Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

KOPOS: Slavíme 90. výročí a představujeme novou požárně odolnou krabici


Document Actions
KOPOS: Slavíme 90. výročí a představujeme novou požárně odolnou krabici
Rok 2016 je pro společnost KOPOS Kolín ve znamení oslav 90. výročí. Společnost navazuje na tradici výroby elektroinstalačního materiálu, která byla v Kolíně započata již v roce 1926. K významnému jubileu mimo jiné uvádí na trh novou krabici se zachováním funkčnosti při požáru KSK 100 PO10J. Krabice je určená pro jednofázové instalace a kabely do průřezu 10 milimetrů čtverečních.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 2.06.2016

O výročí a nové krabici jsme hovořili s Vlastimilem Volejníkem.



Rozhovor si také můžete přečíst v textové podobě:

Elektrika.tv:
Rád bych ve studiu, v rámci Amper fóra 2016 přivítal Vlastimila Volejníka ze společnosti KOPOS. Přestože to není první zástupce této společnosti u nás v Amper fóru, přece jenom bychom si mohli něco připomenout o společnosti KOPOS, co je u nich nového?

Vlastimil Volejník:
U nás je nové to, že my vlastně navazujeme na bohatou tradici KABLO Kladno, KABLO Kolín a všech těch koncernových a státních podniků, které existovaly. A navázali jsme na tuto úspěšnou tradici. Zrovna v letošním roce je to právě 90 let, kdy začala výroba elektroinstalačního materiálu v Kolíně. A je to 20 let od doby, kdy KOPOS začal produkovat pod svojí značkou elektroinstalační úložný materiál. Ten, kdo zná nebo znal tu továrnu v tom roce 1995, by ji dneska nepoznal. Proběhla spousta investic jak do budov, tak do výrobního zařízení, do technologií, abychom dokázali držet ten trend, moderní trend s ostatními konkurenty a nabízeli zákazníkům nové výrobky, které vlastně uspokojí tu zvyšující se poptávku po kvalitě a nových trendech v provádění elektroinstalací.

Elektrika.tv:
Dobře. Ono by to bylo možná i tak trochu na gratulaci k tomu výročí. Ale když je výročí, jedna věc je něco sečíst, bilancovat, druhá věc je, že se často v rámci nějakého výročí připraví nějaká prezentace, která nejenom ukazuje minulost, ale i nějaký výhled do budoucnosti nebo nějaké nové logo nebo nějaký maskot. Můžete se pochlubit něčím takovým?

Vlastimil Volejník:
Ano, my jsme vlastně k tomu 90. výročí připravili takovou pamětní čokoládovou pečeť. Ten, kdo od nás obdržel vlastně emaily, tak si všiml, že ten letošní rok jsme mírně to logo obměnili. To ovšem neznamená, že to logo bude nové. My se držíme těch tradic, jak jsem už navázal na to, že jsme hrdí na to, na tu 90letou tradici. Takže samozřejmě logo KOPOS zůstává, ale přidali jsme do toho loga takovou trikoloru, abychom ukázali, že jsme česká firma, že jsme ryze česká firma. A na to jsme také hrdí, že máme ten stoprocentně český kapitál v té společnosti. Další takovou věcí je maskot. My jsme vlastně před jedním rokem, je to asi tak rok a půl, připravili maskota. On vypadá asi takto. V současné době máme toho maskota v několika podobách, tady například jako klíčenka.

Elektrika.tv:
Já, jestli byste mohl toho maskota ukázat ještě jednou, a aby to bylo vidět na tom pozadí, protože proti té plechovce to nezbylo rozeznat.

Vlastimil Volejník:
Takže takhle je vidět ten panáček jako klíčenka. A tady potom je třeba varianta se samolepkou, že je to třeba pro děti velice potěšující, takový drobný dárek. V katalogu tohoto panáčka už dokážeme najít rok, rok a půl. On ukazuje na nějaká videa, na QR kódy, kde si zákazník stáhne montážní návod apod. Ukazuje vlastně i na takové nápady k montáži. To potom ho známe s tou variantou s tím šroubovákem. Pokud navštívíte náš stánek, a budeme rádi, pokud se zastavíte, tak uvidíte toho maskota v takové podobě metr a půl vysokého KOPOSáka a snažíme se i na něj nalákat a ukázat, že je to jakoby náš maskot. Zajímavá věc je s názvem toho panáčka. My jsme dlouho vybírali, protože samozřejmě máme i mnohé dceřiné společnosti v celé Evropě i v zámoří, tak jsme chtěli nějaký mezinárodní název a vybrali jsme Mr. K. Pan K. Ale v Čechách není jiný název pro něj, jaksi my zaměstnanci mezi sebou říkáme, a jak věříme, že i naši zákazníci v Čechách ho přijmou pod názvem KOPOSák.


Elektrika.tv:
Dobře, to je všechno krásné, ale myslím, že teď bychom se měli alespoň na chvíli dostat k tomu hlavnímu tématu našeho rozhovoru, to znamená k nové požárně odolné krabici.

