Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

KOPOS: Povrchové úpravy kabelových nosných systémů


Document Actions
KOPOS: Povrchové úpravy kabelových nosných systémů
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Komerční sdělení, ze dne: 4.11.2009


... na ochranu kovových kabelových systému před atmosférickými vlivy řešení povrchové úpravy zinkováním nebo lakováním ...

Sendzimirova metoda
Při zinkování Sendzimirovou metodou prochází ocelový pás válcovaný zastudena po přípravě nepřetržitou lázní s tekutým zinkem. Vzniká zinková vrstva, která zaručuje zvýšenou ochranu proti korozi. V závislosti na typu výrobku se tloušťka obou stran zinkové vrstvy pohybuje v rozmezí 235 až 275g.m
-2, což odpovídá síle 15 až 27µm. Kopos Kolín dodává kabelové žlaby Mars a Jupiter a kabelové lávky s touto povrchovou úpravou v základním (standardním) provedení.


Základní povrchová úprava zinkováním Sendzimir

Žárové zinkování ponorem
Žárové zinkování ponorem představuje technologický proces, kdy se výrobky z holého černého plechu ponořují do lázně taveniny s tekutým zinkem o teplotě přibližně 450°C. Na plechu se po vyjmutí ze zinkové lázně vytvoří vrstva slitiny železa a zinku pokrytá čistým zinkem. Výhodou vytvořené vrstvy je vysoký stupeň protikorozní ochrany, kdy tloušťka zinkové vrstvy je 50 až 100µm v závislosti na tloušťce materiálu.

Žárové zinkování ponorem je proces velmi náročný, neboť jde o zinkování hotových výrobků - tenkostěnných otevřených profilů. Riziko deformace výrobku je velké. Předpokladem pro dosažení vysoké kvality této povrchové úpravy v zinkovně jsou dlouholeté zkušenosti s technologií zinkování.


Povrchová úprava žárovým zinkováním ponorem

Výrobky ošetřené žárovým zinkováním ponorem jsou používány v prostředí s nejtěžším korozním zatížením, např. v petrochemickém průmyslu. Jako příklad jedné z mnoha referencí dodávek žlabů Kopos lze jmenovat výstavbu technologické jednotky Butadien v Kralupech nad Vltavou.

Elektrolytické zinkování
Elektrolytické zinkování, tzv. zinkochromát, dává vzniknout galvanicky pozinkovaným materiálům s vrstvou zinkového povlaku 10 ± 4µm. Používá se u konzol na stěnu, spojovacího materiálu, šroubů, podložek, matic apod.

Neelektrolytické pokovení
Neelektrolytické pokovení představuje povlak aplikovaný ze zinkových a hliníkových mikrolamel. Celková tloušťka nanesených vrstev po vysušení a vytvrzení je 5 až 15µm (pro spojovací materiál postačuje vrstva 6µm). Kopos vykonal zkoušku v solné mlze pro prověření kvality neelektrolytického pokovení. Při této zkoušce se prokázalo, že během působení solné mlhy po dobu 300h nedošlo k poškození povrchu. Tato metoda je opět vhodná zejména pro prvky spojovacího materiálu apod.

Tabulka korozní agresivity

Stupeň Korozní prostředí Korozní agresivita Průměrný korozní úbytek tloušťka zinku (µm/rok) Doporučená povrchová úprava
C1 interiér: sucho velmi malá méně než 0,1 elektrolytické zinkování (šrouby)
žárové zinkování Sendzimir (žlaby)
C2 interiér: občasná vlhkost
exteriér: volná krajina
malá 0,1 až 0,7 elektrolytické zinkování - omezeně (šrouby)
neelektrolytické zinkování (šrouby)
žárové zinkování Sendzimir (žlaby)
C3 interiér: vysoká vlhkost a mírné znečištění ovzduší
exteriér: průmyslové prostředí, blízko mořského pobřeží
střední 0,7 až 2 neelektrolytické zinkování (šrouby)
žárové zinkování Sendzimir (žlaby)
zinkování ponorem, lakování (žlaby)
C4 interiér: plavecké bazény, chemické provozy apod.
exteriér: průmyslové lokality a přímořské oblasti
velká 2 až 4 zinkování ponorem, lakování (žlaby)
nerez (šrouby)
C5 exteriér: průmyslové znečištění s vysokou vlhkostí a vysokým vlivem mořského prostředí velmi velká 4 až 8 zinkování ponorem, lakování (žlaby)
nerez (žlaby)

Ochrana lakováním
Lakování je způsob ochrany, kdy se na povrch pozinkovaného výrobku nanáší práškový plast v elektrostatickém poli. Nanášet lze lak epoxy nebo polyester - v obou případech ve škále devatenácti barev stupnice RAL.

