Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Kontrolní vidlice zapojení zásuvky (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.03.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Kontrolní vidlice zapojení zásuvky


Kontrolní vidlice zapojení zásuvky
Pomůcku, kterou jste si v obchodě nepořídili. Možná takové starší pomůcky a zlepšováky stojí za prozkoumání. Když už se nedají v dnešních podmínkách použít, poslouží alespoň k inspiraci.
Milan Bureš, Miroslav Minařík, ze dne: 13.03.2002

Pro rychlou orientaci správného zapojení zásuvky (230V/16A) dle ČSN 33 2180 (fáze vlevo, střední vodič vpravo, ochranný kolík nahoře) slouží tento přípravek s třemi doutnavkami, který je zabudován v připojovací vidlici.

 

Popis funkce:
Podle schématu zapojení je-li zásuvka zapojena správně rozsvítí se doutnavka D1 přes ochranný omezovací odpor R1 (M39) za předpokladu, že je připojen ochranný vodič na kolík zásuvky. Součastně se uzavírá další obvod přes odpor R2(390k), který je zapojen do série s doutnavkou D2 a ta je dále připojena na vodič N. Tedy při správném zapojení zásuvky se rozsvítí doutnavka D1 a D2. V případě, že vodič N je přerušen, nerozsvítí se doutnavka D2. V případě, že na ochranném vodiči (kolíku) je napětí, pak dotyk na kontrolní dotykovou plochu KK rozsvítí přes odpor R3 (1M) doutnavku D3.

Testovaný kus byl před léty neprofesionálně vyroben. Pro sériovou a bezpečnou výrobu, by bylo zapotřebí provést určité konstrukční změny. Schéma bylo převzato kolem roku 1986 z časopisu Elektrotechnik. Uvedená pomůcka sloužila pouze pro potřeby jedné společnosti.

Schéma zapojení ...

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.