Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

LAPP: Kabely LAPP mezi alpskými velikány Mönch a Jungfrau


Document Actions
LAPP: Kabely LAPP mezi alpskými velikány Mönch a Jungfrau
Mezi alpskými vrcholy Mönch a Jungfrau se od počátku roku pravidelně vozí kabely ÖLFLEX® TRAFFIC od společnosti LAPP KABEL. Při konstrukci kolejových vozidel a vagonů drezíny si totiž německá firma vybrala produkty právě této společnosti ...
Karel Krejza, ze dne: 27.04.2009


Krásné vyhlídky pro hightech kabely ÖLFLEX® TRAFFIC. Firma Robel Bahnbaumaschinen GmbH z Freilassingu (Německo) použila při konstrukci kolejových vozidel a vagonů ve své nové drezíně 54.24 speciální kabely z nabídky LAPP GROUP. Drezína byla vyvinuta speciálně pro společnost BLS-Lötschbergbahn AG (Švýcarsko) a jezdí od počátku roku v jedné z nejkrásnějších oblastí Bernských Alp ve Švýcarsku, a to na horské dráze mezi vrcholy Mönch (4099 m) a Jungfrau (4158 m). Vozidlo přitom není využíváno cestujícími, kteří chtějí vychutnávat nádherné okolí hor, ale slouží výhradně pro předávací dopravu, stavební práce na kolejišti a pro zimní i letní servis.

V drsné horské přírodě je přirozeně použití spolehlivých kabelů absolutní povinností. Proto se firma Robel společně s BLS-Lötschbergbahn AG rozhodla pro kabely ÖLFLEX® TRAFFIC od společnosti LAPP KABEL. Zařazením kabelů řady ÖLFLEX® TRAFFIC do svého výrobního programu rozšířila společnost LAPP KABEL svou světoznámou značku připojovacích a ovládacích kabelů ÖLFLEX® o odvětví „TRAFFIC“. Tato část portfolia nabízí ideální řešení v oblasti výroby kolejových vozidel a vagonů.

Kabely ÖLFLEX® TRAFFIC jsou zesítěny elektronovým zářením a splňují tak extrémně vysoké požadavky na odolnost proti mechanickému, tepelnému a chemickému zatížení. Nejvyšší prioritou při novém vývoji bylo splnění typických mezinárodních drážních norem. Ať se jednalo o britské (BS), francouzské (NF), německé (VDE) nebo evropské (EN) normy, všechny požadavky byly co nejpřesněji přezkoumány, testovány a certifikovány.


Jezdí ve Švýcarsku: Drezína 54.24 firmy Robel
Kabely ÖLFLEX® TRAFFIC jsou pro výrobu kolejových vozidel a vagonů ideální

Další důležitá kritéria kabelů nové výrobní řady byla:

  • žádné halogeny,
  • vysoká flexibilita,
  • malé vnější průměry a tím malé hmotnosti,
  • extrémní robustnost,
  • odolnost proti UV záření,
  • extrémní minusový teplotní rozsah (-45 °C),
  • odolnost proti pohonným látkám
  • a měděné, z hlediska elektromagnetické kompatibility optimální, stínění u stíněných kabelů.

Kabely ÖLFLEX® TRAFFIC se kromě toho vyznačují vlastnostmi, které splňují nejvyšší nároky na ochranu proti požáru: Nepatrné požární zatížení, žádné korozivní plyny, nepatrná tvorba toxických plynů, nízká hustota kouřových plynů, nepatrné šíření plamene, samozhášivost, žádné halogeny.

Možnosti použití nových kabelů ÖLFLEX® TRAFFIC jsou velmi bohaté. Mohou být použity při pevném a chráněném uložení, např. v kanálech, na lávkách a v trubkách uvnitř ale i vně kolejových vozidel a autobusů, k zapojení v rozvaděčích, usměrňovačích a rozdělovačích. Také připojení různých prvků jako svítidel, otvíračů dveří, nástupních schůdků, reproduktorů, ventilátorů, klimatizačních přístrojů, obslužných panelů nebo spojení mezi frekvenčními převodníky a motory není žádný problém. Speciálně v prostorech, ve kterých je kvůli nedostatku místa instalace kabelů velmi obtížná, se vyplatí používat hmotnostně a objemově optimalizované („thin-wall-technology“) výrobky.

Ve srovnání s dosud běžnými kabely používanými v kolejových vozidlech je také práce s novými kabely ÖLFLEX® TRAFFIC výrazně jednodušší, rychlejší a lepší. Z hlediska oplášťování či odizolování lze tyto kabely označit jako „kabely nové generace“.

Skupina Lapp s hlavním sídlem ve Stuttgartu patří s více než 40.000 produkty z mezinárodního hlediska k nejvýznamnějším dodavatelům v oblasti strojírenství, výroby strojních linek, automatizační techniky, měřicí, ovládací a regulační techniky m.j. pro automobilový průmysl jakož i pro elektrotechniku, instalační techniku, přepravní techniku a energetiku. Světoznámé jsou připojovací a ovládací kabely značky ÖLFLEX®, datové kabely UNITRONIC®, optické kabely HITRONIC®, kabelové vývodky SKINTOP®, systémy ochrany kabelů a jejich vedení SILVYN®, systémy značení FLEXIMARK®, průmyslové konektory EPIC® a komponenty ETHERLINE® pro aktivní datové sítě.

Více na www.lappgroup.cz

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LAPP Czech Republic s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933