Epoxy
Lak epoxy je určen do vnitřního prostředí, neboť neodolává UV záření. Lze nanášet lak celkově, tj. na vnější i vnitřní plochu žlabu, nebo obvodově, a to na vnější plochu žlabu. Lak u obou typů dosahuje hodnoty 60µm. Povrchová úprava epoxy lakováním se často používá při realizaci projektů nákupních či obchodních center, kde trasy jsou pohledové, tzn. nejsou skryty podhledem, a jsou zavěšeny přímo pod stropní konstrukcí.

Polyester
Lak polyester je určen do vnějšího prostředí, odolává UV záření. Lak tzv. celkový (na vnější vnitřní plochu žlabu) lze nanášet ve vrstvě s hodnotou 60 nebo 100µm.


Povrchová úprava lakováním epoxy a polyester

Kopos vykonal laboratorní zkoušku na korozní odolnost pozinkovaných kabelových žlabů nalakovaných práškovým polyesterem v solné mlze. Žlaby nevykázaly během testování po dobu 1.500h ani po něm žádné povrchové změny v podobě puchýřků či prorezavění. Takto ošetřené výrobky vyhovují i do prostředí s velmi vysokou korozní agresivitou. Pozinkovaná ocel opatřená práškovým plastem nevykazuje během doby životnosti žádné úbytky povlaku.

Při nižších finančních nákladech zabezpečí lakování práškovým polyesterem minimálně stejné hodnoty korozní odolnosti jako žárové zinkování ponorem.

Nerezavá ocel
Nerezová ocel - jediný materiál, který nepotřebuje další povrchovou úpravu a je korozně velmi odolný již svými vlastnostmi z výroby. Chromniklová austenitická ocel má vynikající odolnost zvláště proti atmosférické a půdní korozi. Kopos nabízí i tuto variantu materiálu kabelových žlabů. Při specifikaci požadavků zákazníků je nutné stanovit třídu nerezové oceli. Nejběžněji používaná je třída nerezové oceli podle tzv. AISI (American lron and Steel lnstitute) INOX 304 nebo INOX 316.

Kopos nabízí výběr z mnoha možností povrchových úprav kabelových nosných systémů. Každé prostředí je třeba vyhodnotit podle stupně korozní agresivity i podle projektového finančního rozpočtu a zvolit optimální variantu.

Vyšlo též v Elektru, 10/2009

 

Pokud pracujete v oboru, máte možnost si vyžádat více informací, níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Článek nabízí pohled za kulisy výroby plastových produktů KOPOS. Od vstřikování plastů až po extruzi, nahlédneme do tajů výroby. Automatizace hraje klíčovou roli při osazování instalačních krabic šroubky, kamery kontrolují, zda výrobek odpovídá kvalitativním vzorům ve tvaru a velikosti. Zajímavé je sledovat, jak stroje zvládají i složité úkoly, jako je krácení ohebných trubek. Výroba nezahrnuje pouze plastové díly, ale také pancéřové trubky, ocelové kabelové lávky a hliníkové instalační krabice. Každý detail má svůj význam. Více zde ...
Představte si, že míjíte firmu KOPOS každý den a jednoho dne se rozhodnete prozkoumat, co se skrývá za jejími červenými zdmi. Má krátká poznámka je jedné z předních českých výrobních společností elektroinstalačního materiálu. Prohlídku provozů nových technologií a automatizace jsem nemohl odmítnout. Chtěl jsem na vlastní oči vidět, jak oživují produkty známé nejen po celém Česku. Zjistil jsem například, jak malá změna v poměru přísad může radikálně změnit vlastnosti plastů a jak KOPOS využívá každý kousek odpadu k recyklaci.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933