Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

KOPOS: Elektroinstalace ukrytá v panelech a litých betonech


Document Actions
KOPOS: Elektroinstalace ukrytá v panelech a litých betonech
Kopos Kolín nabízí promyšlené uložení elektroinstalace do betonových staveb a konstrukcí. Elektroinstalační betonový program Koposu se skládá z jednotlivých komponentů, jejichž vzájemnou kombinací vznikají různé varianty použití krabic a příslušenství.
ze dne: 6.07.2006
reklama


По-русски здесь!

Kopos Kolín nabízí promyšlené uložení elektroinstalace do betonových staveb a konstrukcí. Elektroinstalační betonový program Koposu se skládá z jednotlivých komponentů, jejichž vzájemnou kombinací vznikají různé varianty použití krabic a příslušenství. To umožňuje použití těchto výrobků pro veškeré případy, které se objevují při stavbách prováděných technologií litím betonové směsi do bednění nebo při výrobě panelových prefabrikátů.

Jednotlivé součásti elektroinstalačního betonového programu Koposu jsou vyrobeny z bezhalogenového polyethylenu s teplotní odolností –30°C +70°C (90°C krátkodobě), z bezhalogenového polypropylenu s teplotní odolností –25°C +105°C, z bezhalogenového polyamidu s odolností –30°C +105°C (120°C krátkodobě) anebo ze samozhášivého PVC s odolností –5°C +60°C.
Systém zahrnuje krabice různých hloubek a průměrů, víčka vzájemně kombinovatelná a vhodná do stěn nebo do příček, spodní části krabic, nástavné rámečky, podpěry krabic, sběrné krabice, distanční rozpěrky, vývodky, koncovky. Podle typu stavby, tloušťky stěn a způsobu určení lze zkombinovat příslušné části do osmi různých sestav. Betonový program Koposu je určen pro lité betonové konstrukce a rozvody do napětí 400V.

Použití betonového elektroinstalačního programu Kopos následně umožňuje použití standardních přístrojů pro rozteč 80 (88)mm, použití přístrojů se společným vícenásobným rámečkem pro rozteč 71mm a oboustrannou montáž v příčkách o tloušťce 80 a 100mm. Zároveň dává možnost svést trubková vedení do jednoho místa prostřednictvím sběrné krabice a betonových vývodek a pomocí lustrháku umožňuje instalaci závěsného svítidla.


Klik pro větší náhled.
Příklad variabilnosti krabic do betonu

U betonových staveb se musí krabice i trubky namontovat před odléváním stěn na bednění před zalitím betonovou směsí. Přesné rozteče krabic se zabezpečují rozpěrnými prvky. Krabice se propojí nasunutím trubek, je možné použít ohebné trubky z PVC. Před zalitím betonovou směsí se doporučuje pomocí stahovacích pásků vyvázat systém k armovacím výztužím a utěsnit prostupy okolo trubek tmelem. Po vyzrání betonové směsi a demontáži bednění se násilím odstraní dno víček a provede se konečná elektromontáž uvnitř krabic, popřípadě se provede vložení lustrháku odpovídající délky.

MONTÁŽ PŘÍSTROJŮ S OSOVOU VZDÁLENOSTÍ 80mm (88mm)
Systém skládající se z krabice KBT-1 nebo KBT-2 společně s víčkem KBV -1 nebo KBV- 2 a spodním víčkem KBS-2 je určen pro použití klasických (jednonásobných) přístrojů, tj. přístrojů, jenž nemají společný rámeček.
Vysoká krabice KBT-1 v předlisovaných otvorech dovoluje použít ohebné trubky do max. rozměru 28,5mm, tj. trubky KOPOS vyrobené dle ČSN, např. 2323/LPE-1.
Nízká krabice KBT-2 v předlisovaných otvorech dovoluje použít ohebné trubky do max. rozměru 21,2mm, tj. trubky KOPOS vyrobené dle ČSN, např. 2316/LPE-1.
Víčko KBV-1 na rozdíl od KBV-2 umožňuje montáž dvojzásuvky.
V případě použití výše uvedené varianty, kdy dvě a více krabic stejného typu zasuneme do sebe, získáme systém s osovou vzdáleností mezi "hnízdy" 80mm. Tuto vzdálenost je možno zvětšit na 88mm při použití rozpěrného elementu KBE-1. Tato možnost se s výhodou používá v případech, kdy se používají dva a více vypínačů typu Klasik nebo Swing vedle sebe - v tomto případě je mezi přístroji mezera 8mm.

MONTÁŽ PŘÍSTROJŮ S OSOVOU VZDÁLENOSTÍ 71mm
Systém skládající se z krabice KBT-2 /71 společně s víčkem KBV- 2/71 a spodním víčkem KBS-2 /71 je určen především pro použití přístrojů, které mají společný (vícenásobný) rámeček - tj.osová vzdálenost mezi "hnízdy" je 71mm.
Osové vzdálenosti 71mm docílíme vzájemným zasunutím jednotlivých komponentů.
Nízká krabice KBT-2/71 v předlisovaných otvorech dovoluje použít ohebné trubky do max. rozměru 21,2mm, tj. trubky KOPOS vyrobené dle ČSN, např. 2316/LPE-1.

OBOUSTRANNÁ MONTÁŽ PŘÍSTROJŮ S OSOVOU VZDÁLENOSTÍ 80mm (88mm)
Nový typ víčka KBV-3 je určen pro montáž společně s krabicí KBT-1 (KBT-2) a víčkem KBV-1 (KBV-2). Víčko KBV-3 se používá v případě, kdy je třeba zabezpečit použití přístroje (včetně dvojzásuvky) z obou stran betonované stěny.
Systém složený společně s krabicí KBT-1 je určen do příček tloušťky 100mm a s krabicí KBT-2 do tloušťky příčky 80mm.

Ukázka přípravy montáže, z obou stran příčky - použité, víčko KBV-3

Příklad montáže s osovou vzdáleností 88mm

Pohled na sběrnou krabici KBS-120 a vývodku BV

Elektrická vedení ukládaná do betonu musí odolávat mechanickému poškození při montáži a fixaci do bednění, zatečení betonové směsi do trubek, tepelnému namáhání při ohřevu betonové směsi do + 90°C a nízkým teplotám při montáži v zimním období do - 5°C, popř. - 15°C. Betonový elektroinstalační program Kopos vyhovuje všem těmto nárokům.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

KOPOS Kolín a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Elektroinstalační krabice do zateplení a montážní deska do zateplení vyráběné v Koposu Kolín přinášejí konkrétní řešení elektroinstalace při dodatečném zateplování fasád, které na trhu chybělo. Více informací o těchto produktech naleznete zde ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933