Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

L.P.ELEKTRO: ITI a LP Pracovní stroje Nymburk 2007


Document Actions
L.P.ELEKTRO: ITI a LP Pracovní stroje Nymburk 2007
V oblasti Polabského školícího a informačního střediska se objevila společná akce ITI Praha a L.P. elektro, zaměřená na pracovní stroje. Její součástí byl nový instruktážní film, který může být dobrou inspirací pro mnohé elektrotechniky!
Miroslav Minařík, ze dne: 17.05.2007
reklama

Společnost L.P. elektro pořádala společně s ITI Praha a PŠIS druhé setkání, tentokrát v Nymburce. Na programu byla oblast elektrických zařízení pracovních strojů za provozu.

Oldřich Küchler Lidmila Kleinová

Náměstek ITI Oldřich Küchler představil požadavky k bezpečnému provozu a použití pracovních strojů v návaznosti na Nařízení Vlády 378/2001 Sb. Účastníky podrobně a poutavě seznámil s kvalifikací a požadavky na strojní zařízení uváděná na trh dle NV 24/2003 Sb. Lidmila Kleinová shrnula své vědomosti kolem bezpečnosti strojních zařízení pohledem  ČSN EN ISO 12100 při zkouškách a ověřování za provozu, stanovení zásad pro posouzení rizik ve smyslu ČSN EN 1050.

Jiří Váňa a Zbyněk Urban

PŠIS, Jiří Váňa prezentoval populární CD Elektro. Doktor Zbyněk Urban oslavil 70. narozeniny. Nechyběl František Kosmák s informacemi o prevenci, Josef Vozobule s přednáškou o posuzování elektrického zařízení strojů za provozu podle ČSN EN 60 204–1 a po celou dobu pozorně naslouchal kolega z časopisu ELEKTRO Jiří Kohutka. Co bylo nezvyklého, byl promítaný film!

Jiří Sluka

Co zajímavého je na zmiňovaném filmu?
...
zeptal jsem se jedné z hlavních postav tohoto instruktážního filmu Jiřího Sluky z ITI ...
... kompletní představení přístrojů, postupy měření a samotné principy měření ke vztahu k normě, uvedený materiál lze použít částečně i jako návod, který přivítají především ti, kteří doposud nemají praktické zkušenosti s měřením tohoto druhu ...

Tento filmový materiál bude námi recenzován v samostatném článku a s největší pravděpodobností si jej budete moci i objednat.

Čtvrtek večer byl ve znamení plavby po Labi. Zdymadlo přemístilo loď o 2,5m. Na lodi se vedly neformální rozhovory, které v mnohých případech potvrzovaly mé domněnky o totální roztříštěnosti elektrotechnických zájmů, které nakonec ústí v izolované, individuální aktivity, které elektrotechniku v ČR nijak nerozvíjí.

Nymburk se opravdu povedl!
Škoda, že mi nikdy na žádné z přednášek nezbývá čas k jejich úplnému vyslechnutí. Koneckonců nejsem řádně platící návštěvník ... :-)

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933