Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Druhy ochran před úrazem elektrickým proudem


Document Actions
Druhy ochran před úrazem elektrickým proudem
Mezi kompletní opatření na ochranu před úrazem elektrickým proudem – zkráceně řečeno mezi ochrany, tj. opatření, která zahrnují jak ochranu základní (dříve nazývanou ochranou před dotykem živých částí), tak ochranu při poruše (dříve nazývanou ochranou před dotykem živých částí) patří: ochrana automatickým (samočinným) odpojením od zdroje, ochrana dvojitou nebo zesílenou izolací, ochrana pospojováním ...
Michal Kříž, ze dne: 20.12.2012
reklama

 

Mezi kompletní opatření na ochranu před úrazem elektrickým proudem – zkráceně řečeno mezi ochrany, tj. opatření, která zahrnují jak ochranu základní (dříve nazývanou ochranou před dotykem živých částí), tak ochranu při poruše (dříve nazývanou ochranou před dotykem živých částí) patří:

  • ochrana automatickým (samočinným) odpojením od zdroje,
  • ochrana dvojitou nebo zesílenou izolací,
  • ochrana pospojováním,
  • ochrana elektrickým oddělením,
  • ochrana nevodivým okolím (pro nízké napětí),
  • ochrana SELV a PELV a
  • ochrana omezením ustáleného dotykového proudu a náboje.

Z hlediska projektování jsou nejdůležitější ta ochranná opatření, která se uplatňují v rámci elektrických instalací. To je vedle dvojité nebo zesílené izolace, elektrického oddělení a malého napětí především automatické odpojení od zdroje.

Princip ochrany automatickým odpojením od zdroje (podle ČSN 33 2000-4-41 ed-2)

Automatické odpojení od zdroje je ochranné opatření, jehož

  • základní ochrana je zajištěna základní izolací živých částí nebo přepážkami nebo kryty (což jsou opatření zajišťovaná výrobci elektrických předmětů, tj. vodičů, kabelů, přístrojů a elektroinstalačního materiálu) a
  • ochrana při poruše je zajištěna ochranným pospojováním a automatickým odpojením v případě poruchy v souladu s příslušnými podmínkami pro toto odpojení.

Pokud se týká základní ochrany, tak základní izolace živých částí je v naprosté většině případů zajišťována na straně výrobců elektrických předmětů (jenom ve výjimečných případech norma připouští doplňování izolace v místě montáže), obdobně jako ochrana krytem, u které je základní starostí montážní firmy zvolit správné krytí elektrického zařízení (rozváděčů, rozvodnic i instalačních krabic či přístrojů).

V rámci ochrany při poruše pospojování a uzemnění zajišťuje, že ani při poruše mezi místem s poruchou a ostatními pospojovanými částmi nebude příliš zvýšené napětí. Dokonce je možno zvýšením vodivosti (zvětšeným průřezem) vodičů pospojování zajistit, že ani při poruše nebude toto napětí větší než 50 V (resp. 25V v prostorech se zvýšeným nebezpečím úrazu elektrickým proudem). Proto také je doplňující pospojování záchranným opatřením v případech, kdy není (např. z důvodu volby ochranných přístrojů zajišťujících automatické odpojení) možno dosáhnout dostatečně krátké doby odpojení. Nicméně, i když se neuplatňuje doplňující pospojování a neživé a cizí vodivé části elektrických zařízení jsou propojeny prostřednictvím hlavního pospojování a uzemnění, snižuje i toto pospojování napětí mezi těmito částmi při poruše, přestože část poruchového proudu po dobu jejího trvání poruchy mezi pospojovanými místy protéká a vytváří tak napěťové rozdíly mezi nimi.

To ovšem ještě není princip ochrany automatickým odpojením. Ten spočívá v tom, že při poruše vznikne elektrický proud, a ten je zaregistrován ochranným prvkem (ochranným přístrojem), který obvod, v němž došlo k poruše, automaticky odpojí. Princip je znázorněn na obr. 7.


Obr. 7 – Princip ochrany automatickým odpojením

Poruchový proud může být detekován jak ve fázovém vodiči (na ten mohou reagovat nadproudové ochranné přístroje (pojistky nebo jističe), tak i jako rozdíl (lépe řečeno součet) proudů ve vodičích pracovního obvodu (ten detekují proudové chrániče). Přístroje (napěťové chrániče) zase reagují na napětí na neživé části (tj. na proud procházející z neživé části na tzv. neutrální zem.

Především jde o to, aby porucha byla odpojena včas. Ve stručnosti řečeno platí, že čím větší proud lidským tělem prochází, tím kratší musí být doba jeho působení, aby z toho ten člověk vyvázl bez následků. Závislosti velikostí proudů střídavých a stejnosměrných, které ještě člověku neublíží, na čase, jsou určeny ve zprávě IEC/TS 60479-1. Protože tyto proudy by se těžko určovaly a pro techniky se lépe pracuje s mezními hodnotami napětí, která člověku neublíží, byly uvedené hodnoty proudů vynásobeny impedancemi lidského těla (závisejícími na napětí, které ho se člověk dotýká). Tak byly získány závislosti maximálních přípustných dob trvání na velikosti napětí, o němž je předpokládáno, že se ho člověk dotýká. Dvě z těchto závislostí (pro střídavá napětí a pro prostory normální včetně prostorů nebezpečných a pro prostory zvlášť nebezpečné) jsou vyneseny na obr. 8.


Obr. 8 – Maximální přípustné doby trvání předpokládaného dotykového napětí (obrázek je zpracován podle IEC/TR 61200-413)

Pokud se týká maximální doby odpojení v konkrétních sítích, připomeňme si pouze,
že ta je

  • v sítích TN 230V/400V
    - pro koncové obvody, které nepřekračují 32A; 0,4s,
    - pro distribuční obvody a pro obvody nad 32A; 5s,

  • v sítích TT 230V/400V
    - o pro koncové obvody, které nepřekračují 32A; 0,2s,
    - o pro distribuční obvody a pro obvody nad 32A; 1s.

K podstatné změně tedy oproti předchozímu vydání normy došlo v pohledu na maximální doby odpojení vyžadované v sítích TT. Proč jsou maximální doby odpojení v sítích TT podstatně kratší než v sítích TN, vyplývá z následujících obrázků 9 a 10.


Obr. 9 – Rozložení potenciálů a velikosti napětí na vodiči PEN proti zemi při poruše v síti TN-C


Obr. 10 – Rozložení potenciálů a velikosti napětí na neživých částech proti zemi při
poruše v síti TT

Na uvedených obrázcích je znázorněno, že při poruše se na neživých částech v síti TN objevuje podstatně nižší napětí než v sítích TT. Konkrétně příklad na obrázku 9 ukazuje, že na vodiči PEN a tím také na ochranných vodičích PE se při poruše objeví napětí 90 V. Podle obrázku 8 je vidět, že toto napětí je třeba v prostorech z hlediska nebezpečí úrazu elektrickým proudem normálních odpojit do 450ms. Tomu odpovídá požadavek normy – odpojení v síti TN AC 230V do 0,4s.

Na příkladu na obrázku 10 je vidět, že na neživých částech se v síti TT při poruše objevuje napětí 170V. Podle obrázku 8 je vidět, že toto napětí je třeba v prostorech z hlediska nebezpečí úrazu elektrickým proudem normálních odpojit do 230ms. Tomu odpovídá požadavek normy – odpojení v síti TT do 0,2s.


Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 53

Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 12)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933