Vlastimil Volejník:
Ano. My jsme v roce 2009 začali zkoušet systémy se zachováním funkčnosti při požáru. Jednalo se především o kabelové žlaby, kabelové lávky. Ale začali jsme zároveň i s elektroinstalačními krabicemi, které dokáží těch 90 minut vést elektrickou energii v tom požáru o teplotě 1.000°C. Uvedli jsme na trh celou řadu osvědčených krabic typu KSK v té oranžové variantě, tak jak jí zákazníci znají s tou zachování funkce. Ale jsme přesvědčeni, že na trhu chybí nebo alespoň v našem portfoliu chyběla doposud krabice na jednofázový rozvod. To znamená, to je krabice, která má pouze tři póly, tři svorky o velikosti 10mm2. Takže vlastně tato svorkovnice umožňuje zapojení vodiče o průřezu 1,5 až 10mm2. Ta krabice pochopitelně, ale i ta keramická svorkovnice, byla vyráběna pod jaksi naším vývojem, my samozřejmě jsme spolupracovali s jednou externí firmou, keramiku skutečně ještě neděláme. Ale bylo to hodně o spolupráci a věříme, že tím jsme dokázali vyrobit svorkovnici, která bude ideální pro tuto krabici, což potvrdily úspěšné zkoušky a získali jsme 90 minutovou klasifikaci na funkční schopnost.

Elektrika.tv:
Takže jenom si krátce zopakujeme. Takže rozvodná krabice, vestavěná svorka keramická, která opravdu zaručí, že se to při požáru nezbortí. Krabice nám 90 minut vydrží pro běžné rozvody s průřezem vodičů od 1,5 do 10 mm2.

Vlastimil Volejník:
Já vám děkuji. Krásně jste to shrnul. Stručně a jasně.

Elektrika.tv:
Fajn. A máte ještě nějakou další drobnost, zajímavost, kterou byste se chtěl pochlubit?

Vlastimil Volejník:
Je toho více. Já věřím, že a chtěl bych pozvat tady návštěvníky veletrhu Amper 2016, aby se zastavili na našem stánku v hale P. Máme rozšířenou expozici oproti loňskému roku. Máme co ukázat v té branži a budeme rádi, pokud kromě stánku navštíví i naše internetové stránky, facebook, protože i na těchto elektronických médiích najdou spoustu informací o naší společnosti.


Elektrika.tv:
Dobře. To znamená, pokud se přijdu podívat k vám na stánek, tak tam uvidím spoustu zajímavých věcí, včetně té krabice, o které jsme se teď bavili?

Vlastimil Volejník:
Ano, to není něco hypotetického ta krabice. Skutečně napadnou novinky i na panelu systému se zachováním funkčnosti. Ta krabice je ukázána, je tam vlastně v řezu, aby bylo vidět dovnitř, jak je konstruovaná a každý návštěvník se může sám podívat. Samozřejmě mu naši zaměstnanci vysvětlí všechno, co je potřeba o takovémto výrobku vědět a znát.

Elektrika.tv:
Děkuji za rozhovor a za informace.

Vlastimil Volejník:
Děkuji a na shledanou.


O společnosti KOPOS Kolín
Společnost KOPOS Kolín patří mezi tradiční české elektroinstalační firmy. Na českém trhu působí již řadu desetiletí. Do jejího portfolia patří elektroinstalační krabice a příslušenství, elektroinstalační lišty, kanály a příslušenství, elektroinstalační trubky a příslušenství, upevňovací materiál, kabelové chráničky, pomocné nářadí, samolepicí pásky a kabelové nosné systémy.

POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o bezplatné zaslání
aktuálního papírového katalogu produktů KOPOS

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

KOPOS Kolín a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Malé zastavení nad krabicemi do omítky. V životě jsem nainstaloval více krabic na omítku, než pod omítku, ovšem na tom moc nezáleží. Občas se zamýšlím nad tím, kolik výrobců dodává na trh podobný produkt a jak se pro který my nakonec rozhodujeme. Nebo snad vidíme nějaké krabice, napočítáme potřebný počet kusů a pokračujeme? To asi ne.
Článek nabízí pohled za kulisy výroby plastových produktů KOPOS. Od vstřikování plastů až po extruzi, nahlédneme do tajů výroby. Automatizace hraje klíčovou roli při osazování instalačních krabic šroubky, kamery kontrolují, zda výrobek odpovídá kvalitativním vzorům ve tvaru a velikosti. Zajímavé je sledovat, jak stroje zvládají i složité úkoly, jako je krácení ohebných trubek. Výroba nezahrnuje pouze plastové díly, ale také pancéřové trubky, ocelové kabelové lávky a hliníkové instalační krabice. Každý detail má svůj význam. Více zde ...
Představte si, že míjíte firmu KOPOS každý den a jednoho dne se rozhodnete prozkoumat, co se skrývá za jejími červenými zdmi. Má krátká poznámka je jedné z předních českých výrobních společností elektroinstalačního materiálu. Prohlídku provozů nových technologií a automatizace jsem nemohl odmítnout. Chtěl jsem na vlastní oči vidět, jak oživují produkty známé nejen po celém Česku. Zjistil jsem například, jak malá změna v poměru přísad může radikálně změnit vlastnosti plastů a jak KOPOS využívá každý kousek odpadu k recyklaci.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933