Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

LAPP: ÖLFLEX CONNECT - kabelové systémy na míru


Document Actions
LAPP: ÖLFLEX CONNECT - kabelové systémy na míru
Značka LAPP přinesla elektrikářům první ohebný ovládací kabel ÖLFLEX. Dnes si asi málokdo dokáže představit, jak by dnešní svět automatizace přežil bez flexibilního vedení. A navíc je stále vyšší poptávka po kvalifikovaných zaměstnancích a úspora lidské práce se skloňuje ve všech oborech. Zmiňovaný kabel ÖLFLEX CONNECT je kromě svých technických parametrů také deklarován jako kabel spořící čas. Kde je typické uplatnění tohoto typu? Dá se nějak stručně popsat základní problémy, které mohou vzniknout, když by si je člověk chtěl udělat sám?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 4.01.2018
reklama



Dalším tématem v živém vysílání na Strojírenském veletrhu 2017 bude ÖLFLEX CONNECT. Jde o přídomek CONNECT a ten nám vysvětlí Josef Kadlčík.





Textový přepis rozhovoru:

E: LAPP KABEL už vyrábí dlouhá léta ÖLFLEX kabel jako ovládací kabel 100, 110,.. a já jsem si jako běžný pozorovatel sortimentu všiml, že je u některých ÖLFLEXů napsáno i CONNECT. Mohl byste mi stručně vysvětlit, co ten CONNECT znamená?

Josef Kadlčík
Základní filozofii naší společnosti už od dob, kdy Oscar Lapp založil společnost LAPP a vynalezl první průmyslově vyráběný flexibilní kabel a dal mu jméno ÖLFLEX, jak ho tady vidíme, tak bylo zjednodušovat lidem práci. A ÖLFLEX CONNECT tím, že jednou z našich základních hodnot jsou inovace, je dalším krokem v inovacích a v tom, jak lidem usnadnit práci. ÖLFLEX CONNECT je logický vývojový krok, který sledujeme, protože vyrábíme vlastní kabely i průmyslové konektory a další věci jako jsou vývodky, rádi přinášíme zákazníkům řešení, které tyto věci spojuje dohromady, proto CONNECT.

E: ÖLFLEX® je ovládací kabel a CONNECT má podle toho, co prezentujete, ušetřit práci. Tak mi prosím vás vysvětlete, jak přidaný CONNECT může někomu ušetřit práci, když je to konfekce, tak jak ušetří čas?

Josef Kadlčík
Práci šetří především pracovníkům a firmám, kteří konfekci vyrábí sami a víme, že trend ve světě je takový, že nám chybí kvalifikovaná síla, zákazník většinou potřebuje kvalifikovanou sílu použít někde jinde než na to, aby montoval kabely dohromady, potřebuje ji využít, aby rozvíjel svůj vlastní obor. Často lidé na dílnách montují kabely s konektory a vytváří tuto konfekci. Naše společnost jde tím směrem, máme kvalifikované dílny, kde když tuto konfekci můžeme už vyrobit, zákazník si jí může objednat jako jeden kus, úspora práce je v tom, že za prvé šetří čas montážníků na dílnách, která se dá využít jiným způsobem a druhý, neméně významný, podíl úspory práce je v nákupu. Když si vezmu, že jako nákupce musím nakoupit konektor, do něj správné komponenty, kabel, označovací systém, vývodku, tak mi to zabere nějaký čas a pak se může stát, že něco nepasuje. V našem případě si zákazník objedná jeden kus, ten je mu dodán s tím, že je plně kompatibilní a plní funkci, kterou má.

E: Ten, kdo pracuje na montáži nebo má své výrobní dílny, pravděpodobně tuší, o čem je řeč. Kde je typické uplatnění?

Josef Kadlčík
Typické uplatnění kabelové konfekce, ať se jedná o jednoduchou kabelovou konfekci, ukážu tady, kde je to osazení kabelu jen konektorama a vývodkou, nacházíme typicky v průmyslu, je to připojení hlavně servokabelů nebo jakékoliv jiné kabeláže, kde je potřeba kabel spojovat. Když začnu u základní konfekce, která znamená odpláštění kabelu a  třeba nalisování nebo nakrimpování dutinek, popřípadě oček, po složitější konfekce, kdy osazení konektorem, vývodkou až po vrchol, který dokážeme zákazníkovi nabídnout, což je umístění kabelů včetně třeba pneumatických a hydraulických hadic do nosiče energií, dnes známe spíš pod pojmem kabelový řetěz a pokud zákazník takovéto řešení si objedná a náš engineering spolu s jeho engineeringem připraví, pak jsme schopni zákazníkovi dodat tento komponent jako jeden díl na jeho stroj. Což je markantní úspora času při montáži, navíc se mu tam při montáži kabely nepletou a dostává hotový komponent ve fázi, kdy ho potřebuje. Druhá věc uplatnění mimo toto typické průmyslové odvětví výrobců strojů a zařízení, třeba když si představíme, že investor se rozhodne přestěhovat linku pro dřevozpracující průmysl z bodu A do bodu B a záleží mu na tom, aby linka byla co nejrychleji přestěhována a má na to třeba týden, protože každá odstávka linky ho stojí peníze, tak právě investor požaduje, aby to bylo co nejrychlejší. Většinou při stěhování linky se investor rozhoduje, že vymění kabeláž, aby začínal s tou novou a aby mu všechno fungovalo zase dalších X roků. Zde je zase příležitost, jak připravit kabely na míru s konektory a po přestěhování linky rychle linku připojit a zprovoznit.

