Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Kontroly a zkoušení svařovacích zařízení v provozu


Document Actions
Kontroly a zkoušení svařovacích zařízení v provozu
Ve všech členských zemích CENELEC platí národní podoba normy IEC 60974-4, která stanovuje postupy pro kontrolu zajištění elektrické bezpečnosti zdrojů svařovacího proudu během provozu a po opravách. Z jakých kroků se skládá takováto kontrola? Jaké jsou dovolené hodnoty unikajících proudů?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.02.2010
reklama


Nejpozději od 1. 9. 2007 platí ve všech členských zemích CENELEC národní podoba normy IEC 60974-4, která stanovuje postupy pro kontrolu zajištění elektrické bezpečnosti zdrojů svařovacího proudu během provozu a po opravách. Vzhledem k tomu, že ověřování bezpečnosti provozu této skupiny elektrických spotřebičů nebylo dosud žádnými předpisy podrobně definováno, bude jistě tato norma přínosem pro pracovníky, zabývající se kontrolami a opravami svařovacích zařízení.

Obecná ustanovení
Norma EN 60974-4: Kontrola a zkoušení svařovacích zařízení v provozu je částí souboru IEC 60974: Zařízení pro obloukové svařování. Platí pro zkoušení zařízení konstruovaných podle EN 60974-1: Zdroje svařovacího proudu a musí být používána ve spojení s touto normou. Neplatí pro zkoušení nových zdrojů svařovacího proudu (při výrobě) a neelektrických zdrojů.

Zkoušky bezpečnosti zdrojů podle EN 60974-4 musí provádět odborný pracovník v oboru elektrických oprav obeznámený se svařováním. Zkoušky se musí provádět v odpovídajícím prostředí (teplota okolí 10°C - 40°C) vhodnými měřicími přístroji splňujícími požadavky normy.

Při zkouškách je nutno dodržet pokyny výrobce uvedené v návodu k použití a o provedených zkouškách se musí vyhotovit protokol.

Předepsané zkoušky
Kontrola elektrické bezpečnosti zdroje svařovacího proudu se skládá z normou předepsaných zkoušek, přičemž je třeba dodržet jejich pořadí tak, jak je uvedené v normě.

Při kontrole elektrické bezpečnosti se provedou následující kroky:

  • 1. Vizuální kontrola
  • 2. Elektrické zkoušky
  • 2.1. Odpor ochranného vodiče
  • 2.2. Unikající proud nebo izolační odpor
  • 2.3. Napětí svařovacího obvodu naprázdno
  • 3. Funkční zkoušky po opravě (není nutno provádět při pravidelné kontrole)
  • 4. Vyhotovení protokolu o zkoušce


Příklad praktického provedení měření primárního unikajícího proudu pro jednofázovou svářečku

Prohlídka
Prohlídka, tedy vizuální kontrola, se provádí podle podmínek používání a pokynů výrobce. Seznam částí svařovacího zařízení, kterým by se měla věnovat pozornost, je uveden v příloze A normy. Prohlídkou se kontroluje stav především následujících částí svařovacího
zařízení:

  • Hořák, držák elektrod, svorka zpětného svařovacího proudu
  • Napájecí část zdroje, tj. přívodní kabel a vidlice
  • Svařovací obvod
  • Kryty, jejich celistvost, případná poškození, větrací otvory apod.
  • Ovládací a indikační prvky
  • Všeobecný stav

Spojitost ochranného obvodu
Spojitost ochranného obvodu se ověřuje měřením mezi přípojným místem PE obvodu síťového přívodu kontrolovaného zařízení, obvykle kolíkem ve vidlici a různými dotyku přístupnými vodivými částmi svařovacího zařízení. Při měření je třeba kabely pohybovat, aby se zjistilo případné narušení PE vodiče.

Maximální povolený odpor PE obvodu může být 0,3Ω pro délku PE vodiče do 5m; 0,1Ω se připočítává na každých dalších 7,5m délky. Odpor PE vodiče však nesmí překročit 1Ω.

Použitý měřicí přístroj musí odpovídat požadavkům EN 61 557-4.

Izolační opor
Izolační odpor se měří mezi jednotlivými částmi zkoušeného svařovacího zařízení a jeho hodnota nesmí být menší než níže uvedená:

  • napájecí – svařovací obvod: 5MΩ
  • svařovací – ochranný obvod: 2,5MΩ
  • napájecí – ochranný obvod: 2,5MΩ

Měřicí zařízení musí odpovídat požadavkům EN 61 557-3.


Příklad praktického provedení měření primárního unikajícího proudu pro trojfázovou svářečku

Unikající proud
Měřením unikajícího proudu se ověřuje stav izolací měřeného zařízení. Lze jím tedy nahradit měření izolačního odporu v případech, kdy použití měřicího zdroje DC 500V není z technického hlediska možné. Vzhledem k tomu, že převážná část moderních svářeček obsahuje elektronické obvody, je často měření unikajícího proudu jedinou možností, jak stav izolací svařovacího zařízení ověřit.

Primární unikající proud
Měří se proud tekoucí ze zkoušeného zařízení jeho ochranným obvodem do uzemnění. Tento proud lze zjistit buď přímo – miliampérmetrem zapojeným do obvodu PE vodiče nebo nepřímo měřením rozdílu proudů tekoucích pracovními vodiči zkoušeného zařízení.

Během měření je třeba dodržet následující podmínky:

  • Zkoušené zařízení musí být napájeno jeho jmenovitým napětím, tzn. musí být během zkoušky v chodu.
  • Odrušovací kondenzátory nesmí být odpojeny.
  • Svařovací obvod je ve stavu naprázdno.
  • Zkoušené zařízení musí být izolováno od podlahy a nesmí být připojeno k žádnému uzemnění jinak, než přes měřicí přístroj.
  • Nelze-li tuto podmínku splnit, je nutno měřit proud nepřímo, tj. metodou rozdílu proudů tekoucích pracovními vodiči.

Velikost unikajícího proudu nesmí přesáhnout níže uvedené hodnoty:

  • 5mA u zařízení připojovaných vidlicí do 32A
  • 10mA u zařízení připojovaných vidlicí větší než 32A
  • 10mA u zařízení s trvalým připojením bez zvláštních opatření pro PE vodič
  • 5% jmenovitého vstupního proudu v každé fázi u zařízení s trvalým připojením se zesíleným PE vodičem

Měřicí zařízení musí být zkonstruováno tak, aby jeho parametry byly totožné s obvodem znázorněným na obr. Obvod má za úkol odfiltrovat vyšší harmonické frekvence unikajícího proudu než cca 1kHz, aby bylo možno u svářecích zařízení vybavených elektronikou dosáhnout opakovatelných výsledků.


Ing. Leoš Koupý

Více informací z oblasti naleznete zde ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
#EH: Jak jsme podrobili svorky WAGO a IDEAL totálnímu zkratu. Před deseti lety proběhlo na učilišti v Sokolnicích neobvyklé testování krabicových svorek. Sešlo se třicet kvalifikovaných specialistů z různých elektrotechnických podoborů, aby prověřili bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžké zkoušce pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Kdo si pamatuje jak testování dopadlo? Málokdo ví, že tento spontánní pokus vstoupil do historie jako zásadní argument! Připomeňme si videozáznam sami zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933