Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

KOPOS: Přístrojové nosiče PNQ a nové datové a modulární zásuvky


Document Actions
KOPOS: Přístrojové nosiče PNQ a nové datové a modulární zásuvky
Společnost KOPOS vyrazila na veletrh AMPER 2016 vyzbrojená novinkami. Kromě nových datových zásuvek představila také přístrojové nosiče PNQ. Nosiče jsou určené pro instalaci modulárních přístrojů QUADRO a vhodné pro zásuvky o rozměrech 45x45 nebo 2x45x22,5. Umožňují jednoduchou montáž a představují elegantní řešení pro vkládání přístrojů do lištových tras.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 7.09.2016


Novinky představil v rozhovoru s Jiřím Schwarzem Martin Herman ze společnosti KOPOS Kolín.




Rozhovor si také můžete přečíst v textové podobě:
 
Elektrika.tv:
Je tady se mnou Martin Herman ze společnosti KOPOS a přinesl nám na ukázku přístrojové nosiče modulových zásuvek. Měli bychom si něco povědět jak o modulových zásuvkách na 230 voltů, tak i o rozšíření na datové zásuvky a podobné. Takže předal bych mu slovo, aby nám krátce představil uvedený nosič přístrojových zásuvek a řekl nám třeba i něco o okolnostech nebo důvodech, proč něco takového vyvinuli a zařadili do výroby?

Martin Herman:

My jsme jako společnost KOPOS Kolín už v loňském roce přišli s vlastními modulárními zásuvkami. Klasickými buď s kolíkem pin, anebo se SCHUKO zásuvkami pro zahraniční trhy a v souvislosti s tím vždycky, když něco dobrého uděláte, tak se vám to vrátí v tom, že musíte dělat něco dalšího.

Takže v této souvislosti před námi vyvstaly nové výzvy a my jsme se jich chopili tím, že jsme jednak uvedli na trh teď nedávno, asi před 14 dny tento náš přístrojový nosič PNQ pro modulární zásuvky, a jednak jsme přišli i s datovými zásuvkami, po kterých byla poptávka také.

Abych řekl pravdu, tak úplně prvotním impulsem k tomuto přístrojovému nosiči byly zahraniční trhy, zahraniční poptávky, protože v České republice ještě není úplně taková důvěra v tyto modulární zásuvky, jako je tomu v Evropě nebo ve světě. Takže na přání vyloženě francouzských a německých trhů, takže jsme se do toho pustili. V první fázi jsme přišli s přístrojovými nosiči pro lišty LHD20 na 10, 32 na 15, 40 na 20 a pro podlahovou lištu LP35.

Přístrojový nosič se skládá ze tří částí. Tyto dvě části, které držím v ruce, tak ty jsou společné pro všechny typy toho přístrojového nosiče. Tato se samozřejmě přišroubuje na zeď, zacvakne se a do toho se vkládá klasická modulární zásuvka, nejlépe samozřejmě modulární zásuvka KOPOS. Takže to tam takto cvaknete a potom to zacvaknete už jen takto. Takže to je ta základní montáž, která je opravdu jednoduchá. Co se týče nabídky nebo co se týče sortimentu těch lišt, které jsou vhodné k tomu, aby na nich tento přístrojový nosič byl umístěn. Jak jsem říkal, jde o základní čtyři lišty, které jsme vybrali, a po kterých byla poptávka. Není problém a do budoucnosti s tím vlastně počítáme, že se ten sortiment těch lišt vhodných pro tyto přístroje rozšíří. To znamená, že se bude rozšiřovat i ta řada těch přístrojových nosičů těch PNQ pro ostatní lišty. Není to vůbec žádný problém.

Elektrika.tv:
Vy jste zmínil, nejlépe modulární zásuvka KOPOS. Můžete říci třeba pár slov k tomu, jestli tedy je to rozměrově nějak kompatibilní, jestli je to možné kombinovat s výrobky jiných výrobců?

Martin Herman:

Určitě je to rozměrově kompatibilní s klasickými modulárními zásuvkami, které vyrábí standardní výrobci, kteří se věnují zásuvkám, třeba ABB a různí jiní. Ale my jsme právě před časem stáli před tím, že ne všechny výrobky nebo ne všechny modulární zásuvky úplně ideálně pasují třeba do našich parapetních kanálů nebo krabic. Takže jsme si vyvinuli své vlastní zásuvky a začali jsme s jejich prodejem. To už jsme tady předváděli loni. A na to konto jsme v podstatě byli nuceni vyvinout i datové zásuvky.

Takže v tuto chvíli jsme na trh uvedli i datové zásuvky. Zase zatím základních pět typů, které jsme si mysleli, že budou pro trh vhodné, a po kterých je poptávka. Máme datové zásuvky na telefony RJ12, na počítače RJ45, potom USB a HDMI, pak máme takovouto záslepku. To je těch 5 základních. Úplně stejně můžeme mluvit o tom, jak jsem říkal, že není problém u přístrojových nosičů přidat další typy podle zájmu trhu. Není ani problém u těchto datových zásuvek přidat jakékoliv jiné typy, pokud to trh bude vyžadovat, pokud po tom bude poptávka.


Elektrika.tv:
Takže, když byste zjistili, že třeba bude zájem o to, aby tam byly koaxiální IECčka, kabely, co se používají na televizní rozvody nebo satelitní F konektory, tak když vycítíte ten správný zájem, tak dokážete zase to rozšířit o takové provedení?

