Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Místní provozní a bezpečnostní předpisy (2/4)


Document Actions
Místní provozní a bezpečnostní předpisy (2/4)
Výčet zásad není vyčerpávající, byl záměrně zjednodušen pro snadnost pochopení podstatného. Ne pro každé elektrické zařízení a pro každou práci bude nutná písemná příprava ani zpracování Místních provozních a bezpečnostních předpisů. Písemná příprava nebude nutná pro práce, které není třeba definovat jako složité. MPBP zpracované ve smyslu stávajících právních předpisů, pokynů výrobců či technických norem bude nutno přepracovat a to v rozsahu nezbytně nutném v částech, které se odvolávaly na rušené normy ...
Filip Horáček, ze dne: 26.10.2006
reklama

Místní provozní a bezpečnostní předpisy - požadavky nových právních předpisů a technické normy

... pokračování

Paragraf 4 ve svém článku 1 ukládá a umožňuje zaměstnavateli náhradu chybějící průvodní dokumentace právě místním provozním bezpečnostním předpisem. Z praxe víme, kolik starších technických zařízení je v provozu bez dokumentace. Dá se tedy říct, že byla podána pomocná ruka. V článku 2 téhož paragrafu je vyžadována kontrola provozní dokumentace nejméně 1x za rok v rozsahu stanoveném MPBP. Opět nová filozofie, rozsah bude stanovován podle konkrétní situace.

  • nařízení vlády číslo 101/2005 Sb. o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí ve svém § 3 a 4 uvádí opět asi ve třinácti bodech jednotlivých článků základního textu a třinácti bodech přílohy podstatné požadavky na bezpečný provoz pracovišť. Potřeba zpracovat MPBP je odvozena od druhu prací, které je nutno na elektrickém zařízení provádět, nebezpečnosti nebo specifičnosti prostoru v němž se elektrické zařízení nachází, četnosti a složitosti činností a prací. Podstatnou roli hraje kvalifikace osob, u kterých je předpoklad, že se budou v prostoru s elektrickým zařízením nacházet a podílet se na používání, údržbě, úklidu, čištění nebo opravách.

Z tohoto nařízení vlády je vhodné posoudit potřebu zapracování následujících bodů do MPBP:

  1. vyhodnotit zajištění bezpečného provozu, používání, údržby, úklidu a oprav elektrického zařízení na pracovišti;
  2. vyhodnotit logičnost uspořádání výrobních a pracovních prostředků a následně posoudit, zda není nutné upřesnění v MPBP;
  3. posoudit možnost vypnutí pracoviště jako celku a vyhodnotit možnost zabezpečení proti nežádoucímu zapnutí;
  4. stanovit způsob vedení provozní dokumentace včetně určení osoby odpovědné za její vedení;
  5. stanovit opatření pro zdolání mimořádných událostí a pravidla chování pracovníků při jejich vzniku včetně způsobu případné evakuace;
  6. vyhodnotit zabezpečení pracoviště proti vstupu nežádoucích osob. V případě potřeby řešit MPBP.
  • nařízení vlády číslo 362/2005 Sb. o bližších požadavcích na bezpečnost a ochranu zdraví při práci a na pracovištích s nebezpečím pádu z výšky nebo do hloubky řeší požadavky na obecnou bezpečnost. Vzhledem ke skutečnosti, že práce ve výšce je mimo jiné definována od 1,5m nad okolním prostorem a o práce nad hloubkou hovoříme rovněž o 1,5m pod pracovištěm, nevyhneme se v řadě případů zapracování těchto požadavků do MPBP. Nejčastěji diskutovanou otázkou bývá práce na žebříku. Chceme-li dodržet požadavky tohoto nařízení vlády a současném požadavky ČSN EN 50110-1, tj. mít při práci pod napětím zajištěno stabilní postavení a obě ruce volné, je každá rada dobrá.

Pokud se setkáme s námitkou,
že výše uvedené právní předpisy se týkají pouze zaměstnanců, zaměstnavatelů, právnických a fyzických osob, je možno pro využití v ostatních oblastech argumentovat dalšími právními předpisy. Požadavek na komplexní potřebu zpracování MPBP přinese připravovaný zákon číslo … /2006 s předpokládanou účinností od téhož roku, kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a zajištění bezpečnosti a zdraví při činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy. Po vydání tohoto zákona mají být, pro jeho realizaci, upravena i výše uvedená nařízení vlády.

