Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

LAPP: Novinka pro fotovoltaiku - Lapp Group představuje nový typ kabelu ÖLFLEX® TRAFO


Document Actions
LAPP: Novinka pro fotovoltaiku - Lapp Group představuje nový typ kabelu ÖLFLEX® TRAFO
Přední světový výrobce kabelů, příslušenství a integrovaných řešení v oblasti kabelových systémů představuje zcela nový typ kabelu pro fotovoltaiku, produkt s obchodním názvem ÖLFLEX® TRAFO. Jaké jsou jeho vlastnosti a kde najde využití, se dočtete zde ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 24.03.2011


Skupina Lapp, přední světový výrobce kabelů, příslušenství a integrovaných řešení v oblasti kabelových systémů představuje zcela nový typ kabelu pro fotovoltaiku, který je vhodný pro napětí 1,8/3kV. Produkt s obchodním názvem ÖLFLEX® TRAFO doplňuje stávající sortiment kabelů pro fotovoltaiku. Lapp Group tak nabízí kompletní systémové řešení kabeláže pro toto odvětví. Stuttgartská společnost vyvinula novou řadu kabelů ve spolupráci s SMA Solar Technology AG, technologickým lídrem v oblasti solárních střídačů, za pouhých osm týdnů. Kabel je speciálně určen k propojení centrálního střídače a transformátorové stanice pro střední napětí. Umožňuje tak přímé připojení solární energie do rozvodné soustavy.

Požadavky na provoz v extrémních podmínkách
Základním požadavkem zadavatele projektu SMA byla velmi dobrá flexibilita kabelu při velkých průřezech a požadavek na odolnost vůči prostředí, kde je kabel používán. Kabel je vysoce proudově zatížitelný. Díky robustnímu vnějšímu plášti je možné kabel ÖLFLEX
® TRAFO uložit přímo do země bez nutnosti použít další ochranu. Díky speciálnímu vnějšímu plášti z materiálu zesíťovaného elektronovým paprskem je zajištěna vynikající odolnost proti UV záření, ozónu a povětrnostním vlivům.
"Společnost Lapp Group dokázala rychle reagovat a vyvinout speciální kabel na základě našich požadavků a představ", potvrdil mluvčí SMA.

Nový kabel pro střední napětí je možné použít v rámci teplotního rozsahu (-40°C až +100°C), je proto vhodný pro použití ve FV systémech i v extrémních klimatických podmínkách. Díky svojí univerzálnosti je vhodný pro ostrovní (off-grid) systémy všude tam, kde využívají energii z obnovitelných zdrojů pro přímou spotřebu. Vzhledem k mezinárodním standardům, kterým nový kabel odpovídá, je možné jej použít v mnoha dalších aplikacích při výrobě elektrické energie, resp. v konstrukci strojů a zařízení. Skupina Lapp pracuje také na vývoji kabelu podobných vlastností pro využití na větrných turbínách při torzním namáhání.

Kabel ÖLFLEX® TRAFO bude v letošním roce představen na mezinárodních trzích. "Vývojem nového kabelu jsme reagovali na konkrétní požadavky zákazníka s celosvětovou působností – SMA, kde cílem bylo vyvinout kabely pro vyšší třídu napětí danou použitými střídači." potvrdil Michael Collet, vedoucí střediska pro obnovitelné zdroje energií skupiny Lapp. "Vzhledem k tomu, že ÖLFLEX® TRAFO je prvním kabelem pro vyšší napěťovou třídu, který je vhodný pro uložení do země, odolný a současně cenově výhodný, očekáváme pozitivní reakci trhu".

Lapp Group: systémový dodavatel pro obnovitelné zdroje
Skupina Lapp představila v minulých letech mnoho inovativních produktů poskytujících komplexní řešení v oblasti kabeláže obnovitelných zdrojů energií. Sortiment výrobků pro fotovoltaiku zahrnuje kabely ÖLFLEX
® TRAFO s extrémně nízkým odporem, odolné kabely pro solární moduly ÖLFLEX® SOLAR, konektory pro fotovoltaiku EPIC® SOLAR, SKINTOP® kabelové vývodky, UNITRONIC® systémy pro přenos dat a FLEXIMARK® označovací systémy.
"Nový ÖLFLEX
® TRAFO doplňuje skupinu kabelů pro fotovoltaiku, která nyní tvoří ucelené řešení kabeláže od solárního panelu až po rozhraní vysokého napětí distribuční soustavy," říká Michael Collet. "Jsme nejen výrobci solárních produktů, ale také partnerem pro jakýkoli druh projektů v oblasti fotovoltaiky."

Společnost LAPP KABEL s.r.o. je součástí celosvětově působící skupiny Lapp. Majitelem skupiny je rodina Lapp a pracuje v ní cca 2.800 zaměstnanců. Skupinu tvoří 40 distribučních a 15 výrobních firem. Centrála LAPP GROUP je v německém Stuttgartu. Svůj počátek datuje do roku 1957 a během svého více než padesátiletého působení na vyspělých průmyslových trzích se stala synonymem nejvyšší kvality pro průmyslové kabely, konektory, kabelové vývodky, energetické nosiče, označovací systémy, komponenty pro průmyslovou automatizaci a kabelové příslušenství. Tyto produkty nacházejí uplatnění u zákazníků v mnoha průmyslových oborech. Mezi ty nejvýznamnější patří výrobci obráběcích strojů a manipulační techniky, výrobci elektrických rozvaděčů, automobilový průmysl apod. V minulém účetním období (2010) činil celkový obrat skupiny 633 mil. EUR.

Obchodní zastoupení skupiny v České a Slovenské republice vzniklo v roce 1993 a krátce nato, v roce 1998, byla založena společnost LAPP KABEL s.r.o. V roce 2003 následovalo založení slovenské společnosti LAPP SLOVENSKO, s.r.o. a v roce 2004 přemístění významné části výroby kabelové konfekce ze Stuttgartu do Holešova. Firma se nachází ve 4 lokalitách (Otrokovice, Holešov, Praha a Nitra). Celkový počet zaměstnanců činí 199.
Organizačně jsou začleněni do 4 divizí: obchodní, provozní, výrobní a divize zaměřené na oblast energetiky a petrochemie.

Pokud máte zájem o více informací, můžete si o ně zažádat níže uvedeným formulářem!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LAPP Czech Republic s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933