Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KURIOZITY: Zedníkova ochrana svítidla zábranou (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 31.12.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KURIOZITY: Zedníkova ochrana svítidla zábranou


KURIOZITY: Zedníkova ochrana svítidla zábranou
Jak zvýšit bezpečnost objektu, aby to pokud možno již nestálo nic navíc? V praxi se můžeme setkat s různými neobvyklostmi, některé mohou vznikat nevědomky, jindy jsou naopak zamýšlené! Uvedené řešení jednoho svítidla pro dvě místnosti opravdu splnilo účel. Jen ho patrně v žádné ČSN nenalezneme jako doporučení. A možná v tom je také kouzlo doporučených státních norem :-).
Jiří Macháček, ze dne: 31.12.2015



Skutečnost, že se v nestřežených a veřejně přístupných prostorách krade, není žádnou zvláštností. V jednom blíže nespecifikovaném objektu se ztrácelo vše, co nebylo pevně ukotveno ke stavbě.

Pro větší náhled klikněte!

Majitel objektu byl z toho již tak nešťastný, že poptal a následně zahrnul do projektu rekonstrukce objektu elektronický zabezpečovací systém včetně monitorovacího systému. Jeho rozhodnutí urychlil také fakt, že byl sám terčem posměchu poté, co se ztratil i plynový kotel.


Pro větší náhled klikněte!

Než jej stihl nahradit novým, zmizel i rozvaděč nízkého napětí. A to už bylo moc! Rozhodl se veřejné prostory oddělit od všeho, co by se ještě dalo ukrást a nechal postavit speciální "čínskou zeď".


Pro větší náhled klikněte!


Obrázky, které vidíte, nejsou nějakou zedníkovou hloupostí, ale zcela cíleným záměrem! Do rekonstrukce zbýval půlrok, a než přidávat další zcela nová svítidla do míst, kde si svým stávajícím majitelem nemůže být jisto ani plynové zařízení, bylo nakonec toto strategické rozhodnutí.


Pro větší náhled klikněte!

Toto řešení vlastně není vůbec žádná novinka. V dobách elektrifikace vesnic bylo zcela běžné, že jedna žárovka osvětlovala například dvě místnosti chlévů. A tak byl tento model pouze převzat a stávající krytí IP56 bylo doplněno o jednu stěnu z cihel.

A jak to dopadlo?

Tato svítidla se skutečně neztratila, zato venku před budovou kdosi potřeboval sloup přípojky. Ale to je již jiný příběh.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.