Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Chcete uložit? Vyberte si KOPOS!


Document Actions
kopo_5_lav2.jpg
V Kolíně má sídlo jeden z nejvýznamnějších výrobců elektroinstalačního materiálu v Evropě, KOPOS Kolín, a.s. Co si pro Vás připravil nového? Následující článek Vám poskytne důkaz, že v Koposu skutečně nespí na vavřínech a inovují svoje výrobky. Jednou z nových záležitostí jsou v nabídce tohoto výrobce kabelové lávky (rošty) a také systém podlahové instalace.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 6.07.2004

V Kolíně má sídlo jeden z nejvýznamnějších výrobců elektroinstalačního materiálu v Evropě, KOPOS Kolín, a.s. Co si pro Vás připravil nového? Následující článek Vám poskytne důkaz, že v Koposu skutečně nespí na vavřínech a inovují svoje výrobky. Jednou z nových záležitostí jsou v nabídce tohoto výrobce kabelové lávky (rošty) a také systém podlahové instalace.

Kabelové lávky KL „KOPOS“

Kabelové lávky „KOPOS“ můžeme rozdělit do tří kategorií použití:

  • Řada KL 60 – zatížení max. 30 kg/m při rozpětí 3000 mm
  • Řada KL 85 – zatížení max. 60 kg/m při rozpětí 3000 mm
  • Řada KL 110 – zatížení max. 120 kg/m při rozpětí 3000 mm

Základní řada lávek KL 60, 85 a 110 se vyrábí v šířkách od 200 do 600mm. Bočnice lávek jsou tvořeny L-profily, příčky jsou přivařeny za studena. V případě požadavku na svislou instalaci se nabízí ideální řešení v podobě lávky SKL 60, k upevnění na stěnu slouží distanční úchyt KLDI 35x110. Povrchová úprava těchto lávek je pozink v tloušťce minimálně 275g/m2, na vyžádání lze dodat kabelové lávky KL také žárově zinkované.

  • Řada KL DAVID – zatížení max. 80 kg/m při rozpětí 3000 mm
  • Řada KLOB a KLOBE – zatížení max. 150 kg/m při rozpětí 3000 mm
  • Řada KL SAMSON – zatížení max. 310 kg/m při rozpětí 3000 mm

Kabelové lávky KL DAVID jsou lehké (např. KLD 60X200 váží pouze 2,80 kg/m) a přesto vynikají svojí pevností a nosností. Tato přednost pak usnadňuje montáž. pevné. Lávky KL DAVID se vyrábí v šířkách od 200 do 600 mm, výška zaoblené bočnice je 60 mm. Samozřejmostí je kompletní příslušenství včetně sonapek. Standardně dodávané jsou v provedení žárový pozink.
Pro projekty, kde se jsou požadavky na maximální zatížení ještě vyšší, doporučujeme lávky KLOB a KLOBE (KLOBE pouze v provedení pozink). Bočnice jsou tvarovány z oválné ocelové trubky o průřezu 80x25 mm. Výhodou je extrémní tuhost, zaoblené rohy omezují riziko poškození kabelu na minimum. Nejvyšší možnost zatížení pak nabízí lávky řady KL SAMSON.

  • Řada KL GOLIÁŠ 100 – zatížení max. 50 kg/m při rozpětí 6000 mm
  • Řada KL GOLIÁŠ 150 – zatížení max. 125 kg/m při rozpětí 6000 mm
  • Řada KL GOLIÁŠ 200 – zatížení max. 200 kg/m při rozpětí 6000 mm

Řada lávek KL GOLIÁŠ je určena pro extrémní podmínky.

Podlahové instalace

Podlahové kanály PIK, PIKI, PIKL a PIKLI
Podlahové kanály se používají pro rozvod instalace v podlaze, vyrábějí se ve třech výškových provedeních 28, 38 a 48 mm. Dle výšky kanálu se poté vybere i příslušný typ podlahové krabice PANDORA. Podlahové kanály se dodávají pozinkované, tl. kanálu je 1mm, tl. víka u kanálů PIK/PIKI je 1,50 mm, u PIKL/PIKLI 1,00 mm. Dle množství instalovaných kabelů je možné zvolit šíře 170, 250, 350 a 370 mm, provedení dvou nebo tří komorové.

Podlahové krabice
Podlahové krabice PANDORA jsou opatřeny čtyřmi upevňovacími otvory. Kanály se při instalaci zasouvají asi 10 mm do krabice až po zarážku. Tím je zaručena optimální elektrická vodivost. Krabice PANDORA jsou prodávány pod obchodním označením PANDORA 28, PANDORA 38 a PANDORA 48. V případě, že výšku je nutné regulovat, můžeme použít zvyšovací rám ZR. Vystrojení krabic je vyvinuto pro systém Mosaic od firmy Legrand. Instalace krabic PANDORA je velmi intuitivní a zaručuje optimální kvalitu elektroinstalace v podlaze.

Pokud vás zajímají technické podrobnosti tohoto sortimentu, máte možnost si o ně zažádat níže uvedeným formulářem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Článek nabízí pohled za kulisy výroby plastových produktů KOPOS. Od vstřikování plastů až po extruzi, nahlédneme do tajů výroby. Automatizace hraje klíčovou roli při osazování instalačních krabic šroubky, kamery kontrolují, zda výrobek odpovídá kvalitativním vzorům ve tvaru a velikosti. Zajímavé je sledovat, jak stroje zvládají i složité úkoly, jako je krácení ohebných trubek. Výroba nezahrnuje pouze plastové díly, ale také pancéřové trubky, ocelové kabelové lávky a hliníkové instalační krabice. Každý detail má svůj význam. Více zde ...
Představte si, že míjíte firmu KOPOS každý den a jednoho dne se rozhodnete prozkoumat, co se skrývá za jejími červenými zdmi. Má krátká poznámka je jedné z předních českých výrobních společností elektroinstalačního materiálu. Prohlídku provozů nových technologií a automatizace jsem nemohl odmítnout. Chtěl jsem na vlastní oči vidět, jak oživují produkty známé nejen po celém Česku. Zjistil jsem například, jak malá změna v poměru přísad může radikálně změnit vlastnosti plastů a jak KOPOS využívá každý kousek odpadu k recyklaci.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933