Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

LAPP: Kabely a vodiče LAPP GROUP pro sběrnicové systémy


Document Actions
LAPP: Kabely a vodiče LAPP GROUP pro sběrnicové systémy
Rozvoj a rozšíření průmyslové automatizace postupuje v posledním období tak rychle, že lze bez nadsázky hovořit o fenoménu přítomném v každé oblasti průmyslu. Nedílnou součástí tohoto vývoje jsou sběrnicové systémy, a to jak ty již „známé“, široce rozšířené a „akceptované“, neustále vylepšované a doplňované, tak i ...
Komerční sdělení, ze dne: 20.05.2008

Rozvoj a rozšíření průmyslové automatizace postupuje v posledním období tak rychle, že lze bez nadsázky hovořit o fenoménu přítomném v každé oblasti průmyslu. Nedílnou součástí tohoto vývoje jsou sběrnicové systémy, a to jak ty již „známé“, široce rozšířené a „akceptované“, neustále vylepšované a doplňované, tak i nové, vyrůstající na výhodách a přednostech svých předchůdců, eliminujíc ale jejich nedostatky a omezení. Každý výrobce musí zvažovat mnoho různých hledisek při výběru toho nejvhodnějšího sběrnicového systému pro jím produkované zařízení nebo komponenty.

Základní vlastnosti, pracovní podmínky, mechanické, chemické, prostorové či časové nároky – to vše ovlivňuje výsledek který musí zaručovat co nejvyšší funkčnost, efektivitu, bezpečnost a snadnou obsluhu a údržbu celku. Stejně tak je ale důležité zvolit správnou kabeláž, spojující jednotlivé prvky celé sítě (distribuční boxy, čidla, snímače, akční členy, řídicí jednotky atd.). Většina nejrozšířenějších sběrnicových systémů ( viz Přehledová tabulka 1) má spojovací kabely velmi přesně a detailně definovány a může se zdát, že ke specifikaci kabeláže stačí v podstatě název sběrnicového systému a délka kabelu v metrech. Ovšem stejně tak, jako je třeba posuzovat volbu sběrnicového systému z hledisek pracovních podmínek, mechanických, chemických či prostorových nároků, je třeba postupovat při výběru kabeláže.

Nevhodná kabeláž nejen že může zásadně zvýšit výslednou cenu vyráběného zařízení ale také zvýšit poruchovost nebo zkrátit dobu chodu zařízení mezi opravami, dojde li k poruchám přenosu dat nebo poškození kabeláže vlivem namáhání, pro které není vhodná.
LAPP GROUP má ve své nabídce široký výběr datových a sběrnicových kabelů speciálně konstruovaných pro nejčastější druhy zátěže. Správným výběrem kabelů se zamezí nutnosti používat další ochrany nebo konstrukční přizpůsobení. Při výběru kabelů je třeba vyhodnotit všechny požadavky kladené na kabeláž, a to jak elektrického, tak mechanického, chemického a fyzikálního charakteru.

Mezi nejčastější parametry kabeláže, které je potřeba vzít v úvahu patří:

