Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: LED svítidla pro veřejné osvětlení - druhá etapa pilotního projektu (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 31.07.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

LED svítidla pro veřejné osvětlení - druhá etapa pilotního projektu


LED svítidla pro veřejné osvětlení - druhá etapa pilotního projektu
Společnost ELTODO CITELUM a hlavní město Praha společně zkoušejí využití moderních LED svítidel pro veřejné osvětlení. První etapa pilotního projektu, která byla slavnostııě spuštěna 11. listopadu 2009 v lokalitě Praha 5 - Anděl, byla ukončena v roce 2011. Byla zaměřena na testování funkčnosti nových technologií pro veřejné osvětlení. A jak je to s druhou etapou? Kdy a kde byla spuštěna?
Komerční sdělení, ze dne: 31.07.2012



Sledujte tento archivní videozáznam z první etapy ...

 

Společnost ELTODO CITELUM a hlavní město Praha společně zkoušejí využití moderních LED svítidel pro veřejné osvětlení. První etapa pilotního projektu, která byla slavnostııě spuštěna 11. listopadu 2009 v lokalitě Praha 5 - Anděl, byla ukončena v roce 2011. Byla zaměřena na testování funkčnosti nových technologií pro veřejné osvětlení. Proběhla řada měření a testů, jejichž cílem bylo odhalit případné změny sledovaných veličin v závislosti na čase, teplotě a dalších vlivech prostředí. U svítidel bylo zjištěno několik technických nedostatků, například vykazovala teplotní závislost, což ovlivňovalo jejich provoz. Také se ukázalo, že LED svítidla nebyla ve všech případech úspornější ani bezúdržbová.

Testování v reálných podmínkách však přineslo i pozitivní výsledky. Plně potvrdilo některé z technických výhod LED svítidel, například bílé světlo a jeho lepší barevné podání či stálost technických parametrů. Podrobnější informace o výsledcích první etapy pilotního projektu naleznete v článku LED svítidla pro veřejné osvětlení lng. Jiřího Skály, uveřejněného v č. 5/2011 časopisu Elektroinstalatér.

V druhé polovině roku 2011 byly zahájeny přípravy k spuštění etapy druhé. Tentokrát byla vybrána lokalita v Praze 2 v oblasti Karlova náměstí a okolí (viz obr.). Slavnostní rozsvícení bylo uskutečněno 14. března 2012 v 18.00 hodin.

Oproti první etapě jsou zde soustavy veřejného osvětlení umístěné na stožárech i soustavy přenosové, jsou zde zastoupeny různé druhy komunikací - parky, komunikace s nízkou intenzitou dopravy, hlavní tahy. Nově instalovaná svítidla musejí samozřejmě dodržet požadavky platných norem. Oproti první etapě je novinkou podmínka nejvýše stejného, ideálně však nižšího příkonu LED svítidel oproti svítidlům průměrným. Pouze u malého množství komunikaci, kde původní osvětlení nesplňovalo požadavky normy, byl požadavek, aby příkony nových LED svítidel byly vyšší. Uchazeči o účast v pilotním projektu byli povinni dodat další elektrické, fotometrické a teplotní charakteristiky a veličiny LED svítìdel. Jednou z podmínek byl i požadavek na modularitu svítidel. Díky ní nebude třeba v budoucnu vyměňovat celá svítidla, ale pouze moduly osazené LED čipy s vyšší účinností. I tentokrát se o účast v pilotním projektu ucházela řada výrobců a dodavatelů LED svítidel, z nichž bylo nakonec vybráno 11 firem. Záměrem druhé etapy je demonstrace technických možností moderních LED svítidel s přihlédnutím k úspoře provozních nákladů díky nižšímu příkonu a výhledovému snížení doby návratnosti investice, což povede k opětovnému snížení nákladů.

Technické parametry osvětlovacích soustav v rámci druhé etapy pilotního projektu budou opět podrobeny měření a testování, jejich výsledky budou průběžně zveřejňovány. K hodnocení druhé etapy se obyvatele mohou vyjádřit prostřednictvím ankety, kterou naleznou na stránkách www.eltodo.cz.

Článek vyšel také v časopise Elektroinstalatér 3/2012

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.