Martin Herman:

Je to přesně tak, jak říkáte. O těch koaxiálech jsme i už mluvili u nás. Mluvili jsme o různých rozvodech, třeba zvukových, když si bude někdo chtít reprobedny na to tímto přitáhnout. Záleží to opravdu na tom trhu, záleží to na té poptávce, která vznikne a na tom zájmu těch lidí, pro které jsou tyto výrobky určené. A my jako firma máme motto, že nejdůležitějším člověkem ve firmě je zákazník. A i podle toho se snažíme chovat. Takže když někdo přijde s něčím rozumným, určitě mu vyhovíme.

Elektrika.tv:
A předpokládáte hlavní použití třeba v domácnostech nebo v průmyslu nebo v administrativě?

Martin Herman:

My jsme se snažili právě proto, že tyto přístrojové nosiče u těch klasických zásuvek jsou poměrně masivní, úplně do každé domácnosti se to nehodí, snažili jsme se právě tímto tvarem i udělat trošičku hezčí výrobek, který by nebyl na překážku třeba i v normálním klasickém bytě. Samozřejmě všichni víme, že nejlepší elektroinstalace je ta, co není vidět, ale prostě jsou případy, kdy to musíte táhnout po povrchu tu instalaci. Takže já si myslím, že tato zásuvka už jako nikde neurazí. Pokud máte panelákový byt, nechce se vám sekat do betonu, já si myslím, že si to tam můžete klidně dát v této velikosti. Není to nic proti ničemu. Myslím si, že vám to velkou ostudu neudělá.

Elektrika.tv:
Mě zaujalo, že ty zásuvky jsou ve více barevných provedeních. Předpokládám, že třeba někde v průmyslu nebo do nějakého administrativního provozu by bylo zajímavé, jednu barvu mít jako základní síť, druhou mít na zálohovanou síť. Počítáte třeba ty kryty, že by se taky dělaly v různých barvách nebo zůstanete u té tradiční bílé?

Martin Herman:

My zatím zůstáváme u té tradiční bílé barvy s ohledem na to, že vyrábíme tradičně bílé lišty. Ale jak jsem už říkal tady několikrát, náš zákazník nebo nejdůležitějším člověkem ve firmě je zákazník. Pokud přijde zákazník s nějakou smysluplnou objednávkou nebo smysluplnou představou o šedé liště, odpovídajícím množství těchto přístrojových nosičů, je samozřejmě možné jednat o všem. Takže jako nevylučujeme vůbec nic, ale standardní, a to co je teď aktuálně na trhu, tak je bílá barva.


Elektrika.tv:
Dobře. Když by zákazník nebo návštěvník veletrhu chtěl o vaší produkci vědět více, co mu vzkážete nebo čím se můžete pochlubit?

Martin Herman:

Určitě mu vzkážu, ať navštíví náš stánek, který je tady umístěn v hale P. A můžeme se pochlubit spoustou věcí, ale asi nejzajímavější a ještě o tom tady určitě během týdne budou mí kolegové mluvit, tak je, že tento rok slavíme 90leté výročí firmy. To znamená, že máme tam spoustu akcí, spoustu upomínkových reklamních předmětů, spoustu dobrot, které jsou vyráběny právě v souvislosti s tímto výročím, takže určitě ať přijdou, kouknou se na naše výrobky a dají si u nás něco dobrého.

Elektrika.tv:
Tak to je skvělá pozvánka, já doufám, že hodně lidí si najde cestu k vašemu stánku a hlavně hodně zákazníků si najde cestu k vašim výrobkům, ať už je to ten přístrojový nosič anebo něco dalšího. Takže já vám děkuji za informaci a za rozhovor.

Martin Herman:

Já vám taky děkuji.



O společnosti KOPOS Kolín
Společnost KOPOS Kolín patří mezi tradiční české elektroinstalační firmy. Na českém trhu působí již řadu desetiletí. Do jejího portfolia patří elektroinstalační krabice a příslušenství, elektroinstalační lišty, kanály a příslušenství, elektroinstalační trubky a příslušenství, upevňovací materiál, kabelové chráničky, pomocné nářadí, samolepicí pásky a kabelové nosné systémy.


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o bezplatné zaslání
aktuálního papírového katalogu produktů KOPOS

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Malé zastavení nad krabicemi do omítky. V životě jsem nainstaloval více krabic na omítku, než pod omítku, ovšem na tom moc nezáleží. Občas se zamýšlím nad tím, kolik výrobců dodává na trh podobný produkt a jak se pro který my nakonec rozhodujeme. Nebo snad vidíme nějaké krabice, napočítáme potřebný počet kusů a pokračujeme? To asi ne.
Článek nabízí pohled za kulisy výroby plastových produktů KOPOS. Od vstřikování plastů až po extruzi, nahlédneme do tajů výroby. Automatizace hraje klíčovou roli při osazování instalačních krabic šroubky, kamery kontrolují, zda výrobek odpovídá kvalitativním vzorům ve tvaru a velikosti. Zajímavé je sledovat, jak stroje zvládají i složité úkoly, jako je krácení ohebných trubek. Výroba nezahrnuje pouze plastové díly, ale také pancéřové trubky, ocelové kabelové lávky a hliníkové instalační krabice. Každý detail má svůj význam. Více zde ...
Představte si, že míjíte firmu KOPOS každý den a jednoho dne se rozhodnete prozkoumat, co se skrývá za jejími červenými zdmi. Má krátká poznámka je jedné z předních českých výrobních společností elektroinstalačního materiálu. Prohlídku provozů nových technologií a automatizace jsem nemohl odmítnout. Chtěl jsem na vlastní oči vidět, jak oživují produkty známé nejen po celém Česku. Zjistil jsem například, jak malá změna v poměru přísad může radikálně změnit vlastnosti plastů a jak KOPOS využívá každý kousek odpadu k recyklaci.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933