Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KOPOS: Katalog systémů se zachováním funkčnosti při požáru (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 14.06.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KOPOS: Katalog systémů se zachováním funkčnosti při požáru


KOPOS: Katalog systémů se zachováním funkčnosti při požáru
Některé z nás oslovuje řešení systémů, které odolají při požárech po stanovené časy. Při výběru z možných ukládacích kabelových systémů se počítá i s českým výrobcem KOPOS Kolín. Pro použití těchto systémů je potřebné, aby výrobce nejen tyto systémy uváděl v katalozích, ale také podpořil trh odbornými semináři a kvalifikovanými poradci.
Jaroslav Borovec, ze dne: 14.06.2010


KOPOS Kolín, výrobce kabelových tras přichází s novým katalogem systémů se zachováním funkčnosti při požáru. Při výběru z možných ukládacích kabelových systémů se počítá i s českým výrobcem KOPOS Kolín. Pro použití těchto systémů je potřebné, aby výrobce nejen tyto systémy uváděl v katalozích, ale také podpořil trh odbornými semináři a kvalifikovanými poradci, což KOPOS Kolín úspěšně realizuje již několik roků.

Mezitím, co jsou normy nezávazné, pracovní návody závazné jsou. Pokud realizátor instalace volí jiný způsob, než který doporučuje výrobce, pak sám přebírá odpovědnost za případné škody při požáru. Proto je určitě vhodné se s doporučeními dobře seznámit.


Pro větší náhled kliknout!

A co nalezneme v tomto sešitu?
Na skoro devadesáti stranách nalezneme podrobné obrázky, popisy, kótované rozměry sestav kabelových lávek, žlabů, žebříků a příslušenství. Po podrobném studiu textu objevíme popis užití zmiňovaných materiálů do posledního "šroubku". V zadní části objevíme vysvětlení technických pojmů (např. elektrolyticky pozinkované výrobky – zinkochromát, žárové zinkování Sendzimir, žárové zinkování ponorem, nerez AISI 304, neelektrolytické pokovení, ...) nebo také tabulku pěti stupňů korozní agresitivity.
Kromě tohoto katalogu připravil KOPOS Kolín také podporu na adrese www.pozarniodolnost.cz.


Pro větší náhled kliknout!

Co bych zde přivítal příště?
I přesto, že jde o katalog materiálu pohledem toho, kdo potřebuje pomoci, bych rád viděl obsah více do podrobné nápovědy. Možná jsem poznamenán katalogy s obrázky typu "krok za krokem". Ale to je pouze můj pohled. S největší pravděpodobností kolegové zkušenější v projektování těchto zařízení by nenamítali nic.

Co se mi líbí?
Přesto, že zásadně preferuji papírová vydání katalogů, v tomto případě vítám i verzi pdf. Není to zas tak častý sortiment, aby musel být v mé knihovně. Tématicky souvisí tato přednáška!

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.