Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Konfigurátor kabelových tras MERKUR 2


Document Actions
Konfigurátor kabelových tras MERKUR 2
Systém MERKUR 2 je určen pro vytváření kabelových tras silnoproudých, sdělovacích i datových rozvodů, stejně jako pro rozvody neelektrických médií. Konfigurátor kabelových tras funguje tak, že uživatel zadá prostředí a postupně pro jednotlivé úseky vybere z nabídky typy a počty kabelů. Program následně spočítá celkový průřez vodičů a navrhne velikosti žlabů. V dalším kroku se zadá délka úseku a program hned odpoví cenovou nabídkou. Další informace se dozvíte v tomto článku.
Komerční sdělení, ze dne: 19.09.2014


Kabelové žlaby patří k nejpoužívanějším systémům ukládání vodičů a kabelů. Společnost ARKYS je výrobcem velmi oblíbeného moderního systému MERKUR 2. Tento systém je určen pro vytváření kabelových tras silnoproudých, sdělovacích i datových rozvodů, stejně jako pro rozvody neelektrických médií.

Konstrukce žlabů MERKUR 2 je promyšlená do nejmenších detailů. Základní díly žlabu jsou vyrobeny z ocelového drátu - buď korozivzdomého, nebo pozinkovaného, což jim dává malou hmotnost a zároveň mechanickou pevnost a tuhost - a také vynikající schopnost odvádět zbytkové teplo z rozvodů. Součástí systému je rozsáhlá kolekce příslušenství, obsahující různé spojky, přepážky, držáky, víka apod.

Systém kabelových žlabů umožňuje navrhnout nejen obyčejné instalační trasy, ale i trasy pro rozvody s funkční integritou. MERKUR 2 se vyznačuje značnou odolností proti požáru - z tohoto hlediska vyhovuje i v místech s požadavkem na mimořádnou odolnost až po dobu 120 minut.

Nejdůležitější předností drátěných žlabů MERKUR 2 je jejich tvarovatelnost za pomoci speciálních nůžek a tvarovací sady. Z rovných dílů tak lze operativně vytvářet trasu s ohyby, odbočeními a kříženími v rovině i v prostoru. Operativní tvarovatelnost ocení zejména pracovníci, které podmínky projektu postavily před nutnost přizpůsobit trasu takřka za pochodu - třeba s ohledem na neočekávanou překážku.

Rychlost montáže se významně zlepší např. i použitím bezšroubových spojek. Výsledkem je efektivně postavená kabelová trasa s vodorovnými i svislými úseky, koleny, oblouky a odbočkami, ukotvení ke zdem nebo ke stropu, na nosnících i podpěrách nebo držácích.


Aby byl projekt kabelových tras a jejich realizace skutečně efektivní, vyvinula společnost Arkys nástroj, který umožní z dílů a příslušenství navrhnout trasu a rozplánovat její složení pro dané podmínky. K tomuto účelu je určen konfigurátor kabelových tras MERKUR 2. Tento softwarový nástroj je přístupný na webu http://www.merkur2.cz.

Uživatel svůj projekt pojmenuje, zadá prostředí (pro určení materiálu žlabu) a postupně pro jednotlivé úseky vybere z nabídky typy a počty kabelů. Program spočítá celkový průřez vodičů a navrhne velikosti žlabů.

V dalším kroku se zadá délka úseku a program hned odpoví cenovou nabídkou. Program dále předkládá nabídku příslušenství v doporučeném množství, které si uživatel může sám upřesnit - nosníky, víka atd.

Takto se postupně zadávají požadované typy a počty kabelů pro další úseky, a tím se tvoří rozpočet materiálu, který si např. může uživatel zaslat jako poptávku do svého oblíbeného velkoobchodu.

Pro realizaci jakékoliv kabelové trasy, MERKUR 2 nevyjímaje, je samozřejmě třeba vědět, jak na to. Pravidla montáže, zejména tvarování žlabů, jsou obsažena v praktickém manuálu pro realizaci tvarových prvků tras, kde jsou uživateli k dispozici názorně zobrazená řešení nejrůznějších situací. V případě potřeby je projektantovi i montážníkovi k dispozici technická podpora společnosti ARKYS.

O papírovém katalogu systému Merkur2 se více dozvíte zde ...
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933