Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Konvenční vs. nekonvenční hromosvod


Document Actions
Konvenční vs. nekonvenční hromosvod
Z důvodu stále se rozvíjející celosvětové debaty na téma "konvenční" (Faradayova klec) versus "nekonvenční" (ESE, Early Streamer Emission) hromosvod se rozhodla redakce časopisu Elektroinstalatér oslovit celosvětově uznávané odborníky v oblasti ochrany před bleskem a položit jim několik otázek. Učinila tak prostřednictvím svého zahraničního dopisovatele Dipl. Ing. Petera Respondeka (BUSSYSTEME, Berlin).
Olga Valentová, Peter Respondek, ze dne: 23.07.2012
reklama

Z důvodu stále se rozvíjející celosvětové debaty na téma "konvenční" (Faradayova klec) versus "nekonvenční" (ESE, Early Streamer Emission) hromosvod se rozhodla redakce časopisu Elektroinstalatér oslovit celosvětově uznávané odborníky v oblasti ochrany před bleskem a položit jim několik otázek. Učinila tak prostřednictvím svého zahraničního dopisovatele Dipl. Ing. Petera Respondeka (BUSSYSTEME, Berlin).

Bližší informace o obou typech hromosvodů naleznete v článku Technická podstata hromosvodu od Ing. Jana Mikeše a Ing. Jiřího Kutáče v č. 1/2012 časopise Elektroinstalatér.


1. Jak hodnotíte technickou úroveň obou stran?

Dr. Ing. Endel Risthein sc.tech. (Estonsko)
Argumentace zastánců "konvenčních" hromosvodů je z mého pohledu přesvědčivější než propagátorů "nekonvenčních" hromosvodů.

Prof. E. M. Baselyan (Rusko)
Jako jeden z předních odborníků v ochraně před bleskem nevidím žádné rozumné argumenty pro uplatnění "nekonvenčních" (ESE) hromosvodů.

Prof. T. Horváth (Maďarsko) Podle mého mínění je pojem "konvenční" velmi diskutabilní, protože se jedná o velmi zastaralé označení. Například klasický "konvenční" hromosvod není jenom Faradayova klec, ale dnes již hodně používané jímací tyče. Argumenty jsou založeny na dlouhodobých zkušenostech. Musí se připustit, že fyzikálně existují jímače ESE. Problémem je předpokládaný ochranný účinek. Virtuální zvýšení jímací tyče nemá žádné fyzikální důvody. Také normový ochranný úhel (IEC nebo EN) není jednoznačný. Podle mého názoru se mezinárodní diskuze ubírá špatnou cestou. Argumentace srovnání jímačů ESE s jímači Franklinovými je špatná a vyvozuje ekonomickou otázku.


2. Jaká je situace normalizace ve Vaší zemi?

Dr. Ing. Endel Risthein sc.tech.
V Estonsku platí jednoznačně soubor evropských norem EN 62305.

Prof. E. M. Baselyan
V ruských předpisech pro hromosvody není zmínka o těchto technologiích (ESE) a není ani žádné doporučení pro jejich praktické uplatnění.

Prof. T. Horváth
V Maďarsku byl zaveden soubor norem IEC/EN 62305. Z toho vyplývá nepřehledná situace při jeho aplikaci. Projektanti kreslí dokumentaci podle starých národních norem a dodatečně se snaží přizpůsobit své projekty souboru EN 62305.


Úder blesku do střechy sportovní haly (2005, Španělsko)


3. Jak posuzujete zkušební metody simulace blesků v přírodních podmínkách s ohledem na účinnost Faradayovy klece versus ESE?

Dr. Ing. Endel Risthein sc.tech.
Simulace zkoušek je vždy diskutabilní. Z tohoto pohledu můžeme vzít jako důvěryhodné jen zkoušky, které se provádějí v přírodních podmínkách.

Prof. E. M. Baselyan
Využití přírodních blesků za účelem zkoušek moderních objektů v ochraně před bleskem je nadějná věc, ale v praxi velmi těžko realizovatelná.

Prof. T. Horváth
Již v roce 1941 popsal R. H. Golde platný model zkoušek. Potvrdil, že dráha blesku oblak–zem nemůže být v laboratoři simulována. Podle mého názoru můžeme napodobit jen poslední dráhu přeskoku rázového impulzu, který však neurčí žádný ochranný účinek. Zkoušky v laboratoři ukazují působení jímačů ESE, ale to není žádný návrh ochranného prostoru jímače.


4. Jsou Vám známy škody na zařízeních, která jsou chráněna konvenčním nebo nekonvenčním (ESE) hromosvodem? Znáte příčiny škod?

Dr. Ing. Endel Risthein sc.tech.
V Estonsku nejsou známy případy škod na budovách vzniklých v důsledku blesku. Je to částečně tím, že je četnost výskytu bouřek nízká – 14 až 22 bouřkových dní v roce.

Prof. E. M. Baselyan
V mé zemi (Rusku), jakož i v jiných zemích, je dostatek škod způsobených bleskem a zvláště elektromagnetickým impulzem. Na malém moskevském předměstí, kde bydlím, jsem pozoroval úder blesku ve vzdálenosti 150–200m. Ten způsobil škody na elektronických přístrojích, které byly připojeny k síti ve více budovách. Bohužel v těchto objektech nebyly instalovány žádné přepěťové ochrany. Přívodní vedení bylo provedeno jako venkovní s velkou vzdáleností mezi fázovými vodiči.

Prof. T. Horváth
Jímače ESE jsou dnes v Maďarsku instalovány zřídka. Od roku 1970 byl hromosvod aplikován podle národní normy. Návrh byl založen na základě bleskové koule, která byla často doplněna mřížovou soustavou. Typické objekty byly posuzovány poloměrem koule o velikosti 100m, ale mohlo dojít k malým škodám, které jsem však nezaznamenal.


Poznámka:
Mezinárodní soubor norem IEC 62305-1 až 4, evropský soubor norem EN 62305-1 až 4 a český soubor norem ČSN EN 62305-1 až 4 nerozlišují mezi "konvenčními" a "nekonvenčními" hromosvody. Z toho vyplývá, že je na mezinárodní, evropské a české úrovni jen jeden systém ochrany před bleskem.

Článek vyšel také v časopise Elektroinstalatér 2/201

 

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 12)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Trvalý růst požadavků na spolehlivost elektrických a elektronických zařízení zvyšuje neustále význam celkové ochrany budov před účinky bleskových proudů a ostatních přepětí transientního charakteru ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933