Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Koncepty umožňující využití více výkonových dílů FV střídačů


Document Actions
Koncepty umožňující využití více výkonových dílů FV střídačů
V některých FV střídačích bývá zabudováno i několik výkonových stupňů. Čím je tato koncepce přínosná? Může vadný výkonový díl omezit výkonnost celého střídače?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 20.05.2010
reklama

Někteří výrobci mají ve svých střídačích zabudováno několik výkonových stupňů. To je důležité pro stálý chod střídače, jeho účinnost a prodloužení životnosti. Při částečném zatížení pracuje s vyšší účinností nižší výkonový stupeň (stupně), další se zapínají podle měnících se klimatických podmínek. Tato koncepce je důležitá zejména v oblastech s častou změnou klimatu (Česká republika), kde jsou střídače často díky oblačnosti (proměnlivá obloha) a mlhám zatíženy pouze částečně.

Sleduje se i hodinové využití jednotlivých výkonových stupňů a využívá se vždy ten nejméně „opotřebený“ díl. Životnost střídače se tak prodlužuje, provozní náklady klesají. Navíc, při poruše výkonového dílu střídač pracuje i nadále, ostatní výkonové díly převezmou jeho práci a investor ani nemusí poznat výpadek ve výrobě. Stačí vyměnit chybný díl a střídač bude pracovat na plný výkon i v nadprůměrně slunečných dnech (jen v těchto dnech totiž hrozí, že by mohl vadný výkonový díl "ořezávat výkon" invertoru).

Pavel Žižka

Kompletní znění přednášky naleznete zde ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933