Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

LAPP: Nově v nabídce kabely pro roboty


Document Actions
LAPP: Nově v nabídce kabely pro roboty
Jistě jste již často viděli roboty „při práci“. Stále jsou v pohybu. Natahují se, otáčejí se ... Takový robot musí hodně vydržet. Příslušné kabely taktéž. Své o tom ví v testovací laboratoři Lapp. Více o robotických kabelech zde ...
Karel Krejza, ze dne: 19.01.2009
reklama


Výroba podle přání, kvalita na míru

Jistě jste již často viděli roboty „při práci“. Stále jsou v pohybu. Natahují se, otáčejí se a „bez reptání“ snášejí, když musejí stát v horku nebo v zimě, ve vodě nebo v nějaké chemikálii. Takový robot musí hodně vydržet. Příslušné kabely taktéž. Zejména v automobilovém průmyslu jsou dnes roboti u výrobních linek už nepostradatelní.

S postupující automatizací také neustále stoupá poptávka po perfektně přizpůsobených robotických kabelech. Proto nabízejí společnosti Lapp Group kromě známých standardních kabelů ÖLFLEX® ROBOT také speciální robotické kabely vyvinuté pro individuální potřeby a uplatnění.


Moderní lakovací roboti v automobilovém průmyslu

Pro světoznámého výrobce lakovacích linek Dürr ze Stuttgartu vyvinula společnost Lapp Kabel pro kabelové propojení lakovacích robotů speciální robotické kabely. Za tímto účelem byly ve vlastní testovací laboratoři Lapp a v nejužší spolupráci se zákazníkem provedeny předem potřebné zkoušky na ohyb a zkrut. Aby bylo možné zaručit stoprocentní funkčnost kabelů, byly dokonce vyrobeny a použity speciální zkušební adaptéry umožňující provádět zkoušky podle přání zákazníka.

Pro lakovací linky firmy Dürr se používají kabely, které vydrží velmi vysoké cykly ohybu a zkrutu (+/- 600 stupňů na metr/10 mil. cyklů), kromě toho jsou samozhášivé a odolné proti oleji. Pro izolaci vodičů s lankovými jádry z nejjemnějších měděných drátů jsou použity kvalitní směsi z termoplastického elastomeru (TPE). Díky použitým teflonovým fóliím dochází při pohybu k minimálnímu tření různých prvků kabelu mezi sebou. Dalšími součástmi těchto nestandardních kabelů jsou speciální techniky splétání a používání vysoce kvalitního polyuretanu pro vnější pláště.


Kompletně připravený systém kabelů a příslušenství v hadicové sadě

V případě lakovacích linek firmy Dürr se jedná o devět různých speciálních kabelů pro roboty, počínaje sběrnicovými kabely přes snímačové kabely až ke kabelům pro servomotory a zpětnovazebním kabelům.

Zvláštní požadavky a komplexnost u speciálních kabelů pro roboty spočívají v tom, že pro každou aplikaci je potřeba vyvinout řešení šité na míru. Výzkumný a vývojový tým společnosti Lapp Kabel disponuje za tímto účelem velmi moderními laboratořemi a testovacími zařízeními. Veškeré kabely pro roboty jsou vždy vyvíjeny v úzké koordinaci se zákazníky, a všechny požadavky na ně kladené jako průřezy, pohyby a okolí jsou do jejich vývoje zahrnuty. V normálním případě se nejprve vyvine vzorový kabel, který je pak do všech detailů otestován.


Hotově smontovaná hadicová sada na lakovacím robotu

V případě firmy Dürr byly první prototypy vyrobeny za pouhé tři týdny. Po úspěšné několikatýdenní testovací fázi byla schválena sériová výroba těchto kabelů.

Společnost Lapp Kabel jako dodavatel systémů však nabízí ještě více. Totiž kompletně hotové a vybavené energetické řetězy, které obsahují kromě těchto speciálně vyvinutých robotických kabelů i hadice na vzduch nebo vodu stejně jako příslušné konektory, značení a další součásti.


ÖLFLEX® ROBOT F1: Kabel pro roboty s aprobací UL/CSA pro nejvyšší nároky na ohyb a zkrut z velkého standardního programu Lapp Group.

Společnost Lapp Kabel s.r.o., na kterou se můžete obrátit v případě zájmu o výše uvedené kabely, popř. další informace k dané problematice, je jednou ze společností Lapp Group, která operuje na globální úrovni po celém světě s 3000 zaměstnanci ve 40 prodejních a 17 výrobních společnostech se 100 zastoupeními. Skupina Lapp patří mezi přední dodavatele kabelů, vodičů, kabelového příslušenství, průmyslových konektorů a komunikačních technologií vůbec. Plánovaný obrat skupiny činí cca 805 milionů Euro. Od roku 1993 existovalo zastoupení firmy v České a Slovenské republice a po velmi úspěšném rozvoji bylo rozhodnuto o založení vlastní dceřiné společnosti začátkem roku 1998 v ČR. Pro zajištění komplexního servisu je zákazníkům kdykoli k dispozici jak celorepubliková síť kompetentních a perfektně vyškolených obchodních zástupců pracujících přímo v sídle zákazníka, tak pracovníci Lapp Kabel s.r.o. v Otrokovicích.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LAPP Czech Republic s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933