Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Kogenerační jednotky na bázi spalovacích motorů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.10.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Kogenerační jednotky na bázi spalovacích motorů


Kogenerační jednotky na bázi spalovacích motorů
Kombinovaná výroba elektrické energie a tepla při použití spalovacích motorů je známa již desítky let. Současná technická propracovanost nabízených jednotek a jejich variabilita stran paliva je zajímavá především pro investory zaměřující se na zvyšování účinnosti výroby energií ...
Komerční sdělení, ze dne: 1.10.2009

Příspěvek je koncipován jako elementární průřezová rekapitulace ve vztahu ke kombinované výrobě elektrické energie a tepla (v některých aplikacích i chladu - TRIGENERACE) při použití spalovacích motorů. Samotný princip je znám již desítky let. To, co je v současné době - na prahu třetího tisíciletí - interesující nejen pro teoretické obory, ale zejména a hlavně pro reálné investory, kteří se zaměřují na zvyšování účinnosti výroby energií, je technická propracovanost nabízených jednotek, jejich variabilita stran paliva a zejména bezpečnost provozu z pohledu dodávek elektrické energie.

Typickým představitelem této technologie jsou výrobky společnosti TEDOM s. r. o., která je spolu se společností EKOL, spol. s r. o. akcionářem společnosti TENERGO Brno, a.s. Aktuální počet referencí již překročil 2000 jednotek a od původních "malých" jednotek se postupně propracovali až ke strojům o výkonu 4MW.

Výhody

Trigenerace
Kromě technické části, tedy popisu technického, je velmi interesující přínos ekonomický, který mimo aplikace průmyslové, kde je potřeba chladícího příkonu daná, je velmi podstatný v aplikacích, které se zaměřují na klimatizaci a vzduchotechniku, např. v administrativních centrech, hotelnictví, zdravotnictví apod. Pozitivním prvkem a i samotným důsledkem je samotný princip, tedy využívání odpadního tepla z kogenerace pro výrobu chladu v absorpčním výměníku.

Při vhodně navržené konfiguraci kogeneračního soustrojí a současně při vhodně přiřazené absorpci se docílí velmi potentního časového využití v rámci roku a tím i podstatného ekonomického přínosu.

Technika "absorpce" respektive "trigenerace"
Základním principem absorpčních oběhů je nahrazení komprese tepelným pochodem, ve kterém je chladivo za nízkého tlaku pohlcováno vhodnou látkou (absorbentem), potom se dopravuje do dalšího výměníku, který pracuje za vyššího tlaku a kde se chladivo přívodem tepla v roztoku varem znovu uvolňuje (vypuzuje). Výsledkem je chladivo s vyšším tlakem, který odpovídá podmínkám kondenzace. Děj v kondenzátoru a výparníku je podobný jako při parním oběhu.


Kogenerační blokové provedení                                              V kontejneru
s proti hlukovou kapotou                                                                                    

Absorpční chlazení má tři okruhy, mezi kterými probíhá výměna tepla. První okruh je okruh topné vody, která je hnacím médiem vnitřní výměny tepla. Tento okruh je napojen na zdroj tepla, v našem případě kogenerační jednotku. Druhý okruh je okruh studené vody, který je napojen přímo na okruh chlazení - podobně jako ústřední topení, ale místo teplé vody proudí voda studená, která pak v místnostech ochlazuje vzduch a odvádí se jím teplo z prostoru. Třetím okruhem je okruh chladicí vody, který odvádí vodu s teplem k ochlazení. Vychlazení se provádí nejčastěji pomocí chladicích věží.

Absorpční chlazení je také tiché, jednoduché a spolehlivé. Nevýhodami jsou především vyšší investiční náklady oproti kompresorovému chlazení, větší rozměry a větší hmotnost. Pracuje s teplotami potřebnými pro odvod tepla z prostoru, které se pohybují od 7 do 15˚C. Okruh chladicí vody, která odvádí teplo z chladicího zařízení, mívá teploty 20 až 45˚C.

Provoz kogenerační jednotky - "motorová verze"
Jedním z klíčových prvků provozu jednotky mimo palivo, odběr tepla a výrobu elektrické energie je zabezpečení servisu. Profesionální standard každé špičkové firmy pohybující se v oblasti motorové kogenerace je servis. Jeho náklady na vyrobenou kWh jsou větší než u "turbínových verzí", a proto je u "motorových verzí" věnována servisu odpovídající úroveň.


Jako zdrojové soustrojí - základ              V modulovém uspořádání - u ko-
 pro stavbu kogenerační jednotky     generačních  zařízení větších výkonů

Servis zahrnuje veškerou servisní péči o kogenerační jednotky. Jde o komplexní rozsah servisních služeb od provádění pravidelných činností, přes odstraňování nahodilých poruch, provádění běžných a generálních oprav až po dálkové monitorování jednotek a poradenskou službu.

Servisní činnosti jsou zajišťovány prostřednictvím servisních posádek rozmístěných v daném území. Veškerá servisní činnost je řízena zkušenými pracovníky z jednoho místa, a to z centrálního dispečinku. Dispečink je zabezpečen kontinuálně.

Servis mj. zabezpečuje pro zákazníky tyto služby:


Příklad standardního zakomponování kogenerační jednoty při výrobě tepla

Závěr
Aplikace kogeneračních jednotek na bázi spalovacích motorů v energetice mají svoje neoddiskutovatelné postavení. V zásadě lze konstatovat, že nejsou konkurencí "turbínové kogeneraci", ale jejím vhodným doplňkem. Navíc v samotné motorgenerátorové podobě se energeticky využívají i takové zdroje energie, jako jsou bioplyny (skládky TKO, čistírny odpadních vod, bioplynové stanice), ale i např. důlní plyn - degazovaný plyn. Moderní koncepce a konstrukce strojů umožňuje širokou škálu nasazení, nejen co do různorodosti jednotlivých aplikací z pohledu daných lokalit, ale i výkonová škála je velmi pestrá a umožňuje v kombinaci několika strojů efektivně a konkurence schopně dosahovat až:

Ing. Petr Horák, TENERGO Brno, a.s.,
Převzato z časopisu All for Power

Více o časopisu All for Power zde ...

SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
AF POWER agency a.s. - Thámova 166/18, Praha 8 Karlín - - stanislav.cieslar@afpower.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.