Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

KURIOZITY: Stačí, že jsem ten hromosvod povolil ...


Document Actions
KURIOZITY: Stačí, že jsem ten hromosvod povolil ...
... hyzdit to tady ale nebude, oznámil majitel domu po té, co nechal celou budovu zaomítat. Pokrčil jsem rameny a šel si po své práci. Normy jsou doporučující řešení, nelze jejich postup vyžádat proti vůli majitele. Pokud majitel vyhodnotí svá rizika, je oprávněn se rozhodnout sám, jak chce. Inu každý svého štěstí strůjce.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 17.04.2009
reklama

Budovu umístěnou na místě se zvýšenou bouřkovou aktivitou bez hromosvodu by zde asi nikdo ani nepovolil postavit. A tak majitel tiše souhlasil, že tu hromosvodní zbytečnost milostivě zainvestuje. Já se k tomuto případu dostal zcela náhodou, protože jsem se v jednom okamžiku ocitl po ruce.

Vysoce vzdělaný majitel bezpochyby nešetřil cizími výrazy, aby se vymezil od běžných životních konzumentů. Komunikační problém byl cítit v prvních větách, kdy zaznělo: "...  kdo zde bude pracovat, prokáže svou kvalifikaci příslušným dokladem, jinak se nemáme o čem bavit ..." Objekt jako tržní pobídka byla v době nejistoty určitě zajímavá a tak toho večera se zúčastnění dodavatelé pustili do hledání svých vysvědčení, výučních listů a podobně. Tiše jsem doufal, že tato výzva byla pouhým klišé, vyplňující část projevu investora.

Druhý den, ihned po návštěvě svého neoblíbeného zubaře, jsem zamířil na stavbu. Ve vchodě domu probíhaly vstupní pohovory s dělníky. Pomale jsem se vsunul do hloučku a pozoroval jsem to divadlo. Majitel využíval své ruštiny, aby podrobil stavební dělníky svým neobvyklým otázkám. Když mě uviděl, přerušil přijímací proces štukatérů a s chutí se pustil do mne. Dobré skoro poledne pane inženýre, tak jaképak kvalifikační předpoklady máte vy? Jen ty nejlepší pane docente, odvětil jsem, a v duchu vzpomínal na další jeho hodnosti. Předpokládám, že je máte s sebou, jinak zde nemáte co pohledávat, přecedil a pohladil si vestičku na obtloustlém břiše.
Svou práci jsem již odvedl, projekt hotový, schválen, stavba stojí, vzpomínáte? Pokusil jsem se o reakci. Ach ano, projektant ... v tom případě jste zde zbytečný. Elektroinstalační firma stavbu předala, a odešla.
Má jediná funkce byla právě škrtnuta ze seznamu. Měl jsem stavbu projít se stavbyvedoucím a revizním technikem. Oba byli zrušeni také. Nepředložili kvalifikační důkaz. Pro jistotu jsem zkontroloval, zda není prvního dubna a odjel jsem na druhou stavbu.

Za nějakou dobu jsem měl schůzku s kolegou nedaleko toho místa. Vzpomněl jsem si na neovyklou proceduru a prohlédl jsem si hotovou stavbu zvenčí. Při zaostření na svod jsem dostal informační "facku". Byl zaomítnut.

Takto ve stavu omráčení jsem byl zastižen topenářem, který nadávkami nešetřil. Taky zde máte svůj čas? Vše chtěl expresně a kvalitně, finančními odměnami nešetřil. Nakonec nás před dokončením nevpustil, že jsme nepředložili doklady o odborném vzdělání ....

Ten člověk se zřejmě pomátl. Vytáčím jeho mobilní číslo a oznamuji, že ten skrytý svod není správného provedení.  "Stačí, že jsem ten hromosvod povolil, hyzdit to tady ale nebude ... a ostatně pane inženýre, omítkáři na rozdíl od vás své vzdělání doložili ..."

A tak se můj pracovní týden zpestřil o jednu zábavnou historku, kterou musím poslat do skvělé sbírky kuriozit portálu Elektrika.cz

JRY - redakčně upraveno

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
První hromosvodní centrum v České republice bylo před třemi léty otevřeno v odborném učilišti v Chomutově. Minulý týden se objevilo na zcela nové adrese. Vše v souvislosti s narozeninami LUMA Plus a rekonstrukcí jejich sídla ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933