Ještě než přistoupíme k rozboru požadavků, které na MPBP klade ČSN EN 50110-1 z července 2005, bych rád upozornil na skutečnost, že původní norma z listopadu 2003 byla na základě zkušeností ze zemí, ve kterých byla používána, značně přepracována. O základních rozdílech je sice informace v kapitole „Změny proti předchozí normě“, ale informace není vyčerpávající. Bez nové normy se do zpracování nových zásad obsluhy a práce na elektrickém zařízení ani nepouštějte. V úvodu uvedené sdělení, že souběh staré a nové normy je do 1.7.2007 je možné využít pro případy, kdy už byly požadavky normy zpracovány a při práci a obsluze respektovány.

Hlavní zásady, které musíme při řešení bezpečné obsluhy a práce ctít jsou:

1) Odpovědnost za elektrické zařízení
2) Analýza elektrického nebezpečí
3) Vyhodnocení rizik včetně těch, která nejsou okamžitě zřejmá
4) Provozní dokumentace – úplnost a aktuálnost pro požadovanou činnost
5) Kvalifikace osob pro obsluhu a práci na elektrickém zařízení
6) Podmínky pro poskytnutí první pomoci při zranění elektrickou energií
7) Zásady dorozumívání, způsoby prokazatelnosti pokynů a informací
8) Obsluha elektrického zařízení – zácvik, označení zařízení, koordinace atd.
9) Práce na elektrickém zařízení – školení, oděv, nářadí, výstroj, přístroje
10) Vyhodnocení zda jde o práci jednoduchou nebo složitou
11) Pracovní postupy s upřesněním druhu práce vztažmo k napětí
12) Vymezení pracoviště, případně jeho označení a zabezpečení
13) Spolupráce a konzultace při práci více pracovních skupin – odpovědnost
14) Školení a udržování pracovní způsobilosti při práci pod napětím

Výčet zásad není vyčerpávající, byl záměrně zjednodušen pro snadnost pochopení podstatného. Ne pro každé elektrické zařízení a pro každou práci bude nutná písemná příprava ani zpracování Místních provozních a bezpečnostních předpisů. Písemná příprava nebude nutná pro práce, které není třeba definovat jako složité. MPBP zpracované ve smyslu stávajících právních předpisů, pokynů výrobců či technických norem bude nutno přepracovat a to v rozsahu nezbytně nutném v částech, které se odvolávaly na rušené normy nebo z jejich obsahu vycházely. Nové MPBP bude nutno zpracovat na elektrická zařízení nebo prostory v nichž se elektrické zařízení nachází podle zásady minimalizovat rizika. Dále podle požadavků právních předpisů, technických norem nebo pokynů výrobců. Obecně lze konstatovat, že se jedná o situace, při které lze předpokládat, že by nevhodnou nebo nekoordinovanou činností nebo stavem zařízení mohlo dojít k ohrožení života nebo zdraví osob, případně k poškození nebo zániku majetku.

V ČSN EN 50110-1 je přímý odkaz na zpracování MPBP mimo jiné v článcích 4.2 – „veškeré osoby vykonávající práci na elektrickém zařízení, nebo v jeho blízkosti musí být školeny z bezpečnostních předpisů a místních pracovních předpisů určených pro jejich práci“ a čl. 6.2.3 - Ověření beznapěťového stavu sítě – „skutečný stav částí zařízení, které byly odpojeny, musí být ověřen podle místních předpisů“. Potřebu MPBP lze v uvedené normě dále odvodit od požadavků jednotlivých kapitol, které svým obecným pojetím požadavků dávají podnět ke konkrétnímu rozpracování. Pokud se zamyslíme nad citací článku 6.3.8.1 - Příprava práce – „Pro složité práce musí být příprava předána předem v písemné formě“ je vhodné vytvořit určitý základní vzor. Nejde-li o práce, které byly a jsou vykonávány dle příkazu „B“ nebo zpracovaných technologických postupů, jedná se o nový požadavek. Pro opakující se složité práce je nejsnadnějším řešením vytvořit „základní kostru“ právě v MPBP. Její doladění před vlastní prací už zabere daleko méně času.

... pokračování


 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933