Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: LAPP KABEL: Jaká jsou kritéria výběru kabelů pro snímače teploty? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.03.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

LAPP KABEL: Jaká jsou kritéria výběru kabelů pro snímače teploty?


LAPP KABEL: Jaká jsou kritéria výběru kabelů pro snímače teploty?
Současné trendy a požadavky na kabely ke snímačům můžeme ukázat třeba na příkladech výrobků partnera společnosti Lapp Kabel - společnosti Sensit, která patří od roku 1991 mezi významné výrobce snímačů teploty, vlhkosti a proudění. Snímače teploty nacházejí uplatnění v oblasti měření a regulace jako zdroje primární informace pro řídicí a regulační systémy, a to v mnoha odvětvích průmyslu od potravinářské techniky až po kolejová vozidla.
Komerční sdělení, ze dne: 22.03.2016



Parametry určující správný výběr kabelů jsou ovlivněny především:

Kabely pro odporové snímače teploty
K základním typům kabelů z programu skupiny Lapp pro odporové snímače teploty patří datové kabely UNITRONIC LiYCY s PVC pláštěm. Využívají se pro snímače teploty například u průmyslových praček prádla. Aby bylo možné kabel snadno vložit do miniaturního pouzdra senzoru, je nutné, aby byl vždy dodržen vnější průměr kabelu včetně deklarovaných tolerancí. To je jeden z důvodů, proč se společnost Sensit obrátila na společnost LAPP KABEL.

Pro monitorování kritických teplot ve skladech, na nádražích, v archívech, v rozvodových skříních a obecně pro aplikace „HVAC“ (heating, ventilation, air-condition) jsou využívány kabely UNITRONIC LiYY A. Tyto kabely jsou mezinárodně aprobované (UL/CSA), což umožňuje jejich širší použití i pro zámořské trhy.




Snímače teploty TCK 104/280 a TCK 101/280 pro měření teplot v konvektomatech


Odporové a termočlánkové snímače teploty pro náročné aplikace
Pro kryogenní snímače teploty ve zdravotnictví a laboratořích, kde teploty dosahují až -100°C, je u kabelů požadován větší rozsah teplotní odolnosti. Tyto požadavky splňují kabely na bázi FEP (Teflon), který se používá pro izolace žil i pláště kabelů. V sortimentu teplotně odolných kabelů skupiny Lapp je takovým kabelem ÖLFLEX HEAT 205 MC, případně ÖLFLEX HEAT 205 PTFE/FEP v provedení se stíněním.

Měření teplot v konvektomatech zajišťují snímače teploty TCK 104/280 popř. TCK 101/280 (čtyřbodová a jednobodová sonda). Senzory a kabely jsou v této aplikaci vystaveny teplotám až 280°C. Kromě teplotní odolnosti je požadována i vysoká chemická odolnost a splnění specifických norem pro použití v potravinářském průmyslu. Nutností je i certifikace zdravotní nezávadnosti FDA. Speciálně pro tuto aplikaci byl vyvinut termočlánkový kabel s pláštěm z PTFE, který je možné díky jeho vlastnostem a certifikacím použít i v oblasti přímého styku s potravinami.

Společnost LAPP KABEL dokáže díky širokému sortimentu kabelů, které má ve svém standardním programu, nabídnout řešení pro velké množství aplikací. Pro náročná prostředí, specifické nároky na konstrukci, normy a podobně dokáže Lapp Kabel vyrobit kabely na míru tak, aby splňovaly i ty nejnáročnější požadavky.

Vyberte si i vy ten správný kabel díky Vyhledávači kabelů!


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o aktuální
papírový katalog
produktů Lapp Kabel

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LAPP Czech Republic s.r.o. - Bartošova 315, Otrokovice - 573 501 011 - info@lappgroup.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.