Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KOVOBLESK: Součásti pro hromosvody a uzemnění 2017 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.08.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KOVOBLESK: Součásti pro hromosvody a uzemnění 2017


KOVOBLESK: Součásti pro hromosvody a uzemnění 2017
Seznamte se s katalogem českého výrobce normalizovaných materiálů pro stavbu hromosvodů a uzemnění. K dispozici jsou všechna běžně užívaná provedení povrchových úprav, respektive použitých kovů. Tento technický sešit je sestaven tabulkově podle užití a účelu. Vyráběné produkty jsou ověřeny českou autoritou EZÚ Praha.
Igor Nováček, ze dne: 16.08.2017



Hromosvod, respektive ochrana před bleskem by měla být v dnešní době spíše samozřejmostí než úvahou, zda ano či ne. Ovšem ne vždy se stavba zadaří učebnicově. Přičemž hromosvod není pro odborníky nic složitého a neřešitelného. Podívejme se na katalog českého výrobce hromosvodních součástí ...


Úvodní obrázek napovídá, který díl soustavy kde v katalogu najít. Velice praktický začátek pro snadnou orientaci. Asi na čtyřiceti stranách nalezneme sortiment dodávaný do velkoobchodní sítě, včetně možnosti přímého nákupu u tohoto výrobce.

Z jakých materiálů lze vybírat?
Výrobce uvádí čtyři varianty hromosvodních soustav a příslušenství.
- zinkované
- měděné
- hliníkové
- nerezové


Pro větší náhled kliknout!
 
Co v katalogu nalezneme?
Kromě hromosvodních prvků také zmínku o Sonapkách, ale nás nyní zajímají hromosvody. Pokud bych to měl shrnout stručně, pak lze označit nabídku od A po Z. Alespoň dle českých zvyklostí co za ochranu před bleskem užíváme.

- Podpěry vedení
- Svorky
- Ochranné stříšky
- Ochranné úhelníky
- Zaváděcí tyč
- Držáky
- Ostatní doplňky a příslušenství
- Držáky
- Ochranné trubky
- Jímací tyče
- Podstavce
- Stojany a držáky
- Zemniče
- Teleskopický jímač
- Oddálené hromosvody
- Montážní návod
- Technická část
- Přehled platných norem

Provedení podrobností
V tomto případě jde čistě o technický katalog k vyhledání příslušného materiálu. Podrobnosti nalezneme rychle s názvem, okótovaným obrázkem, popisem použití a technickou tabulkou. Trošku jsem byl zvědavý co se skrývá v kapitole Montážní návod, resp. strana 38. Tedy rozhodně nečekejme instantní návod návrhu hromosvodního systému, ale montážní návod jednotlivých prvků. Jak hromosvod navrhnout je předmětem mnoha školení a zkušeností v praxi. To v žádném katalogu nenajdeme.

Můj závěr
Tento informační materiál je skvělý přehled pro nákup či rychlou orientaci pro výběr. Líbí se mi praktická tabulka možných spojení, která pomůže snad každému. Nováčkovi prozradí, staršímu připomene. Pokud výrobce dodává na trh zboží podle platných ČSN, pak už závisí na správném provedení konkrétního případu ochrany před bleskem. Na kvalitě materiálu samozřejmě také velice záleží, ovšem bez kvalifikovaného hromosvodáře může být na sttřeše klidně i zbytečná hromada kovu ...

Přihlášení verifikovaní uživatelé mají možnost katalogem listovat a prohledávat ho zde.
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.