Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

KNIHA: Pohledy do minulosti elektrotechniky


Document Actions
Článek
Opravdu netradiční pohled do minulosti elektrotechniky. Kniha profesora Ing.Daniela Mayera, DrSc. z elektrotechnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni.
Miroslav Minařík, ze dne: 29.08.2002
reklama

Občas zabloudím do knihkupectví zkontrolovat, zda není nutné doplnit knihovnu o nějaký nový titul, který mimochodem vychází. Přehrabuji se v hromadě knih o tom, jak používat e-mail, jak surfovat, jak nejlépe.... jednoduše hromadou bezcenných knih ovšem za řádově stokoruny! V jedné krabici byly ležáky, které pravděpodobně nešly na odbyt. Např. "Zkoušky pracovníků elektro..." 10,-Kč, kniha i už za těch 10Kč,- drahá, ale pak najednou držím v ruce knihu, z které na mne koukají známé osobnosti (a slevněnou ze 150,-Kč na 45Kč,-).

Pohled pánů Faradaye, Maxwella, Edisona a Křižíka mne přesvědčil (po předchozím hledání) o nákupu. Po otevření knihy se objevila opravdu zajímavá tabulka délek života mnoha osobností, uspořádaná tak, aby bylo přehledně vidět kdo, kdy a jak dlouho žil.

V knize objevíte další pohledy na vývoj elektrotechniky, které nám při pátrání určitě unikly. Podrobně popsány jednotlivé objevy tak, jak na sebe navazovaly.

Ne méně zajímavá je část o vzniku měřících přístrojů. Vývoj elektrotechniky šel ruku v ruce s objevy sdělovací techniky, které se část knihy věnuje také. Také naleznete tradice našeho inženýrského školství s popisem některých našich vysokých škol.

Knihu určitě doporučuji, zvláště pak "fajnšmekrům", které historie elektrotechniky zajímá. Vydalo nakladatelství Kopp v roce 1999.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933