistrováno dalších 10, již vlastních postupů a v současnosti používá ZČE více jak 30 postupů, z toho 25 jich bylo vyvinuto vlastními zaměstnanci přímo v ZČE.
Rozsah prací, počet pracovních postupů a ekvivalentní množství dodané energie názorně ukazuje následující tabulka:

1. ZČE

Rok Celkový počet prací Celkový počet pracovních postupů Dodaná energie v MWh
2001 240 14 201,67
2002* 315 17 278,63
2003 996 26 656,45
2004 1250 31 1140

*Výsledky roku 2002 jsou negativně ovlivněny srpnovými záplavami, respektive odstraňováním jejich následků, neboť obě čety PPN byly nasazeny v Praze a v Plzni.

2. SME

Rok Celkový počet
prací
Celkový počet
pracovních postupů
Celkový počet
neomezených
odběratelů vn
Podíl počtu
neomezených zákazníků
vn k celkovému počtu
zákazníků vn
2003 253 15 678 0,13997
2004* 295 17 802 0,14005

Zkušeností ZČE využívají i ostatní regionální energetické akciové společnosti. Společnost EdF Serect společně se ZČE vyškolila čety PPN z SME, VČE, SČE a ve stádiu příprav je školení pro skupinu z STE.

...pokračování

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 10)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933