  • Odolnost proti ohybu (při pevném uložení, nebo flexibilní či vysoce flexibilní aplikaci)
    Kabel je uložen buď pevně, tedy po celou dobu jeho funkčního připojení se nepředpokládá žádný jeho pohyb. Flexibilní použití předpokládá pouze občasný pohyb kabelu, který ale nezpůsobuje nucené zatížení na ohyb ani na krut (například připojení myši počítače, patch kabely apod.). Vysoce flexibilní použití znamená pravidelný opakující se pohyb zařízení tak, že kabel je nucen vykonávat pohyb, při kterém je namáhán na ohyb (např. ve vlečných řetězech). Při všech způsobech uložení je důležitým parametrem minimální přípustný poloměr ohybu kabelu.
  • Odolnost proti namáhání na krut
    Je dán přípustnou velikostí úhlu torzního natáčení na 1 metr délky kabelu. Tento parametr může být rovněž velmi často posuzován společně s namáháním na ohyb (například u robotických aplikací).
  • Odolnost proti slunečnímu / UV záření
    Je třeba brát v úvahu v případě, má li být kabeláž umístěna na přímém slunečním světle.
  • Odolnost proti okujím
    Zejména při svařování, ale i jiných průmyslových pracovních postupech dochází k odštěpování a odmršťování drobných částí materiálu s vysokou teplotou do okolí. U běžného kabelu může tímto způsobem dojít k poškození pláště kabelu, případně izolací žil a tím ke zhoršení jeho parametrů. V krajním případě může dojit k výpadku celého zařízení z důvodu přerušení kabelu. V těchto případech je potřeba použít kabely s armováním.
  • Odolnost proti plameni / ohni
    Tyto kabely se používají všude tam, kde je kladen velký důraz na ochranu osob a věcných hodnot v případě požáru, především v nemocnicích, školách, hotelích, silničních a železničních tunelech apod. Zajištění funkce a nízká tvorba toxických plynů zabezpečují v případě požáru ochranu lidských životů, funkčnost systému nouzových signálů a hasících systémů, nouzové napájení pro osvětlení a ventilaci nebo pro provoz protipožárních přepážek.
  • Odolnost proti olejům, kyselinám, zásadám a jiným chemikáliím.
    Pokud bude kabel uložen v prostředí s přítomností některé z výše uvedených látek, je třeba tento kabel proti účinkům chemikálií chránit. Nejlépe je proto rovnou použít takový materiál pláště kabelu, který je proti dané chemické látce odolný. Není proto třeba instalovat dodatečnou ochranu. Nejčastěji bývá požadována odolnost proti olejům (průmysl), zásadám a louhům (potravinářský průmysl – čistící prostředky a pod) a jiným agresivním látkám.
  • Rozsah pracovních teplot
    Je třeba zvolit kabel s takovým rozsahem pracovních teplot, aby nedošlo k jeho poškození. V tomto případě je třeba vzít v úvahu nejen teplotu okolí, ve kterém bude kabel umístěn, ale i proudové zatížení, způsob uložení (pevné, flexibilní, vysoce flexibilní) a další parametry.
  • Izolační materiály
    Izolační materiály, které obsahují halogeny (například nejběžněji používané kabely z PVC) uvolňují při hoření látky vysoce škodlivé pro lidský organizmus a velmi agresivní vůči kovům a jiným materiálům, dále vzniká hustý neprůhledný těžký dým znemožňující orientaci v zasaženém prostoru. Proto je nutné v určitých aplikacích používat kabely bez obsahu halogenů, například v prostředcích hromadné přepravy osob, veřejných budovách apod. (letadla, vlaky, autobusy, nádraží, letiště, stadiony a pod.).
  • Certifikace kabelů
    Například pro výrobky vybavené kabeláží určené pro severoamerický trh je nutná aprobace UL/CSA.
  • Specifika některých oborů
    Ne každý materiál, ze kterého je kabeláž zhotovena, je vhodný k použití např. v potravinářském průmyslu. Pokud požadavkům vyhovuje vlastní materiál kabeláže, není opět potřeba zabezpečovat oddělení nevhodného materiálu kabeláže od procesu zpracování potravin.
  • Konstrukce kabelů
    Značnou úsporu nákladů umožňují např. hybridní kabely, to jsou takové kabely, ve kterých jsou zároveň uloženy nejen vodiče zabezpečující přenos dat sběrnicového systému, ale také vodiče zabezpečující napájení zařízení (např. motoru). Není tedy třeba použít dva rozdílné kabely – sběrnicový a napájecí. Takto je možné uspořit nejen prostor, ale i finanční náklady.

Neexistuje kabel, které by splnil všechny výše uvedené parametry najednou. Nicméně LAPP GROUP má ve své nabídce nejen kabely, splňující každý z těchto nároků samostatně, ale také jejich kombinace. Proto je před rozhodnutím o použití kabeláže vhodné poradit se s odborníkem LAPP GROUP. LAPP GROUP má ve svém programu nejen kabely, ale i průmyslové konektory, kabelové vývodky, vlečné řetězy a celou řadu kabelového příslušenství. Celá řada těchto výrobků je přizpůsobena použití ve sběrnicových systémech.

Z uvedených skutečností vyplývá, že při výběru kabeláže pro sběrnicové systémy není nejdůležitější najít pouze kabel odpovídajícího standardu, ale celé řešení. Kabeláž musí být schopná přenést data a zároveň odolávat vlivům prostředí a splňovat nároky pro způsob uložení. Doporučujeme poradit se s odborníky LAPP GROUP, kteří vám nejlépe poradí při výběru optimálního produktu, ale i kompletního řešení. LAPP GROUP nenabízí pouze kabel, ale celý systém.


Pro větší náhled kliknout!

Více na www.lappgroup.cz

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LAPP Czech Republic s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933