E: Co dělá vícepólový konektor ovládací? Dá se nějak stručně popsat základní problémy, které mohou vzniknout, když by si je člověk chtěl udělat sám? Aby se lépe rozhodl jestli pořídí CONNECT nebo si to udělá sám? Ale v průmyslu možná někoho napadne, že se to dá rozebrat, smontovat, to zapojíme.. jsou nějaká zákoutí, o kterých netuší?

Josef Kadlčík
Nejčastější chyby, které se dělají, pokud se tím nezabýváte denně jsou, že dutinky nepasují na vodiče, nebo je nevhodně zvolený konektor, nebo kabelová vývodka, protože kombinujete třeba různé výrobce a může to nést vzájemnou nekompatibilitu. Naše společnost vyrábí jak kabely vlastní, tak průmyslové konektory, tak vývodky, můžeme zákazníkovi zajistit, že celý systém bude kompatibilní. Nebudou padat dutinky, bude to nakrimpované správně, jelikož to děláme denně, používáme krimpovací automaty. Lidé jsou denně v tomto pracovním procesu, znají problematiku, takže jejich profesí je vyrábět kabelovou konfekci a chyba se eliminuje.

E: V případě, že by to chtěl někdo objednat, co všechno musí zadat za parametry? Musí říct jaký potřebuje kabel, k čemu to připojuje,.. jaké je zadání?


Josef Kadlčík
Ideální stav, pokud se už něco takového vyrábí a rozhodnete se to nechat na nás, tak poslat vzorek, nebo fotografii vzorku, nebo výkresovou dokumentaci. Na základě těchto tří indicií my dokážeme vytipovat jak by konfekce mohla vypadat. Ve většině případů je to spíš osobní konzultace našich obchodních zástupců nebo inženýrů systémových se zákazníkem, aby skutečně došlo k naplnění toho, že výrobek má splňovat základní funkčnost, tz. vedení buď elektrického nebo datového signálu, popřípadě optického, dokážeme dělat i optickou konfekci. Druhá věc je informace o použití, aby nejenom po stránce elektrické bylo splněno co kabel má mít, ale i po stránce mechanické nebo chemické, popřípadě teplotní odolnosti v dané aplikaci, nebo pokud se kabel trvale pohybuje, jako to vidíme tady v energetickém řetězu, je umístěna v obráběcím centru, je nutné, aby kabely byly vybrány proto, aby umožnily trvalý pohyb, aby třeba nepraskaly.

E: Při zadání stačí, aby k vám někdo poslal dokumentaci a vy ho potom kontaktujete s doplněním. Pokud zjistíte, že třeba z 30 vstupních proměnných vy potřebujete 2-3, tak to upřesníte, řeknete ano, to nám stačí k tomu, abychom mohli kvalifikovaně a závazně vytvořit produkt. A to můžete i na dálku schválit a vyrábět?

Josef Kadlčík
Nahrál jste mi tím "kvalifikovaně a závazně", což je vlastně to, že od nás zákazník na toto řešení komplexní, tak jak ho tady vidíme, získává záruční dobu a jistotu toho, že je to navrženo tak, aby to v aplikaci fungovalo.

E: Kvalifikovaně a závazně bych řekl, že v průmyslu je docela důležité, protože tohle není soukromá věc, zařízení má mít nějakou kvalitu a potřebuje garanci funkčnosti. Proto říkám závazně, pokud to někdo objedná, tak je to sázka o hodně.

Josef Kadlčík
Jedna věc je závazek funkčnosti ze strany, aby stroj vyráběl a aby to zákazníkovi přinášelo návratnost investic a druhá věc která je, že tyto kabely většinou vedou elektrickou energii, pokud nevedou světelný signál, vedou elektrickou energii a v první řadě je tu bezpečnost lidí, kteří to dělají, druhá věc je bezpečnost enviromentální, aby nedošlo k požáru, aby nedošlo k nějakému znehodnocení buď životního prostředí nebo investic. Na prvním základním místě je bezpečnost lidí, ochrana před úrazem elektrickým proudem.

E: Josef Kadlčík nám v tomto rozhovoru vysvětlil, proč použít v praxi ÖLFLEX® CONNECT, což je logické řešení  jak zabezpečit svůj systém funkčností. Pane Kadlčíku díky za rozhovor. Zeptám se ještě co je v tomto podrobném katalogu.

Josef Kadlčík
Je tam základní přehled kabelové konfekce, kterou dokážeme zákazníkům poskytnout a jelikož trh dnes ukazuje a ekonomická situace, že začíná chybět kvalifikovaná síla, tak je to možný návod pro investory, montážní firmy, zákazníky v oblasti průmyslu, kde úsporu můžeme najít, ale i inovace, protože věci inovujeme a jsme rádi, když se se zákazníkem můžeme podílet na inovaci jeho stroje a tady je základní přehled toho co dokážeme, není to katalog typických výrobků s katalogovým číslem, protože každé řešení je řešení na míru, ať je to délkou kabelu, osazeným konektorem, typem kabelu, jestli mám PVC, PUR, jestli mám takové a takové podmínky... Spíše typové označení a výrobek se vyrábí na míru, dle toho, kolik je potřeba kusů.


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LAPP Czech Republic s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933