Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: LPE: Nové trendy v zabezpečeném napájení elektrickou energií (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 23.03.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

LPE: Nové trendy v zabezpečeném napájení elektrickou energií


LPE: Nové trendy v zabezpečeném napájení elektrickou energií
Označení CE je pro mnoho výrobků na trhu v Evropském hospodářském prostoru povinné. Je klíčovým dokladem o shodě výrobku s legislativou Evropské unie. Umístěním loga CE na výrobek výrobce prohlašuje na svou vlastní zodpovědnost, že splnil veškeré požadavky zákonů a proto je danému výrobku zaručena možnost prodeje v celém Evropském hospodářském prostoru. Označení CE není zeměpisným označením původu. Znamená, že ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 23.03.2012

 

Úvod školení je věnován seznámení s významem označení CE pro volný pohyb výrobků na evropském trhu a postupu pro získání tohoto označení.

Označení CE je pro mnoho výrobků na trhu v Evropském hospodářském prostoru povinné. Je klíčovým dokladem o shodě výrobku s legislativou Evropské unie. Umístěním loga CE na výrobek výrobce prohlašuje na svou vlastní zodpovědnost, že splnil veškeré požadavky zákonů a proto je danému výrobku zaručena možnost prodeje v celém Evropském hospodářském prostoru. Označení CE není zeměpisným označením původu. Znamená, že výrobek byl před uvedením na trh zhodnocen a splňuje legislativní požadavky. Označení přímo na výrobku je univerzálním dokladem, že proces posuzování shody úspěšně proběhl.

Samotné posuzování shody lze rozdělit do následujících kroků:

V další části školení bude probrána norma ČSN ISO 8528 sloužící k posuzování funkčnosti zdrojových soustrojí a kvality dodávané elektrické energie. Nejpoužívanějšími částmi normy jsou ty, které popisují režimy provozu soustrojí a určují klimatické podmínky provozu. Dále jsou v normě řešeny parametry výstupního napětí a frekvence jak při trvalém provozu, tak při přechodových dějích. Norma popisuje rozdělení zdrojových soustrojí do čtyř tříd výkonnosti a určuje rozsah funkční a přejímací zkoušky. Většina elektrotechniků se nejčastěji setká s těmi částmi normy, které určují parametry zdrojových soustrojí malého výkonu a zdrojových soustrojí, použitých jako UPS. Protože těchto soustrojí je početně nejvíce a přichází s nimi do styku elektrotechnicky nekvalifikovaná obsluha, tyto části normy zvláště podrobně upravují požadavky na bezpečnost, ovládací prvky, elektromagnetickou kompatibilitu a účinnost.

Také v oboru kogeneračních zdrojů energie (tj zdrojů dodávajích současně elektrickou energii a teplo) pokračuje technický vývoj výrazně dopředu.
V teplárenském oboru dnes konkurují soustavám CZT (centralizovaného zásobování teplem) regionální a lokální zdroje tepla, využívající jako palivo zemní plyn. Také tyto menší a malé zdroje je vhodné řídit způsoby, jejichž filozofie se blíží konceptu Smart grids, používanému při výrobě a dodávkách elektrické energie. Jde o snahu vyrábět energii v místě spotřeby, bez dálkových vedení, a místně tuto spotřebu také řídit. Ve "velké energetice" lze v současnosti rozeznat některé výrazné trendy. Při rozvoji a rekonstrukcích velkých elektrárenských zdrojů se již počítá s využitím odpadního tepla pro zásobování přilehlých sídel. Přenosová soustava ČEPS se dnes přetváří z vnitrostátní soustavy fungující ve směru západ – východ na soustavu schopnou přenášet výkon mezistátně ve směru sever – jih.

Atraktivní možnosti nového využití představují malé kogenerační jednotky, vznikající modernizací, nebo náhradou dosavadních nouzových zdrojů elektrické energie. Moderní jednotky je možné provozovat dlouhodobě, nečekat až na výpadek dodávek z energetické soustavy. Uživatel, který má takovou jednotku k dispozici může sjednat s dodavatelem energie nižší odběrový limit a potřeby elektrické energie i tepla ve špičce vykrývat právě z kogenerační jednotky. V případě výpadku dodávek umožňuje tato jednotka tzv. "ostrovní provoz".

Termín a místo konání: 4.4.2012 Školící středisko Phoenix-Zeppelin, Modletice.


Máte zájem se o dané problematice dozvědět více?
Zúčastněte se školení :
Nové trendy v zabezpečeném napájení elektrickou energií.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.