Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

LEDové město


Document Actions
LEDové město
V současnosti je osvětleni ulic statickou, až pasivní záležitostí, která umožňuje světla pouze zapínat a vypínat. V naprosté většině případů je to v kontrastu s pulzujícím rytmem ulic, lidí, provozem a děním ve městech, jejichž dynamičnost a atmosféru by mohlo světlo ještě více zdůraznit. Co je to systém CityTouch a jak lze jeho pomocí řídit veřejné osvětlení? Jaký byl první projekt LED osvětlení řízeného přes internet v ČR?
Komerční sdělení, ze dne: 22.03.2012
reklama


Philips CityTouch — dynamické, inteligentní a flexibilní osvětleni měst a obcí
V rámci festivalu světla a vidomappingu VZÁŘÍ představila společnost Philips moderní koncept řízení venkovního osvětleni CityTouch. Festival světla VZÁŘÍ, který je největší slavnosti osvětleni měst v České republice, má kromě pětidenního osvětleni historických budov v centru Olomouce ambici představit možnosti moderního osvětleni v současné urbanismu a zvýšit povědomí o energeticky úsporných možnostech osvětleni měst a obci.

CityTouch rozzáří města
V současnosti je osvětleni ulic statickou, až pasivní záležitostí, která umožňuje světla pouze zapínat a vypínat. V naprosté většině případů je to v kontrastu s pulzujícím rytmem ulic, lidí, provozem a děním ve městech, jejichž dynamičnost a atmosféru by mohlo světlo ještě více zdůraznit.

Systém CityTouch využívá potenciál, který veřejné osvětleni skýtá a nabízí dynamické, inteligentní a flexibilní osvětleni měst a obcí. Je nástrojem pro správce a majitele soustav veřejného osvětleni kteří prostřednictvím něho mohou spravovat osvětleni ve městech. Diky CityTouch mohou správci veřejného osvětleni sbírat a spravovat data o své osvětlovací soustavě, řídit veškeré práce pravidelné i operativní údržby, zapínáni, vypínání soustavy i úspory spojené se stmíváním svítidel. CityTouch umožňuje řízení osvětleni komunikaci na úrovni jednotlivých svítidel, z jakéhokoli počítače přes internetové rozhraní. Lze tak pomoci vzdáleného přístupu zapínat a vypínat soustavu osvětlení, nastavovat schémata stmívání nebo přizpůsobovat intenzitu například ročním obdobím. V případě poruchy systém upozorní správce a indikuje, v jaké části problém nastal a jakého je charakteru. Správci tak mohou pružně reagovat na případné výpadky a rychle je odstranit.

Další výhodou systému CityTouch je nezávislost na výrobci svítidel, předřadníků či jiných hardwarových komponent, lze ho tedy přizpůsobit potřebám jakéhokoliv stávajícího osvětleni. Hardwarová část, kterou služba CityTouch ovládá, je založena na komunikaci jednotlivých svítidel se zapínacími body přes napájecí vodič (PLC = Power Line Comunication), což je běžně používaná komunikace mnoha výrobců a jejich systémů. Data z jednotlivých svítidel jsou shromažďována v zapínacích bodech (v rozvaděčích) a odtud jsou přes internetové rozhraní přenášena do systému CityTouch, k němuž se správce jednoduše přihlásí pomoci hesla.

Plzeňská ulice - první projekt LED osvětlení řízeného přes internet
V lednu 2011 byl spuštěn na Plzeňské ulici v Praze celosvětově první systém veřejného osvětlení, který kombinuje LED svítidla Philips SpeedStar a počítačový systém CityTouch. Díky tomuto spojení je možné ovládat efektivní uliční osvětlení pomocí jednoduchého internetového rozhraní, ke kterému se mohou technici připojit prakticky odkudkoli. Jedná se o významný krok k rozvoji veřejného osvětlení a zvýšení jeho efektivnosti a úspornosti.

LED technologie je používána již v mnoha oblastech soukromého života, například jako osvětlení v domácnostech nebo u automobilů. Bylo tedy pouze otázkou času, kdy LED technologie začne být více využívána při osvětlení veřejných prostranství. V této oblasti se ve spolupráci se společností Philips angažovalo již několik českých měst, ať již v rámci nasvícení historických budov, nebo přímo využitím LED svítidel pro osvětlení motorizovaných komunikací. Již v roce 2009 se mezi tato města zařadila i Praha.

Úplnou novinkou je osvětlení tak frekventované a rozsáhlé komunikace, jakou je Plzeňská ulice (až 5 dopravních pruhů, 2 tramvajové pásy, výška 12 metrů a vzdálenosti mezi stožáry až 35m) a jeho řízení pomocí internetu. Ačkoli primárním úkolem této, v oblasti vysokých příkonů jedinečné, instalace nebylo snížení spotřeby energie, došlo ke snížení příkonu každého světelného zdroje z původních 170W na 159W. Spuštění tohoto projektu však především demonstruje skutečnost, že společnost Phlilips je dnes jednou z mála společností, která dokáže LED svítidly podle normy osvětlit takto náročnou aplikaci.

Záznam přednášky "LEDové město"


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933