Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

LAPP: Exportéři do USA pozor! Změna předpisů!


Document Actions
LAPP: Exportéři do USA pozor! Změna předpisů!
Čeští výrobci a exportéři strojů do USA zbystřete! Aktuální znění normy NFPA79 zakazuje použití doposud užívaných kabelů AWM (UL recognized) ve strojích! Pokud se zabýváte vývojem a exportem na americký trh, budete muset konstrukčně pozměnit dosavadní typy produktů.
Miroslav Minařík, Pavlína Červená, ze dne: 30.09.2008

 

Proč?
Hrozí skutečnost nepřevzetí dodávky, která nesplňuje tato zpřísňující pravidla. A co pak se stroji na jiném kontinentě, které jsou konstrukčně nepřijatelné? Navíc připočtěte nedodržení termínu a ztrátu důvěry klienta ... Odborníci z Lapp Group uvádějí, že doposud nová změna ještě neplatí plošně po celém území USA, ale ve zbývajících státech lze toto zpřísnění do konce roku určitě předpokládat.

Severní Amerika je velice důležitou cílovou destinací pro mnohé české firmy. Každá dodávka musí splňovat mnohá nařízení, která se často stát od státu liší (myšleno jednotlivých amerických).  Zákonné předpisy mají zcela jinou filozofii a nelze očekávat běžné evropské zvyklosti. A s přihlédnutím na závažnost možných postihů při způsobených škodách lze označit export za ne příliš snadný.

Je také nutno přihlédnout ke skutečnosti, že v každém státě se mohou předpisy pro instalace lišit díky rozhodnutí místních šerifů. Ti se však mnohdy rozhodují na základě svého neodborného uvážení, ke kterému si mohou, ale i nemusí přizvat odborníka na konkrétní danou oblast.

Kromě viditelných transformátorů vn/nn přímo u objektů si můžete povšimnout i častých instalací v kovových trubkách. Z našeho pohledu se jedná o naprosto neflexibilní systémy ukládání, ovšem všechna tato pravidla mají svou historii a důvod, proč se stále dodržují. Evropan by se měl mít na pozoru v případě amerických elektroinstalačních odlišností, nikoliv automaticky "předpokládat" z praxe ve státech EU.

Z konference LAPP GROUP Stuttgart 2008 ...
„Zvláštní je na tom to, že místní právo je nadřazeno právu daného státu a předpisy se liší podle toho, ve které lokalitě je instalace prováděna." Pro instalaci, jenž je ve shodě s NEC, však existuje možnost řešení, která umožňuje provést otevřené uložení kabelů a vyhnout se tak nevýhodám vedení v trubkách.

V článku 336 jsou definované podmínky pro otevřené uložení kabelu (TC kabel). Kdo chce instalovat v evropském stylu, může to provádět v souladu s normami dle předpisů USA pouze s TC kabely jako ÖLFLEX® Tray II nebo ÖLFLEX® Tray II CY. Přesto se u každého zařízení doporučuje před plánováním a instalací kontaktovat příslušné místní schvalovací orgány. Fleig: „Nejlepších výsledků se dosáhne, jsou-li koncový zákazník nebo instalující firma ochotni na problematice spolupracovat.“ Tak lze již předem vyjasnit specifické požadavky a zabránit drahým zpožděním při uvádění do provozu.

Pokud vás zajímají aktuální změny na americkém trhu, kontaktujte specialisty společnosti LAPP GROUP!

 
 


 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LAPP Czech Republic s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933